Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Η Ελλάδα των Kiss, Blue Oyster Cult, Judas Priest και του Rivaldo

Μετά από έναν απογοητευτικό συναυλιακό χειμώνα, μπαίνουμε σιγά, σιγά στο κλίμα του καλοκαιριού και των Festivals, που έρχονται. Κάθε χρόνο γκρινιάζουμε για τις συναυλίες, που βλέπουμε και το επίπεδο οργάνωσης τους. Κάθε χρόνο λέμε ότι κάθε πέρσι και καλύτερα (ένα πράγμα, σαν τον Παναθηναϊκό). Έχουμε άδικο όμως; Κάθε χρόνο περίπου βλέπουμε στη χώρα μας το Moby, τους Placebo, Scorpions, το Nick Cave και βέβαια που λόγος για συγκροτήματα – καλλιτέχνες, που καθορίζουν τη μουσική τα τελευταία χρόνια.

Leonidas from Caravel: Από απογοήτευση σε απογοήτευση… Αλήθεια τι γίνεται με τη γιορτή του βάζελου; Και για μας τους γαύρους πάντως δεν ήταν και η καλύτερη χρονιά στο Ελληνικό πρωτάθλημα!

Για να δούμε μερικές από τις συναυλίες ξένων ονομάτων, που έχουμε φέτος:

Μάϊος

18/05 : KISS στο Terra Vibe – 50, 65, 75 Ευρώ

gbal :
Μεγάλο heavy rock συγκρότημα από το 1973 με πολύ μεγάλες επιτυχίες…
Leonidas from Caravel: Η προηγούμενη περιοδεία τους το 1999 ήταν από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της μουσικής! Άσχετα με το αν με ενδιαφέρει, νομίζω ότι πρόκειται για μεγάλη συναυλία που θα κάνει αίσθηση.
anima rerum: Αν και παραείναι γραφικοί εν έτει 2008, πλάκα θα έχει (για όποιον είναι διατεθειμένος να ξοδεύει τα λεφτά του για «πλάκα»)

22/05 : Kylie Minogue στο Terra Vibe – 50, 70, 100 Ευρώ

gbal: Πολύ ενδιαφέρουσα συναυλία και γενικότερα show από μια ντίβα της pop, που βρίσκεται στη μουσική 21 χρόνια.
Leonidas from Caravel: Η συναυλία έχει ανακοινωθεί πολλούς μήνες πριν, αλλά δεν ξέρω το είδος της «χημείας» που θα αναπτύξει η Kylie με το Ελληνικό κοινό στο συγκεκριμένο χώρο.
Στέλλα: Ξέρω πολλούς που θεωρούν αυτή τη συναυλία εγγύηση για να περάσουν καλά. Δεν πιστεύω ότι σημαίνει κάτι παραπάνω για τους περισσότερους, αλλά είναι αρκετό.
anima rerum: Τέτοιου είδους συναυλίες προτιμώ να τις βλέπω στην τηλεόραση…

23/05 : Spiritualized στο Gagarin 205 – 30 Ευρώ

gbal: Είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή η μουσική των Spiritualized – πολύ ενδιαφέρον live
Leonidas from Caravel: Θα τους δούμε για τρίτη ή τέταρτη φορά, αν δεν κάνω λάθος. Όταν πρωτοήρθαν ήταν στο απόγειό τους.

24, 25/05 : Madrugada στο Gagarin 205 – 40 Ευρώ

gbal: Έστω και χωρίς τον κιθαρίστα τους, οι Madrugada είναι μια πολύ καλή επιλογή σε άλλη μια συναυλία τους στην Ελλάδα.
Leonidas from Caravel: Παρ’ όλο που δεν είμαι fan τους, το Madrugada είναι στα αλήθεια πολύ καλό. Έχω χάσει το λογαριασμό μου με τον αριθμό των εμφανίσεων τους εδώ, πρέπει να πλησιάζουν τις δέκα.
Στέλλα: Την ανάμνησή μου από την εμφάνισή τους στο θέατρο Πέτρας το 2004 την έχει θολώσει ο Iggy που τους ακολούθησε, παρά το ότι μου αρέσουν πολύ. Με το νέο album τους, που μου έχει κλέψει την καρδιά, στις αποσκευές τους, όμως, πιστεύω ότι θα έχουν πολλά να μας πουν εκείνη την ημέρα.

25/05 : Iron Butterfly στο Κύτταρο – 30 Ευρώ

gbal:
Το In-A-Gadda-Da-Vida κυκλοφόρησε το 1968. 40 χρόνια μετά οι Iron Butterfly για 1η φορά στην Ελλάδα. Σίγουρα είναι ενδιαφέρον να τους δεις, αλλά θα προτιμούσα να τους έβλεπα πολλά χρόνια πριν.
Leonidas from Caravel: Πάντως αυτές οι συναυλίες μεγάλων Rock ονομάτων των δεκαετιών 1960 και 1970 συγκεντρώνουν κοινό στη χώρα μας, υπάρχει πλήθος.
anima rerum: Για το κοινό του compact disc club

30/05 : Hooverphonic στο Fuzz – 30 Ευρώ

gbal:
electro-pop ατμόσφαιρα σε μια ζεστή και χαρούμενη συναυλία
Leonidas from Caravel: Έχω βαρεθεί να γράφω τα ίδια.
anima rerum: Ελπίζω να μη θαφτούν κάτω από την χάλια ακουστική του Fuzz…


Ιούνιος

05/06 : Blue Oyster Cult στο Θέατρο Βράχων – 35 Ευρώ

gbal:
Μεγάλο Rock συγκρότημα από το 1967
Leonidas from Caravel: Βλέπε Iron Butterfly.
anima rerum: Βλέπε Iron Butterfly.

07/06 : Nick Cave & the Bad Seeds στο Θέατρο Λυκαβηττού – 45 Ευρώ

gbal: Έχει κυκλοφορήσει φέτος έναν εξαιρετικό δίσκο και ευχαρίστως θα τον ξαναδώ. Έχει έρθει στην Ελλάδα απίστευτα πολλές φορές και είναι ο 2ος πιο συχνός «πελάτης» μας, σύμφωνα με τη σχετική Λίστα του Λεωνίδα.
Leonidas from Caravel: Προβλέπεται traffic προς το λόφο εκείνο το βράδυ. Η σειρά των συχνότερων επισκεπτών μας σίγουρα θα αλλάξει μετά το Σεπτέμβριο.
Στέλλα: Άλλο ένα album που μου έχει κλέψει την καρδιά! Πιστεύω ότι δεν έχουν τελειώσει αυτά που έχει να πει ο ποιητής, οπότε η βραδιά προβλέπεται ενδιαφέρουσα για το ακροατήριό του.
anima rerum: Οι συναυλίες τους, πλέον, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού. Και το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν πάντα υπάρχει νέο υλικό.

07/06 : Dinosaur Jr στο Fuzz – 35 Ευρώ

gbal:
Εξαιρετικό Αμερικάνικο rock συγκρότημα με ζωή από το 1984 – 1997. Επανενώθηκαν το 2005.
Leonidas from Caravel: Από τα επιδραστικότερα σχήματα των Η.Π.Α. με τον φοβερό κιθαρίστα J. Mascis. Δεν θέλω να σκέφτομαι το σενάριο πιθανής αναβολής της συναυλίας λόγω Nick Cave εκείνη τη μέρα.

13 – 15/06 : Synch Festival στην Τεχνόπολη με πολύ ενδιαφέροντα ονόματα, όπως οι Holy Fuck, Happy Mondays, Liars κ.α. – 40 Ευρώ – Τριήμερο: 70 Ευρώ

gbal:
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα Festival του καλοκαιριού.
Leonidas from Caravel: Ίσως το πιο ενδιαφέρον καλοκαιρινό festival – θεσμός, ειδικά η πρώτη ημέρα του θα είναι super.
Στέλλα: Θα ήθελα πολύ να είμαι εκεί.
anima rerum: Αξίζει να γίνει μνεια και για τα ελληνικά ονόματα του Festival: Your hand in mine, Chronik, Elica, Good Luck mr Gorsky, Monica, Fantastikoi Hxoi, My Wet Calvin κλπ. Μακάρι να συνεχιστεί και φέτος η παράδοση της καλής οργάνωσης του fest.

15/06 : Mark Knopfler στο Θέατρο Λυκαβηττού – 40 Ευρώ

gbal:
Ο ηγέτης των Dire Straits
Leonidas from Caravel: Βλέπε Iron Butterfly και Blue Oyster Cult περίπου.
anima rerum: Βλέπε Iron Butterfly και Blue Oyster Cult ακριβώς.

