Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ακίνδυνα Τραγουδάκια - 0901


Αφού λοιπόν ολοκληρώσαμε την Ανασκόπηση της χρονιάς, τα "Ακίνδυνα τραγουδάκια", δηλαδή τα 20 τραγούδια - επιλογές της εβδομάδας επιστρέφουν και θα είναι μαζί σας κάθε Κυριακή. Η περίοδος αυτή δεν έχει πολλά καινούργια πράγματα, αν και στο Δίκτυο έχουν διαρεύσει albums που θα κυκλοφορήσουν στα τέλη του μήνα ή τον επόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νέος δίσκος του Morrissey. Περισσότερα παρακάτω :

1. Morrissey - I'm throwing my arms around Paris (9/10) : Ο Moz επιστρέφει με ένα δίσκο, τον οποίο περιμέναμε μέσα στο 2008. Το "Years of Refusal" αντιπροσωπεύει αξιοπρεπώς τον Morrissey, χωρίς να μπαίνει σε νέα μουσικά αμπέλια, αλλά με κάποιους μικρούς πειραματισμούς σε κάποια κομμάτια του. Το κομμάτι είναι το 1ο single του δίσκου. Άκουσε το εδώ.

2. Ladyhawke - Back of the Van (9/10) : Απίστευτο electro-pop hit από τη Νεο-Ζηλανδέζα Ladyhawke - Philippa Brown - η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη το ομώνυμο ντεμπούτο της. Άκουσε το κομμάτι εδώ.

3. Morrissey - It's not your birthday anymore (9/10) : Επικό κομμάτι από τον πρώτο πάρα πολύ καλό δίσκο του 2009. Απίστευτες μελωδίες και ερμηνεία από το Morrissey, ο οποίος έχει πάρει τα πάνω του για τα καλά μέσα στα '00s με τις τελευταίες κυκλοφορίες του.

4. Franz Ferdinand - Ulysses (9/10) : Το "Tonight: Franz Ferdinand" μετράει ημέρες μέχρι την κυκλοφορία του και ανυπομονώ να το ακούσω και να προσέξω τις επιρροές από την Αφρικάνικη μουσική, που έχει σημειώσει σε δηλώσεις του ο δικός μας - Καλαματιανός - Alex Kapranos. Το "Ulysses" είναι εξαιρετικό single πάντως. Άκουσε το εδώ.

5. Bruce Springsteen - My Lucky Day (8,5/10) : Άλλη μια μεγάλη επιστροφή στις αρχές του 2009. Μετά το εξαιρετικό "Magic", ο Springsteen επιστρέφει με το "Working on a dream". Τρία τραγούδια του δίσκου έχουν περαστεί στη MySpace σελίδα του και μπορείτε να τα ακούσετε εδώ.

6. Ladyhawke - My Delirium (8,5/10) : Άλλο ένα πολύ δυνατό κομμάτι και ένα από τα singles από το ομώνυμο album της γλυκιάς Ladyhawke. Άκουσε όλο το δίσκο εδώ.

7. Deerhunter - Agoraphobia (8,5/10) : Ιδίως από το Pitchfork Media, αλλά και από άλλα έντυπα - ιστοσελίδες, το "Microcastle/Weird Era Cont." πήρε πάρα πολύ καλές κριτικές και είχε θέση στα Καλύτερα του 2008. Από τα κομμάτια που με γοήτευσαν το "Agoraphobia".

8. Bruce Springsteen - Life Itself (8,5/10) : Πρόκειται για κλασσικό τραγούδι Springsteen, το οποίο βρίσκεται στον αναμενόμενο νέο του δίσκου. Αν είναι έτσι όπως είναι τα 3 τραγούδια που έχει στη MySpace σελίδα του ο "Boss", τότε μάλλον θα μιλάμε για άλλη μια πολύ καλή κυκλοφορία μέσα στο 2009 (μαζί με το Moz).

9. Fleet Foxes - Tiger Mountain Peasant Song (8,5/10) : Για τη στήλη αυτή το ομώνυμο album των Fleet Foxes ήταν ένα από τα albums, που θα θυμόμαστε από το 2008, έστω κι αν το ανακάλυψα πιο αργά.

10. The Killers - A Dustland Fairytale (8,5/10) : Σίγουρα είναι ένα από τα κομμάτια που ξεχωρίζουν στο "Day & Age" των Killers, όσον αφορά τη μουσική του, μιας και δεν είναι τόσο pop όσο τα υπόλοιπα. Άκουσε το εδώ.

11. Glasvegas – Please come back home (9/10) : Για μένα οι Glasvegas κυκλοφόρησαν έναν από τους καλύτερους δίσκους του 2008! Θα το δείτε και στην προσωπική μου Λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς στις 31/12. Το “A Snowflake Fell (And It Felt Like a Kiss)” είναι ένα Χριστουγεννιάτικο mini album, που κυκλοφόρησε το συγκρότημα την 1η του Δεκέμβρη. To “Please come back home” είναι το 1ο single του δίσκου και θυμίζει βέβαια τα τραγούδια, που λατρέψαμε από το φετινό ομώνυμο album τους. Άκουσε το εδώ.

12. Διάφανα Κρίνα – Με ένα άδειο ποτήρι (9,5/10) : Χωρίς να χάνουν το ύφος τους, τα Διάφανα Κρίνα ακούγονται λίγο πιο mainstream σε όλο το δίσκο και σ’ αυτό το τραγούδι. Πολύ ωραίες μουσικές, super στίχοι (κλασσικά) και απίστευτα ανεβάσματα της φωνής προς το τέλος του κομματιού.

13. Metronomy - Heartbreaker (8/10) : Βρετανικό electro συγκρότημα το οποίο κυκλοφόρησε το δεύτερο album του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το Heartbreaker είναι ένα από τα singles του "Nights out". Άκουσε το εδώ.

14. Late of the pier - Heartbeat (7,5/10) : Πρόκειται για ένα από τα singles από το περσινό ντεμπούτο των Βρετανών Late of the pier "Fantasy Black Channel". Electro μουσικές με αρκετά punk στοιχεία. Άκουσε το εδώ.

15. Nikonn - A lovely place to be (7,5/10) : Άλλο ένα τραγούδι από τον πρόσφατο δίσκο του Νίκου Μπιτζένη - Nikonn "Utopia", το οποίο μπορεί να μην είναι εφάμιλλο του εξαιρετικού "Free", αλλά είναι γενικότερα αρκετά καλό. Άκουσε το εδώ.
16. Crystal Castles - Crimewave (7,5/10) : Πολύ καλές κριτικές έχουν πάρει για το ομώνυμο ντεμπούτο τους οι Καναδοί Crystal Castles από πολλά μουσικά έντυπα, σε κάποια από τα οποία είναι στη Λίστα με τα Καλύτερα του 2008. Electro ενδιαφέροντες μουσικές. Άκουσε το εδώ.

17. Amadou & Mariam – Sabali (9/10) : Σε παραγωγή του Damon Albarn, το “Sabali” ανοίγει το δίσκο “Welcome to Mali” του πολύ ενδιαφέροντος ντουέτο από το Μαλί, Amadou & Mariam, οι οποίοι βλέπουν μετά χαράς να ψηφίζεται ο δίσκος τους μέσα στα καλύτερα του 2008 από πολλά μουσικά