19/06 : James Blunt στο Θέατρο Λυκαβηττού – 45, 50 Ευρώ

gbal: Ο James Blunt όσο κι αν δε με τρελαίνει είναι μέσα στα νέα πράγματα της δεκαετίας μας.
Leonidas from Caravel: Όχι άλλο “You ‘ re beautiful”!
Στέλλα: Ζητώ συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να τον αντέξω ούτε για ένα τρίλεπτο τραγούδι, πόσο μάλλον για ολόκληρη συναυλία! Ξέρω ότι δεν είναι ευγενικό να το λέω έτσι, αλλά γούστα είναι αυτά!
anima rerum: Boring…

19 – 21/06 : Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής (Ακόμη, δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για τη Γιορτή της Μουσικής)

Στέλλα:
Εγώ πάντως κάθε χρόνο περιμένω πώς και πώς να μάθω τους συμμετέχοντες, μ’ αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα των ημερών της μουσικής.
anima rerum: Μακάρι να μη συμπέσει πάλι με καύσωνα, όπως πέρσι, που τα μεσημεριανά live, παραλίγο να καταλήξουν στα επείγοντα με ηλίαση…

25/06 : Linkin Park στο Terra Vibe – 45, 50, 75 Ευρώ

gbal:
Θα μαζέψουν κυρίως μικρές ηλικίες και δεν ξέρω αν θα μαζέψουν πολύ κόσμο, λόγω της απόστασης μέχρι το Terra Vibe. Προσωπικά, δε με ενδιαφέρει το live.
Leonidas from Caravel: Κάπου διάβασα ότι σκίζει η προπώληση.

28/06 : Eject Festival με James, UNKLE, Stereo MCs, Hercules & the Love Affair στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας - 55 Ευρώ

gbal:
Πολύ ενδιαφέρον live, ακόμα κι αν οι James και οι Stereo MCs είναι πάνω από 20 χρόνια στο κουρμπέτι και έχουν ξανάρθει πέρσι στην Ελλάδα. Οι James βέβαια έρχονται με έναν καλό φετινό δίσκο στο τσεπάκι τους. Οι άλλοι δύο έχουν σίγουρα αρκετό ενδιαφέρον.
Leonidas from Caravel: Ενδιαφέρουσα η σύνθεση αυτού του festival, που δεν έχει όμως και το καλύτερο παρελθόν… Δεν θέλω όμως οι James να γίνουν Puressence.

30/06 : PJ Harvey στο Θέατρο Badmington – 40, 55, 60, 80 Ευρώ

gbal: Ένα από τα live που θέλω να δω. Μια απίστευτη γυναικεία παρουσία, μια φοβερή φωνή.
Leonidas from Caravel: Από τις σπουδαιότερες μορφές της τελευταίας εικοσαετίας, έστω και αν το White chalk ήταν ξεχωριστό από τις προηγούμενες κυκλοφορίες της.
anima rerum: nice!

Συνεχίζουμε μεθαύριο Παρασκευή με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2008.

Επιμέλεια: Στέλλα Σκαμνέλη, Leonidas from Caravel, anima rerum, gbal

Μάριος Τόκας

Είναι πολύ κρίμα που εμπνεόμαστε για να σκεφτούμε ή να γράψουμε λίγες λέξεις για σπουδαίες μορφές της σύγχρονης εποχής μόνο μετά το τέλος της ζωής τους. Έστω και τώρα όμως, αισθάνομαι την υποχρέωση να αφιερώσω στον Μάριο Τόκα αυτές τις λίγες γραμμές.

Γεννημένος στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα ανθρώπου που αγωνίστηκε για την πατρίδα του και τους συμπατριώτες του με όποιο μέσο διέθετε. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 τον βρίσκει φαντάρο, να ζει τα γεγονότα από πολύ κοντά. Η εμπειρία αυτή τον εμπνέει και αμέσως μελοποιεί ποιήματα Κυπρίων αγωνιστών, όπως του απαγχονισθέντος Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αλλά και της Τουρκοκύπριας ποιήτριας Νεσιέ Γιασίν, και αρχίζει να γυρίζει από πόλη σε πόλη προσπαθώντας με τη μουσική του να μαζέψει οικονομική βοήθεια για τους έχοντες ανάγκη στην Κύπρο. Την τεράστια αυτή προσπάθεια τη συνέχισε έως το τέλος της ζωής του, παραμένοντας ευαισθητοποιημένος και βαθιά πολιτικοποιημένος, χωρίς ποτέ να διστάσει να εκφράσει ανοιχτά και να υπερασπιστεί τις αξίες για τις οποίες αγωνιζόταν.

Ήρθε στην Ελλάδα το 1975 και σπούδασε στη Φιλοσοφική και στο Εθνικό Ωδείο. Ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1978 με τίτλο ‘Τα τραγούδια της παρέας’ και ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά. Έκτοτε κυκλοφόρησε περισσότερους από 20 δίσκους με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες. Εξέχουσα θέση ανάμεσα στους συνεργάτες του κατέχει ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, του οποίου ανέκδοτα έως τότε ποιήματα μελοποίησε στο δίσκο ‘Πικραμένη μου Γενιά’ (1981) με ερμηνευτή τον Λάκη Χαλκιά.

Ας ευχηθούμε τόσο το καλλιτεχνικό όσο και το προσωπικό του έργο να διαφυλαχθούν ως εξαιρετικά πολύτιμα.


Λένε πως ο άνθρωπος πρέπει την πατρίδα ν' αγαπά
έτσι λέει κι ο πατέρας μου συχνά
Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο
ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει ν' αγαπώ;
(Νεσιέ Γιασίν - Μάριος Τόκας)

Summer Live Music Festivals

Όπως σας έχουμε προϊδεάσει, σήμερα ξεκινάει το μηνιαίο Αφιέρωμα μας στα Καλοκαιρινά Μουσικά Festivals στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πληροφορίες για τη σύνθεση των συγκροτημάτων - καλλιτεχνών, τον τόπο διεξαγωγής τους, τους τρόπους μετάβασης εκεί και το κόστος των εισιτηρίων σε μεγάλα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Festivals.

Glastonbury, Reading and Leeds Festival, Rockslide, T in the Park, Rockwave, Fly Beeyond, Eject, 21ο Φεστιβαλ Δήμου Βύρωνα «Στη Σκιά των Βράχων 2008», Synch, Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, Φεστιβαλ Αθηνών και Επιδαύρου και άλλα Καλοκαιρινά Festivals θα γεμίσουν τα posts των συντακτών του "mix grill".

Για άλλη μια χρονιά βέβαια, θα ζηλέψετε με τη σύνθεση των ονομάτων, που έχουν τα Ευρωπαϊκά Φεστιβαλ, καθώς και για την οργάνωση τους. Το "mix grill" θα ψάξει και θα σας ενημερώσει για το κόστος μετάβασης σε αυτά, ώστε αν το πάρετε απόφαση να έχετε μια πρώτη ένδειξη κόστους.

Αν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με Φεστιβαλ που θα οργανωθούν εντός των επομένων μηνών, στείλτε μας ότι στοιχεία έχετε στο mixgrill@gmail.com.

Ξεκινάμε στις 14:00, με το Α' Μέρος από το άρθρο μας σχετικά με τις συναυλίες - Φεστιβαλ ξένων ονομάτων στο Ελληνικό καλoκαίρι του 2008. Πρόκειται για το πρώτο "πολυσυλλεκτικό" άρθρο μας, μιας και σε αυτό συμμετέχουν 4 συντάκτες του "mix grill".

Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Ποια/ες από τις παρακάτω συναυλίες θα επιλέξετε να είστε εκεί ;

Μέσα σε άλλο ένα "φτωχό" κατά τη γνώμη μας συναυλιακό καλοκαίρι, επιλέξαμε να αφιερώσουμε τη νέα μας ψηφοφορία στις προτιμήσεις σας για τις συναυλίες, που έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως σας έχουμε ήδη πει, μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάει το Αφιέρωμα μας στα Καλοκαιρινά Festivals - Συναυλίες στην Ελλάδα κι όχι μόνο με αρκετές πληροφορίες, σχετικά με αυτά/ες. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για αρκετά live, που έρχονται και να επιλέξετε βέβαια, ποια/ες από τις παρακάτω συναυλίες θα είστε εκεί:

18/05 : KISS στο Terra Vibe
22/05 : Kylie Minogue στο Terra Vibe
24, 25/05 : Madrugada στο Gagarin 205
07/06 : Nick Cave & the Bad Seeds στο Θέατρο Λυκαβηττού
07/06 : Dinosaur Jr στο Fuzz
13/06 : Synch Festival στην Τεχνόπολη με Happy Mondays, Holly Fuck, Liars κ.α.
14/06 : Synch Festival στην Τεχνόπολη με Moritz Von Osvald, Pinch κ.α.
15/06 : Synch Festival στην Τεχνόπολη με Roisin Murphy, Stereolab, Pilooski κ.α.
19 – 21/06 : Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής
28/06 : Eject Festival
με James, UNKLE, Stereo MCs, Hercules & the Love Affair στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας
30/06 : PJ Harvey στο Θέατρο Badmington
02/07 : Sharon Jones & the Dap Kings στο Θέατρο Βράχων.
08 /07 : Rockwave Festival στο Terra Vibe με Offspring, Siouxsie, Deus ,The Gossip & Mark Ramone
09 /07 : Rockwave Festival στο Terra Vibe με Judas Priest, Within Temptaition, Cavalera Conspiracy, Opeth, Morbid Angel
10 /07 : Rockwave Festival στο Terra Vibe με Manu Chao, Patti Smith, Locomondo
15/07 : Fly Beeyond Festival με τους Massive Attack, Gogol Bordelo, The National και τους δικούς μας Imam Baildi
29/07 : Leonard Cohen στο Θέατρο Λυκαβηττού
02/08 : Iron Maiden στο Terra Vibe

Αν στις παραπάνω επιλογές μας, δε βρίσκονται κάποιες από τις δικές σας, μπορείτε να τις συμπληρώσετε στο Forum του "mix grill". Η ψηφοφορία θα λήξει την 1η του Ιούνη.

«Εν Λευκώ» νικητής ο “Kosmos” του “Best 92,6”

Οι εκδόσεις Λυμπέρη «έπιασαν» κορυφή με δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς τους στη ψηφοφορία μας για αυτούς που ακούμε περισσότερο εμείς και εσείς στο Mix Grill.

Συγκεκριμένα πρώτος ψηφίστηκε ο ηλεκτρονικός/pop/rock BEST 92,6, με αρκετούς γνωστούς παραγωγούς, όπως οι Α. Σημίτη, Δ. Παπασπυρόπουλος, Τ. Γιαννούτσος, Θ. Βαμβακάρης κ.α. με ποσοστό 31%, δεύτερος ο EN ΛΕΥΚΩ 87,7, με επιλογές κυρίως από funk/jazz/soul/world/electronica, με ποσοστό 26%, τρίτος σε πολύ μικρή απόσταση ο κρατικός σταθμός που ξεχωρίζει για το μουσικό του ύφος KOSMOS 93,6 με ποσοστό 25% και ακολουθεί ο ROCK 96,9 με ποσοστό 19%. Πέμπτος τερμάτισε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται και στην επικαιρότητα, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 με τους παλιούς και καλούς μας γνώριμους ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Έκτος ο GALAXY 92 που σαφώς και ξεχωρίζει από τους σταθμούς που παίζουν ξένη μουσική για όλα τα γούστα, ενώ από αυτούς που στηρίζουν το καλό Ελληνικό τραγούδι πρώτευσε ο ΜΕΛΩΔΙΑ 99,2.

Από τους μη Αθηναϊκούς σταθμούς διακρίθηκε ο εξαιρετικός MOJO από την Πάτρα και τον ακολούθησαν ο REPUBLIC από τη συμπρωτεύουσα, ο «δικός μας» ραδιοφωνικός σταθμός ΧΩΡΟΣ 94,2 των φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι της Σάμου και ο ΡΟΔΟΝ με βάση τις Σέρρες.

Στην ψηφοφορία μας συμμετείχαν 86 φίλοι του "mix grill".

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Οι νέοι Coldplay δωρεάν!!!

Χρόνια Πολλά σε όλους σας και Χριστός Ανέστη!

Το "mix grill" επιστρέφει μετά τις πασχαλινές διακοπές με πληροφορίες, σχετικά με το single από το καινούργιο δίσκο των Coldplay - "Viva La Vida or Death and all his friends".

Από αύριο Τρίτη 29/04 στις 12:15 μ.μ. (ώρα Αγγλίας), οι φίλοι των Coldplay θα μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν το 1ο single του νέου τους δίσκου με τίτλο "Violet Hill". Αυτό θα διαρκέσει για μια εβδομάδα και όλοι μας θα μπορούμε να κατεβάσουμε το συγκεκριμένο τραγούδι εδώ. Άλλο ένα συγκρότημα / καλλιτέχνης που ψάχνει διαφορετικούς τρόπους προώθησης του νέου του υλικού, μετά τους Radiohead, Prince, Charlatans κ.α. Το "Violet Hill" θα κυκλοφορήσει ως 7-ιντσο μαζί με το καινούργιο NME στις 7 Μαϊου.

Το "Viva La Vida or Death and all his friends" θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουνίου.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Το αρνάκι στη σούβλα κι όχι στο... grill

Εκ μέρους όλων των συντακτών του "mix grill" σας ευχόμαστε να έχετε τη δικιά σας Ανάσταση - Ανάταση ψυχής και να περάσετε πολύ καλά το Πάσχα, που καταφθάνει σε λίγες ημέρες.

Το "mix grill" θα επιστρέψει μετά το Πάσχα με νέα ψηφοφορία και ένα νέο Αφιέρωμα στα Καλοκαιρινά Festivals - συναυλίες στην Ελλάδα κι όχι μόνο... Θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά Φεστιβαλ και θα σας ενημερώσουμε για τους τρόπους που έχετε να πάτε σε αυτά, καθώς και για το κόστος μεταφοράς και διαμονής εκεί. Αν δε σας καλύπτουν τα δικά μας Festivals - συναυλίες, με τα "καινούργια" ονόματα, όπως οι Iron Butterfly, Blue Oyster Cult, Whitesnake κλπ, δεν είναι άσχημη ιδέα ένα ταξιδάκι στο εξωτερικό για ένα Festival, που να αξίζει...

Καλό Πάσχα να έχουμε!!!

Madonna – Hard Candy : Και στα 50 της βγάζει επιτυχίες…

Η κυρία : Madonna
Το ύφος μουσικής : pop
Ο δίσκος : Hard Candy (24/04/2008)
Το single : “4 minutes
Ξεχωρίζουν : “Give it 2 me”, “Heartbeat”, “Candy Shop“, “Beat Goes on”, “Incredible”, “Miles Away”.


Κατ’ αρχάς πρέπει να τονίσω ότι παρακολουθώ τη 50-χρονη πλέον Madonna Louise Ciccone χρόνια τώρα σε επίπεδο τραγουδιών κι όχι δίσκων. Έτσι, θα ήταν άδικο να συγκρίνω το νέο της album “Hard Candy” με τα 10 προηγούμενα…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Εδώ και καιρό έχει κυκλοφορήσει το πρώτο single από το δίσκο “4 minutes” σε συνεργασία με τον Justin Timberlake, το οποίο δεν είναι απλά ένα καλό single, αλλά ένα από τα καλύτερα χορευτικά τραγούδια της χρονιάς. Η επιτυχία του είναι ήδη πολύ μεγάλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το κριτήριο, που κρίνει την ποιότητα του… Η αρχή ήταν εξαιρετική λοιπόν, η συνέχεια..?

Το “Hard Candy” είναι ένα από τα πάρα πολύ καλά albums, που έχω ακούσει φέτος και σίγουρα το καλύτερο στο είδος του! Η συνεργασία της Madonna με τους Timberlake, Pharell Williams, Kanye West και Timbaland (την αφρόκρεμα δηλαδή του hip-hop) έχει δώσει μια σχετική φρεσκάδα και ένα αντίστοιχο RnB ρυθμό σε αρκετά τραγούδια της… Το single είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως και τα “Beat Goes On” με Kanye West & P. Williams, “Candy Shop” με P. Williams, “Heartbeat” με P. Williams, “Incredible” με P. Williams και “Dance 2 night” με Timberlake… Τα “Miles Away” και “She’s not me” (έχει αρκετά disco στοιχεία) θυμίζουν παλιότερα τραγούδια της Madonna και το “Give it 2 me” είναι η dance στιγμή του δίσκου.

Από τις δηλώσεις της Madonna πριν το δίσκο ότι το “Hard Candy” θα είναι αρκετά χορευτικό, είχα την εντύπωση ότι το album θα είναι πιο κοντά στο ύφος του “Give it 2 me” κι όχι τόσο R n’ B όσο είναι τελικά… Όχι ότι αυτό είναι κακό βέβαια…

Το “Hard Candy” περιέχει 6-7 τραγούδια, που μπορούν να γίνουν άνετα μεγάλες επιτυχίες. Πιο συγκεκριμένα, τα “Give it 2 me”, “Heartbeat” και “Candy Shop” είναι κατά πάσα πιθανότητα μέσα στις επιτυχίες των επόμενων μηνών…

Πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι η επιτυχία, που κρίνει για μένα το αν είναι καλός ένας δίσκος… Όχι βέβαια! Όμως, κακά τα ψέματα όταν μιλάμε για έναν pop δίσκο, η επιτυχία και οι καλές κριτικές για αυτόν συνήθως – όχι πάντα – πάνε μαζί… Το “Hard Candy” μας έκανε να περιμένουμε ανυπόμονα τόσο διάστημα, αλλά τελικά άξιζε τον κόπο… Πολύ καλή δουλειά και δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο album της Madonna (μεγάλη κουβέντα….), αλλά σίγουρα να το θυμάστε ότι θα τη δείτε σε πολλές Λίστες με τα καλύτερα albums του 2008…

Ο δίσκος κυκλοφορεί σήμερα στο Ισραήλ και την Πολωνία και μέχρι τις 29 του μήνα θα έχει βγει στα δισκάδικα όλου του κόσμου … Οι κριτικές στα περισσότερα μουσικά περιοδικά είναι πολύ καλές, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Κριτικές Δίσκου : Attitude (5/5), BBC Music (3/5), Rolling Stone (4/5), People (4/4), The Observer (4/5), The Times (3/5).

Ακούστε στη σελίδα της Madonna στο
MySpace ένα remix του Bob Sinclair στο “4 Minutes”…


Video - Μήνυμα της Madonna σε όσους δημιουργούν videoclips για το "4 Minutes"



Madonna - 4 Minutes - Το αυθεντικό videoclip

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Jesus and Mary Chain

Μια μικρή λίστα με τα πιο γνωστά τραγούδια που περιλαμβάνουν στο τίτλο τους τη λέξη Jesus:

MORRISSEY – I have forgiven Jesus
DEPECHE MODE – Personal Jesus
GREEN DAY – Jesus of Suburbia
GEORGE MICHAEL – Jesus to a child
ASH – Jesus says
APOCALYPTICA – I’m not Jesus
BAD RELIGION – American Jesus
MINISTRY – Jesus built my hotrod
SKUNK ANANSIE – Selling Jesus
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ – Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη γη μας.

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Γιατί είναι πάντα στη μόδα το παρελθόν κι όχι το παρόν..?

Όλοι σας θα έχετε προσέξει ότι τα περισσότερα albums – επιτυχίες των “Zeros” – 00s βασίζονται σε φόρμες του παρελθόντος… 30, 40, αλλά και 50 χρόνια γυρίζουν πίσω πολλά συγκροτήματα/μουσικοί και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το δικό τους ήχο, ο οποίος βέβαια θυμίζει ένα σωρό άλλα συγκροτήματα / μουσικούς του παρελθόντος…

Θα μου πείτε: «Πολλές επιτυχίες από μεγάλα συγκροτήματα, όπως ακόμη και οι Rolling Stones, ή οι Beatles δεν έχουν βασιστεί σε ήχους του παρελθόντος ;» και θα έχετε δίκιο, γιατί συμβαίνει αυτό… Όμως, τα συγκροτήματα αυτά δε βασίστηκαν πλήρως στο παρελθόν. Το χρησιμοποίησαν, αλλά πήγαν τον ήχο τους ένα βήμα πιο μπροστά… Προχώρησαν στο δικό τους βηματισμό.

Ονόματα από τη δεκαετία που διανύουμε όπως οι :

- White Stripes – το κορυφαίο συγκρότημα του είδους με πολύ μεγάλες επιτυχίες σε όλα τα albums του και ιδίως στα “White Blood Cells” και “Elephant
- The Strokes – για πολλούς έβγαλαν τον καλύτερο δίσκο του 2001 με το “Is this It”.
- Franz Ferdinand – για τα περισσότερα έντυπα το 2004 τους ανήκε με το ομώνυμο ντεμπούτο τους.
- Arctic Monkeys – τα τρομερά μωρά από τη Μ. Βρετανία που έδιναν σε κάθε συναυλία τους τραγούδια τους σε CD και έκαναν απίστευτη επιτυχία, λόγω της διάδοσης των πολύ καλών τραγουδιών τους από τους fans τους. Το 2006 τους ανήκε με το “Whatever people say I am, that’s what I’m not”.

και άλλα όπως οι “Kaiser Chiefs”, “Klaxons”, “Frattelis”, “Raconteurs”, “Coral”, “Scissor Sisters”, “Mika”, “Kooks”, “Foxboro Hot Tubs”, “Last Shadow Puppets” κ.α. βασίζονται στα 60s – 70s και λίγα στα 80s… Δε λέω ότι τα albums των παραπάνω συγκροτημάτων δεν είναι καλά… Ίσα, ίσα κάποια είναι αριστουργήματα.

Όμως, ποιος είναι άραγε ο ήχος, που χαρακτηρίζει τα 00s..?

Είναι του Jack & της Meg White ή μήπως του Alex Kapranos των Franz Ferdinand ή αυτός των Massive Attack και των Radiohead..? Γιατί στα τελευταία χρόνια να είναι τόσο στη μόδα οι περασμένες δεκαετίες..? Ο Λεωνίδας μου έλεγε ότι σύντομα θα "φορεθούν" τα 90s… Η 1η δεκαετία της νέας χιλιετίας δε θα έχει το δικό της στίγμα ή μήπως υπάρχει, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε..?

Η γνώμη μου είναι ότι οι περισσότεροι νέοι μουσικοί είναι επηρεασμένοι από το rock των 70s κατά κύριο λόγο και τείνουν να το χρησιμοποιούν στις μουσικές τους. Επιπλέον, το χαρακτηριστικό των 00s – κατά τη γνώμη μου - είναι η απίστευτα γρήγορη διάδοση της μουσικής, μέσω του Internet και βέβαια η αρκετά καλή ενημέρωση, που έχουμε… Ακούμε πολύ περισσότερα albums, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια… Πιστεύω ότι υπάρχουν μουσικοί που ψάχνουν σε νέα μονοπάτια, με την καθοδήγηση των παλιών, αλλά είναι τόσο πολλά τα albums, που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η επιτυχία οποιουδήποτε δίσκου…

Προσωπικά, θα ήθελα και τα μεν και τα δε… Και τα 70s και τα Zeros… Όμως, κακά τα ψέματα ζούμε στο 2008 και δεν ξέρω αν στο τέλος αυτής της δεκαετίας έχουμε αποκτήσει ένα μουσικό στίγμα για να επηρεάσουμε κι εμείς τις επόμενες δεκαετίες… :)

Foxboro Hot Tubs – Stop, Drop & Roll

Το συγκρότημα : Foxboro Hot Tubs
Το ύφος μουσικής : garage rock
Ο δίσκος : Stop, Drop and Roll (13/05/2008)
Τα singles : “Mother Mary”, “The Pedestrian”
Ξεχωρίζουν : “Stop, Drop and Roll”, “Ruby Room”, “She’s a saint, not a celebrity“, “Pieces of Truth”.


Οι “Foxboro Hot Tubs” είναι όπως σας έχουμε πει, το «μυστικό» project των Green Day… Τραγούδια που ήθελαν να κυκλοφορήσουν τα μέλη του συγκρότηματος, αλλά όχι με την ταμπέλα των “Green Day”, τα κυκλοφορούν με αυτό το όνομα… Επιστροφή στα 60s σε ένα αυθεντικό garage rock album με γρήγορα τραγούδια διάρκειας 2,5 λεπτών κατά μέσο όρο και 31 λεπτών συνολικά…

Οι επιρροές είναι πολλές και είναι απόλυτα φυσιολογικό για ένα δίσκο, που γυρνάει 50 χρόνια περίπου πίσω… Το “Stop, Drop and Roll” καταφέρνει να παντρέψει το garage με την pop/rock μουσική… Τους Stooges με τους Smiths… Τους Ramones με τους Strokes κλπ

Είναι αλήθεια ότι το δίσκο τον άκουσα ευχάριστα πάρα πολλές φορές και είναι μια από τις αρκετά καλές κυκλοφορίες, που έχω ακούσει μέσα στο μήνα… Πολύ χαρούμενα, ευδιάθετα, γρήγορα rock τραγούδια σε μια λογική σειρά το ένα μετά το άλλο…Το single “Mother Mary” είναι ένα από τα καλύτερα rock τραγούδια για το 2008, όπως και τα “Pedestrian” (μοιάζει αρκετά με προηγούμενα τραγούδια των Green Day… ), “She’s a Saint, not a Celebrity” (με έντονα τα στοιχεία των Ramones σε αυτό), “Pieces of Truth” (θυμίζει αρκετά τους Stooges – στο τέλος υπάρχει πολύ καλό solo με σαξόφωνο…) και το “Ruby Room” τα οποία ξεχωρίζουν στο δίσκο.

Ο δίσκος έχει ήδη κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή στις 7 Απριλίου και στις 13 του Μάη θα βγει σε CD και βινύλιο… Τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου και ένα καινούργιο, που δε θα βρίσκεται στο δίσκο (“Broadway”) μπορείτε να ακούσετε στη σελίδα του συγκροτήματος στο My Space. Από την τελευταία μπορείτε από σήμερα να αγοράσετε το δίσκο… Τέλος, το εξώφυλλο του δίσκου μπορεί να ενσωματωθεί στο αφιέρωμα του gpaz για την «Εικόνα της Μουσικής» στα 60s…

Follow Me to our site where the link to New Album is available

Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Music Radio across the world - Η.Π.Α.

Κλείνουμε τη σχετική σειρά των άρθρων μας για το «Μουσικό Ραδιόφωνο» ανά τον κόσμο με τις απόψεις ακροατών από τις Η.Π.Α. Απόψεις αντικρουόμενες σε αρκετά σημεία, όπως θα δείτε παρακάτω. Playlists και στις Η.Π.Α. τη χώρα με τη μεγάλη μουσική ιστορία, αλλά και «πραγματικές» εκπομπές με άποψη... Περισσότερα παρακάτω:

Η.Π.Α.

Όνομα : David Bonham
Info : Μένει στο New Albany – Δημόσιος Υπάλληλος (Υπηρεσία Αρωγής Βετεράνων) – Μόρφωση: Πανεπιστημιακή – 43 ετών.
Τρόπος Επικοινωνίας με εμάς : Μέσω e-mail.

1.Πώς θα περιγράφατε τους ραδιοσταθμούς μουσικής της χώρας σας; Είστε ικανοποιημένοι γενικά ;

Απάντηση :
Με καλύπτει απόλυτα!

2.Τι αναμένετε από έναν ραδιοσταθμό μουσικής;

Απάντηση :
Θέλω παραγωγούς με άποψη και περιμένω να ενημερώνομαι για τους καινούργιους δίσκους, αλλά και να παρακολουθώ αφιερώματα σε μουσικές του παρελθόντος.
3.Υπάρχουν συνήθως playlists ή παρουσιάζονται – εκφράζονται ελεύθερα διαφορετικές μουσικές απόψεις στους ραδιοσταθμούς της χώρας σας;

Απάντηση :
Playlists. Υπάρχουν λίγοι σταθμοί, όπως το National Public Radio, το οποίο προσφέρει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

4.Έχετε πολλές εκπομπές, στις οποίες οι παραγωγοί εκφράζουν τις μουσικές απόψεις τους ελεύθερα, πραγματικά εξετάζουν τη μουσική και προάγουν τα νέα τραγούδια, χωρίς πίεση από τους χορηγούς τους;

Απάντηση :
Υπάρχουν λίγοι παραγωγοί που έχουν πραγματικά καλές εκπομπές, όπως εγώ θα τις ήθελα.

5.Τι είδους σχέση υπάρχει στη χώρα σας μεταξύ των δισκογραφικών εταιρειών και των ραδιοσταθμών μουσικής;

Απάντηση :
Έχουν μια στενή σχέση, αλλά οι δισκογραφικές Εταιρείες δε διαμορφώνουν τις εκπομπές ραδιοφωνικών σταθμών.

6.Προτιμάτε να ακούτε παραδοσιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ή διαδικτυακούς ;

Απάντηση :
Προτιμώ να ακούω ραδιόφωνο με τον παραδοσιακό τρόπο.


Όνομα : John Doe
Blog: Tha Good Life Reviews -
http://thagoodlifereviews.blogspot.com

Τρόπος Επικοινωνίας με εμάς : Μέσω e-mail.

1.Πώς θα περιγράφατε τους ραδιοσταθμούς μουσικής της χώρας σας; Είστε ικανοποιημένοι γενικά ;

Απάντηση :
Ούτε κρύο, ούτε ζέστη... Θα ήθελα περισσότερα, αλλά δεν είναι και άσχημα αυτά που έχω...

2.Τι αναμένετε από έναν ραδιοσταθμό μουσικής;

Απάντηση :
Εκπομπές με άποψη από τους παραγωγούς, αφιερώματα σε μουσικές του παρελθόντος και ενημέρωση για τα νέα αξιόλογα albums, που κυκλοφορούν. Δυστυχώς, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν έχουν αρκετές πληροφορίες για νέες κυκλοφορίες, αλλά είμαι ΟΚ με αυτό έτσι κι αλλιώς.

3.Υπάρχουν συνήθως playlists ή παρουσιάζονται – εκφράζονται ελεύθερα διαφορετικές μουσικές απόψεις στους ραδιοσταθμούς της χώρας σας;

Απάντηση :
Έχουμε αρκετές «πραγματικές» εκπομπές με άποψη.

4.Έχετε πολλές εκπομπές, στις οποίες οι παραγωγοί εκφράζουν τις μουσικές απόψεις τους ελεύθερα, πραγματικά εξετάζουν τη μουσική και προάγουν τα νέα τραγούδια, χωρίς πίεση από τους χορηγούς τους;

Απάντηση :
Η αλήθεια είναι ότι κανένας δε συζητάει αυτό το θέμα. Υπάρχουν λίγοι παραγωγοί, οι οποίοι κάνουν καλές εκπομπές, μας ενημερώνουν για τη νέα μουσική, κάνοντας αφιερώματα στο παρελθόν και εκφράζοντας την άποψή τους ελεύθερα.

5.Τι είδους σχέση υπάρχει στη χώρα σας μεταξύ των δισκογραφικών εταιρειών και των ραδιοσταθμών μουσικής;

Απάντηση :
Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τους.

6.Προτιμάτε να ακούτε παραδοσιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ή διαδικτυακούς ;

Απάντηση :
Και τους 2.


Όνομα : johnmusic88 (nickname σε Forum)
Τρόπος Επικοινωνίας με εμάς : Μέσω Forum: http://www.buzzjack.com/forums/index.php?s=6cb1e2a1a3bd25ea9a4c8fd9ad6d916b&showtopic=67506&pid=1873934&st=0&#entry1873934


1.Πώς θα περιγράφατε τους ραδιοσταθμούς μουσικής της χώρας σας; Είστε ικανοποιημένοι γενικά ;

Απάντηση : Πολύ γενικά ναι.

2. Τι αναμένετε από ένα μουσικό ραδιοσταθμό?

Απάντηση : Καλή μουσική νέα και παλιά.

3.Υπάρχουν συνήθως playlists ή παρουσιάζονται – εκφράζονται ελεύθερα διαφορετικές μουσικές απόψεις στους ραδιοσταθμούς της χώρας σας;

Απάντηση :
Θέλω να ακούω κατά κύριο λόγο μουσική. Με ενοχλούν τα talk shows.

4.Έχετε πολλές εκπομπές, στις οποίες οι παραγωγοί εκφράζουν τις μουσικές απόψεις τους ελεύθερα, πραγματικά εξετάζουν τη μουσική και προάγουν τα νέα τραγούδια, χωρίς πίεση από τους χορηγούς τους;

Απάντηση :
Μάλλον, υπάρχουν λίγοι καλοί παραγωγοί, οι οποίοι κάνουν εκπομπές, όπως εγώ θα τις ήθελα.

5.Τι είδους σχέση υπάρχει στη χώρα σας μεταξύ των δισκογραφικών εταιρειών και των ραδιοσταθμών μουσικής;

Απάντηση : Οι δισκογραφικές Εταιρείες ελέγχουν τις εκπομπές ενός ραδιοφωνικού σταθμού.

6.Προτιμάτε να ακούτε παραδοσιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ή διαδικτυακούς ;
Απάντηση : Ραδιοφωνικούς Σταθμούς.


Όνομα : Aqualang (nickname σε Forum)
Info : 20 ετών – φοιτητής Μαθηματικός – μένει στην Washington.
Τρόπος Επικοινωνίας με εμάς : Μέσω Forum: http://www.keepmusicalive.com/your-opinion-music-radio-t4836.html?p=52367

1.Πώς θα περιγράφατε τους ραδιοσταθμούς μουσικής της χώρας σας; Είστε ικανοποιημένοι γενικά ;

Απάντηση : Θα ήθελα περισσότερα, αλλά είμαι ικανοποιημένος. Υπάρχουν ένας – δύο καλοί σταθμοί, αλλά υπάρχουν άλλοι 50, που είναι χάλια.

2. Τι αναμένετε από ένα μουσικό ραδιοσταθμό?

Απάντηση : Το μόνο που με νοιάζει είναι να ακούω μουσική. Δε μου αρέσει όταν οι παραγωγοί μιλάνε συνέχεια στο μικρόφωνο.

3.Υπάρχουν συνήθως playlists ή παρουσιάζονται – εκφράζονται ελεύθερα διαφορετικές μουσικές απόψεις στους ραδιοσταθμούς της χώρας σας;

Απάντηση : Playlists.

4.Έχετε πολλές εκπομπές, στις οποίες οι παραγωγοί εκφράζουν τις μουσικές απόψεις τους ελεύθερα, πραγματικά εξετάζουν τη μουσική και προάγουν τα νέα τραγούδια, χωρίς πίεση από τους χορηγούς τους;

Απάντηση :
Όχι. Πραγματικά, οι μόνες στιγμές που οι παραγωγοί μιλάνε στο ραδιόφωνο είναι για πολιτική ή pop κουλτούρα.

5.Τι είδους σχέση υπάρχει στη χώρα σας μεταξύ των δισκογραφικών εταιρειών και των ραδιοσταθμών μουσικής;

Απάντηση : Δεν έχω ιδέα.

6.Προτιμάτε να ακούτε παραδοσιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ή διαδικτυακούς ;

Απάντηση : Internet.

Όνομα : Music Resource (nickname σε Forum)
Τρόπος Επικοινωνίας με εμάς : Μέσω Forum: http://www.keepmusicalive.com/your-opinion-music-radio-t4836.html?p=52367

Το πρόβλημα με το εμπορικό ραδιόφωνο είναι ότι είναι ελεγχόμενο από Εταιρείες. Τείνουν να παίζουν συγκεκριμένα τραγούδια, από συγκεκριμένα συγκροτήματα. Η Payola έχει μεγάλη σχέση με αυτό το θέμα. Έχουν συνήθως ένα περιορισμένο playlist, το οποίο έχει πολύ μικρή ποικιλία. Με έχουν διώξει από εμπορικό σταθμό κάποια χρόνια πριν.

Ακούω ραδιόφωνο από το Internet. Η μέθοδος που χρησιμοποιώ συνήθως είναι το Shoutcast Radio, μέσω του Winamp. Μου αρέσει επίσης το live365.com.

Βρίσκω τους εμπορικούς σταθμούς αρκετά ενοχλητικούς. Θα ήταν καλύτερα αν πληρώναμε ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα, ώστε να μην έχουμε τις διαφημιστικές διακοπές. Με εκνευρίζουν αρκετά οι διαφημίσεις.

40 νέες ερωτήσεις μουσικής...

Το "mix grill - the game" ήδη έχει αποκτήσει το κοινό του και θα συνεχίσει να εξελίσσεται με νέες ερωτήσεις κάθε εβδομάδα. Σαράντα νέες ερωτήσεις προστέθηκαν μόλις στο παιχνίδι, από τις οποίες:

- Οι 30 περιέχουν ηχητικά clips και αναγνώριση τραγουδιών - δίσκων κλπ

- Και οι υπόλοιπες είναι γενικές ερωτήσεις και ερωτήσεις αναγνώρισης του εξωφύλλου ενός δίσκου, στο οποίο έχει γίνει επεξεργασία από εμάς με απόκρυψη του τίτλου του.
Στείλτε μας τα σχόλια, τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις σας εδώ, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο παιχνίδι το γρηγορότερο δυνατό.

Η εβδομάδα που πέρασε… στο grill - 14 - 20/04

Ούτε κατάλαβα πως έφτασε το Πάσχα... Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και όπως κάθε αρχή της εβδομάδας, σας παρουσιάζουμε μια mini ανασκόπηση του “mix grill” για την εβδομάδα, που τελείωσε και όσα έρχονται μέσα στην επόμενη… Άρθρα των συντακτών του “mix grill” – Οι κυκλοφορίες που έρχονται – Συναυλιακά – events που είναι στο δρόμο...

“mix grill”-ικα

Για αυτά που φεύγουν...

Το “mix grill game” αποκτάει από σήμερα Δευτέρα άλλες 40 ερωτήσει και η Βάση του παιχνιδιού θα έχει 210 ερωτήσεις...Ήδη το “mix grill game” το έχουν παίξει οι αναγνώστες μας πάνω από 120 φορές...

Όσον αφορά τα posts μας, η περασμένη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στην «έρευνα» του “mix grill” σχετικά με το Μουσικό ραδιόφωνο σε άλλες χώρες του κόσμου... Έτσι, διαβάσαμε για τις απόψεις ακροατών ραδιοφώνου από τη Σουηδία, Δανία και Αυστραλία, από το Βέλγιο και την Αγγλία (Α’ Μέρος) και από την Αγγλία (Β’ Μέρος) – Σκωτία. Το Αφιέρωμα στο ραδιόφωνο θα διανύσει την τελευταία του εβδομάδα και μετά το Πάσχα, προχωράμε σε άλλα...

Την περασμένη Δευτέρα διαβάσαμε για τη «Λιακάδα» της Βρετανίδας hip-hop τραγουδίστριας Estelle και 2 μέρες μετά πιάσαμε για πρώτη φορά το θέμα της ιστορίας της μουσικής, που κουβαλάει το εργοστάσιο της Columbia στην Ελλάδα. Το νέο μυστικό project των Green Day αποκαλύπτεται και αποκτάει όνομα: “Foxboro Hot Tubs”… Ο Λεωνίδας στη συνέχεια δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στην πολύ καλή δουλειά, που γίνεται σε κάποιες εκπομπές του Ρ/Σ «Κανάλι 1» του Πειραιά... Αφού διαβάσμε τη Λίστα των επιλογών του υποφαινόμενου, είδαμε ένα video, που κυκλοφόρησαν οι Franz Ferdinand από τις πρόβες τους για τη δημιουργία του νέου τους album… Επιπλέον, μάθαμε για τη συναυλία των Iron Butterfly τον επόμενο μήνα και ο mouha μας πρόσφερε μια σειρά από videos (πολύ καλής ποιότητας) από συναυλία των Sons & Daughters. Τέλος, χθες Κυριακή των Βαϊων ο gpaz έκλεισε τη σειρά των άρθρων του στην «εικόνα της μουσικής» γυρνώντας στα 60s…

Και αυτά που έρχονται...

-Πώς βλέπουν το μουσικό ραδιόφωνο απλοί ακροατές του σε άλλες χώρες..? Σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα το τελευταίο μέρος της έρευνας μας με τις απόψεις Αμερκανών ακροατών ραδιοφώνου.
-Εικόνες της Εβδομάδας : Αφιερωμένες στη μεγάλη ντίβα της μουσικής “Madonna”, που κυκλοφορεί το νέο της δίσκο “Hard Candy” στις 29/04.
-Η Ελλάδα των Kiss, James, Blue Oyster Cult, Judas Priest και του Rivaldo.

Κυκλοφορίες που περιμένουμε...

Για τις νέες κυκλοφορίες δίσκων κι όχι μόνο (φροντίζει ο mouha για αυτό), μπορείτε να ενημερώνεστε από το Forum μας...

Επιπλέον, αναμένουμε τις εξής πολύ ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες :

-Elvis Costello – Momofuku (22/04)
-Tokyo Police Club - Elephant Shell (22/04)
-Love – Forever Changes: Collector’s Edition (22/04)
-Madonna – Hard Candy (29/04)
-Portishead – Third (29/04)
-Robyn – Robyn (29/04)
-The Roots – Rising Down (29/04)
-Steve Winwood (29/04)
-Jamie Lidell – Jim (29/04)
Καλή Μεγαλοβδομάδα να έχουμε...

Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Η “εικόνα” της μουσικής – design for the music industry

case study No. 6


The 60ies

Τι να πρωτογράψει κανείς για μια περίοδο τόσο γόνιμη όπως η δεκαετία του ΄60.
Τόσο στο επίπεδο της μουσικής όσο και των άλλων καλλιτεχνικών χώρων, αλλά και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο η δεκαετία αυτή έχει να δώσει αξιομνημόνευτα γεγονότα που επηρεάζουν μέχρι σήμερα τις μόδες, τις τάσεις την κοινωνία.

Στο επίπεδο των εξωφύλλων δίσκων με το οποίο ασχολούμαστε τις τελευταίες εβδομάδες διάλεξα πέντε εξώφυλλα που θεωρώ σημαντικά. Προφανώς, αδικούμε ένα πλήθος καλλιτεχνών και μουσικών και η αναφορά μας δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης. Σίγουρα όμως, μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για όποιον ενδιαφέρεται να το ψάξει περισσότερο.

Ξεκινάμε με το δίσκο του Bob Dylan, The Freewheelin’. O ανατρεπτικός τροβαδούρος περπατά στη Νέα Υόρκη με τη φίλη του Suze Rotolo και φωτογράφος του CBS Don Hunstein απαθανατίζει το στιγμιότυπο, στο χιονισμένο δρόμο του Greenwich Village. Η φωτογραφία αυτή, έμελε να γίνει το εξώφυλλο για το album που έγινε σύντομα πλατινένιο, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του από την Columbia στα 1963. Το αlbum που περιέχει μεγάλες επιτυχίες του Dylan όπως το Blowing the wind, Hard rains - a gonna fall κ.α., θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες μέχρι και σήμερα, ενώ το περιοδικό Rolling Stone θα το κατατάξει στα 500 καλύτερα album όλων των εποχών.

Θα αναρωτηθεί εύλογα ο αναγνώστης γιατί το επιλέγουμε ως χαρακτηριστικό εξώφυλλο των 60ies. Ο λόγος είναι απλώς. Ξεπερνώντας, τις στημένες φωτογραφίσεις στούντιο των καλλιτεχνών τις εποχής, ο Dylan φωτογραφίζεται στο δρόμο, χωρίς μακιγιάζ, ειδικούς φωτισμούς και άλλα «φτιασιδώματα», όπως του ταιριάζει. Μια φωτογράφηση που είτε τυχαία, είτε σκόπιμα, είναι επηρεασμένη από τον τρόπο γραφής της Nouvelle Vague του γαλλικού κινηματογράφου.

Το επόμενο album ανήκει στους Big Brother and the Holding Company. Έχει τίτλο Cheap Thrills και κυκλοφόρησε στα 1968. Η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Janis Joplin θα προσλάβει τον αντιήρωα Robert Crumb για το σχεδιασμό του εξωφύλλου του album. Ιδρυτής του κινήματος των Underground Comix, σχεδιαστής ηρώων όπως ο Fritz the cat και Mr Natural, o Crumb καταγράφει με τα σκίτσα του το κλίμα της εποχής του LSD και της ψυχεδέλιας. To Cheap Thrills θα δώσει επιτυχίες όπως το Piece of My Heart και το Summertime και θα πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα μέχρι το τέλος του 1968, οπότε και η Joplin θα εγκαταλείψει τους Hοlding Company για να κάνει σόλο καριέρα. Το περιοδικό Rolling Stone θα κατατάξει το εξώφυλλο του Robert Crumb στο νούμερο 9 στη λίστα με τα 100 καλύτερα εξώφυλλα όλων των εποχών.

Aπό την αναφορά μας δε θα μπορούσε να απουσιάζει το album Sgt. Pepper’s lonely Hearts Club Band των Beatles. Tο όγδοο album του θρυλικού συγκροτήματος που από πολλούς χαρακτηρίζεται το κορυφαίο της καριέρας τους θα γίωει πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, και θα σημάνει την αλλάγή περιόδου για τους Βeatles και για τη μουσική γενικότερα. Τα βραβευμένο με Grammy εξώφυλλο του Sgt. Peppers σχεδιάστηκε με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Robert Fraser σε συνεργασία με τoυς Paul McCartney και Peter Blake. H φωτογράφηση έγινε από τον Michael Cooper.

Στο κολάζ της Α’ όψης ποζάρει πλήθος διάσημων, ενώ σε πρώτο πλάνο οι Beatles εμφανίζονται με φαντεζί στρατιωτικές στολές. Καινοτομίες του album η αναγραφή των στίχων στη Β’ όψη –κάτι που γινόταν για πρώτη φορά σε δίσκο LP στη Μ. Βρετανία καθώς και η “cut out” σελίδα με ψεύτικα μουστάκια από χαρτόνι, λοχιόσημα και φωτογραφίες του Sgt. Pepper. To album θα δώσει μεγάλες επιτυχίες όπως το Lucy in the sky with diamonds, With a little help of my friends κ.α. και δίκαια θα καταλάβει τη θέση νούμερο 1 στα 500 καλύτερα album όλων των εποχών από το περιοδικό Rolling Stone.

Ο Andy Warhol είναι ο εμπνευστής και manager του επόμενου project. Πρόκειται για το ντεμπούτο album των Velvet Underground με τη χαρακτηριστική μπανάνα στο εξώφυλλο δια χειρός Warhol. Στις πρώτες κόπιες μάλιστα, μπορούσε να «ξεφλουδίσει» κανείς τη μπανάνα αφαιρώντας το αυτοκόλλητο. Το album που κυκλοφόρησε στα 1967 από την Verve δε σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία αμέσως, έμελε όμως να επηρεάσει σημαντικά τη ροκ σκηνή μετέπειτα. Με τον Andy Warhol στην παραγωγή, στίχους του Lou Reed στα περισσότερα από τα κομμάτια, έδωσε επιτυχίες όπως το Waiting for my man, Ηeroin και Venus in Furs, κατατάχθηκε από τοRolling Stone στο νούμερο 13 της λίστας με τα 500 καλύτερα album όλων των εποχών.

Κλείνουμε αυτή τη μακροσκελή και ίσως κουραστική αναφορά στα 60ies με ένα album από το 1971. Πρόκειται για το Sticky Fingers των Rolling Stones, με την προκλητική φωτογραφία του εξωφύλλου και το αληθινό φερμουάρ που άνοιγε και έκλεινε. Άλλη μια περίπτωση στην οποία ο Andy Warhol έβαλε το χεράκι του ως καλλιτεχνικός διευθυντής, με τη βοήθεια του φωτογράφου Billy Name και με μοντέλο όχι τον Mick Jagger –όπως πολύ πίστευαν- αλλά τον Jed Johnson ή τον Joe Dallesandro. Το εξώφυλλο απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες όπως η Ισπανία και κυκλοφόρησε με διαφορετική εικονογράφηση. Με σαφείς αναφορές στα ναρκωτικά σε όλα τα κομμάτια και επιτυχίες όπως το Brown Sugar και το Wild horses το Sticky Fingers χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο εξώφυλλο όλων των εποχών από το τηλεοπτικό δίκτυο VH1 το 2003 και κατατάχθηκε στη θέση 63 στα 500 καλύτερα album όλων των εποχών από το Rolling Stone.

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Οι Iron Butterfly στην Ελλάδα το Μάϊο

Το συγκρότημα της ψυχεδέλιας και του εξαιρετικού "In-a-Gadda-da-Vida", οι Iron Butterfly έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα πλαίσια του 5ου "Summer in the City" Festival. Ένα από τα μεγάλα συγκροτήματα των 60s έρχεται στην Ελλάδα στις 23 Μαίου στο Principle Club Theatre στη Θεσσαλονίκη και στις 24 και 25 Μαϊου στο "Κύτταρο Club" στην Αθήνα.

Το συγκρότημα έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές σύνθεση από το 1968, που κυκλοφόρησε το "In-a-Gadda-Da-Vida". Στην πρόσφατη σύνθεση του υπάρχουν ο τραγουδιστής - μπασίστας Lee Dorman και ο drummer Ron Bushy.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 30 Ευρώ και προπωλούνται στα εξής σημεία: Metropolis, Ticket House, Vinyl Microstore, Art Nouveau, Rock n' Roll Circus, Rodeo Live Club, Κύτταρο Club.

Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Οι Franz Ferdinand στο studio

Οι Franz Ferdinand κυκλοφόρησαν ένα video από τις πρόβες, που κάνουν στο studio τους για τη δημιουργία του νέου τους δίσκου. Έτσι, για να βλέπουμε πως δημιουργείται ένα νέο album.. Δείτε το video παρακάτω:

gbal mix grill - Εβδομάδα 09 - 15/04/2008

1. James – Upside ( * * * * * ) – Όταν το περασμένο καλοκαίρι, ο Tim Booth έπαιρνε το μικρόφωνο και μας παρουσίαζε στο Ο.Α.Κ.Α. τα καινούργια τραγούδια του συγκροτήματος, η προσμονή μας ήταν στ’ αλήθεια μεγάλη... Πως να είναι άραγε μετά από 7 χρόνια? Μετά από όσα είχαν συμβεί... Το “Upside” ήταν όχι μόνο καλό, αλλά ένα από τα highlights της βραδιάς, ακόμη κι αν το ακούγαμε για πρώτη φορά... Απίστευτη έκφραση συναισθήματος – πολύ καλή ερμηνεία – εναλλαγές από τη μελαγχολία στην αισιοδοξία, από την κλασσική κιθάρα στην τρομπέτα… Μόλις πρωτοάκουσα το δίσκο, το πρώτο τραγούδι, που έψαξα να βρω ήταν αυτό... Ένα από τα καλύτερα, που έχω ακούσει φέτος...
2.
EstelleSo much out the way ( * * * * * ) – Μαζί με τον Wycleaf Jean, η Estelle φοράει τη φωνή της Laurrin Hill και ερμηνεύει ένα τραγούδι, που ξεκινάει ως hip-hop, ταξιδεύει που και που στη Λατινική Αμερική και τελικά μετατρέπεται σε ένα πολύ καλό pop ρεφραίν...
3.
Foxboro Hot Tubs – Mother Mary ( * * * * , * ) – Πίσω από τους Foxboro Hot Tubs κρύβονται (πολύ καλά...) εδώ και 4 μήνες περίπου οι Green Day… Το “Mother Mary” βρίσκεται στα 6 τραγούδια, που κυκλοφόρησε το συγκρότημα ως EP τον περασμένο Δεκέμβριο και θα βρίσκεται βέβαια, μαζί με άλλα 6 που προσφέρουν σε ψηφιακή μορφή αυτές τις μέρες, στο ντεμπούτο album του συγκροτήματος “Stop Drop and Roll” σε ένα μήνα περίπου… Το κομμάτι είναι βγαλμένο από τα 60s και είναι ένα από τα χορευτικά rock singles της χρονιάς...
4
. Russian RedNo Past Land ( * * * * , * ) – “I love your glasses” λέγεται το album της 22-χρονης Ισπανίδας Russian Red... Σίγουρα σε ξεγελάει η καταγωγή της, μιας και άλλα περιμένεις να ακούσεις και ξάφνου βρίσκεσαι στις μελωδίες των Mazzy Star και της Kate Bush… Εξαιρετικά φωνητικά Αγγλίδας κι όχι Ισπανίδας σε ένα δίσκο, που είναι ότι πρέπει για στιγμές, που θέλεις να χαλαρώσεις από τη δύσκολη μέρα, που τελειώνει και να ταξιδέψεις πέρα από την πατρίδα της Russian Red…
5.
PortisheadNylon Smile ( * * * * , * ) –Το album έχει καταφέρει να συγκεντρώσει υπερβολικά θετικές, αλλά και αδιάφορες απόψεις… Ότι ακριβώς γίνεται με μεγάλους δίσκους... Το “Nylon Smile” θυμίζει το 2ο δίσκο του συγκροτήματος, όσο κι αν μου φέρνει λίγο την ατμόσφαιρα των Velvet Underground & Nico σε ακουστικές τους στιγμές…Θα μπορούσε να ήταν το soundtrack σκηνής από ταινία, όπου γίνεται μια τελετουργία…
6.
MobyI love to move in here ( * * * * * ) – Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Moby δήλωσε ότι αυτό το album είναι «περισσότερο χορευτικό - ηλεκτρονικό από τα τελευταία albums μου, πιθανώς ως αποτέλεσμα όλου του DJ'ing που έχω κάνει πρόσφατα».
7
. Madonna feat. Justin Timberlake4 minutes ( * * * * * ) – Τη Δευτέρα του Πάσχα κυκλοφορεί η αναμενόμενη νέα δουλειά της Madonna “Hard Candy”… Περισσότερα λογικά θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα, όπου θα αφιερώσουμε τις «Εικόνες της Εβδομάδας» στη Madonna…
8
. The Last Shadow PuppetsThe Age of Understatement ( * * * * ) – Πρόκειται για το project του τραγουδιστή των Arctic Monkeys Alex Turner και του Miles Kane… Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι το 1ο single του ομώνυμου δίσκου τους… Αρκετά ενδιαφέρον project, όσο κι αν υπολείπεται των Arctic Monkeys βέβαια…
9.
Gutter TwinsIdle Hands ( * * * * ) – Οι “Gutter Twins” είναι το μουσικό project του Mark Lanegan και του Ελληνο-Ιρλανδού πρώην τραγουδιστή των Afhgan Whigs Greg Dulli… Το ντεμπούτο τους λέγεται “Saturnalia” και κυκλοφόρησε στις 4 του περασμένου Μάρτη… Δυναμικό κομμάτι, που μου θυμίζει τους Madrugada και σε ένα βαθμό τους Pixies…
10.
The RaconteursYou don’t understand me ( * * * * , * ) – Το συγκρότημα είναι βασισμένο στο Nashville, στο Tennessee. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα τους, «ο σπόρος σπάρθηκε σε μια σοφίτα στο μέσο ενός καυτού καλοκαιριού όταν συγκεντρώθηκαν οι φίλοι Jack White και Brendan Benson και έγραψαν ένα τραγούδι που τους ενέπνευσε αληθινά. Αυτό το τραγούδι ήταν το «Steady as she Goes» και η έμπνευση οδήγησε στη δημιουργία μιας πλήρους μπάντας με την προσθήκη των Lawrence και Keeler.»
11.
MadrugadaWhat’s on your mind? ( * * * * ) – Έχει ξεκινήσει η προπώληση για την εμφάνιση των αγαπημένων μας Madrugada στις 24 και 25 Μαΐου στο Gagarin. Εισιτήρια θα προπωλούνται από τις 10 Απριλίου προς 40 Eυρώ στα παρακάτω σημεία: Τicket House (Πανεπιστημίου 42 / τηλ. 210-3608366) - Metropolis Record Stores - Fnac Stores - ww.ticketpro.gr
12.
James Whiteboy ( * * * * , * ) – Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό το φετινό Eject Festival με απίστευτα καλή σύνθεση, μιας και πέρα από τους headliners James, θα δούμε τους UNKLE, Stereo MCs, Hercules & the Love Affair και τους Digitalism… Εισιτήρια πωλούνται ήδη στην τιμή των 55 Ευρώ, στα www.i-ticket.gr, www.ticketquest.gr και στα καταστήματα ACS και Ελευθερουδάκης. Super live, αλλά θα το χάσουμε ρε γαμώτο… Πρέπει να γίνω ο καλύτερος κουμπάρος… J
13
. MadonnaCandy Shop ( * * * * ) – Πρόκειται για το 1ο τραγούδι του δίσκου, ένα από τα λίγα, που έχουν διαρρεύσει στο “YouTube”… Κομμάτι εισαγωγικό για ένα δίσκο, που προμηνύεται αρκετά χορευτικός, πέρα από pop…
14
. Does it offend you, yeah?We are rockstars ( * * * * ) – Οι “Does it offend you, yeah?” συγκρίνονται συχνά με τους Daft Punk, Justice & Digitalism. Το NME τους έχει συγκρίνει επίσης με τους Muse, λόγω βαρύτερού του περισσότερο «ζωντανού» ήχου. Η μπάντα είναι γνωστή για πολύ καλό live τους το οποίο τελειώνει συχνά με stage diving και σπάσιμο των οργάνων τους.
15.
The KooksAlways where I need to be ( * * * * ) – Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Κολέγιο σύγχρονης μουσικής του Μπράιτον, όπου ήταν όλοι οι σπουδαστές. Ο βασικός τραγουδιστής και ο κιθαρίστας Luke Pritchard ρυθμού συνεργάστηκε με το μπασίστα Max Raffert σε ένα project.. Μετά πήραν τον κιθαρίστα Hugh Harris και τον drummer Paul Garred. Eπέλεξαν ως όνομα του συγκροτήματος ένα τραγούδι από του David Bowie του 1971, λέγεται «Kooks» …
16.
MobyI’m in love ( * * * * , * ) – Η επιστροφή στα 90s όσο κι αν εμάς μας άρεσε, εμπορικά δε νομίζω ότι έχει πάει και τόσο καλά, μιας και ούτε το Top 20 του Billboard δεν έχει πιάσει…
17. Asian Dub Foundation – Speed of Light ( * * * * * ) – Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1993 ως αποτέλεσμα του documentary , ένα film, που γυρίστηκε στο London's Farringdon Community Music House, τον τόπο που γίνονται πολλά καλοκαιρινά workshops στα οποία διδάσκονται παιδιά από την Ασία τα μυστικά της μουσικής. Υπεύθυνος των workshops ήταν ο Anirrudha Das και ο John Pandit. Μαζί με έναν από τους μαθητές τους, τον 14-χρονο rapper Deeder Zaman, δημιούργησαν τους Asian Dub Foundation. …
18. dEUS – When she comes down ( * * * * ) – Πρόκειται για το κομμάτι, που ανοίγει το νέο δίσκο του συγκροτήματος από την Αμβέρσα του Βελγίου, των dEUS …
19
. Sam Sparro – Black & Gold ( * * * * ) – Funk – House θα μπορούσες ίσως να χαρακτηρίσεις τη μουσική του… Ο Sam Sparro γεννημένος στο Σύδνει, ζει στο Los Angeles και ήδη θεωρείται ένα από τα νέα μουσικά ταλέντα…
20
. Counting Crows1492 ( * * * * ) – Kιθαριστικό κομμάτι, που σε κάποια σημεία (ιδίως στο solo) θυμίζει τους Dinosaur Jr… Από το δίσκο τους “Saturday Nights, Sunday Morning”, ο οποίος έχει πάρει πάρα πολύ καλές κριτικές από τα μουσικά περιοδικά…



Δείτε όλα τα videos της Λίστας εδώ.

Μπορείτε να κατεβάσετε τις περισσότερες από τις επιλογές του “gbal mix grill”. Περαιτέρω πληροφορίες στα σχόλια…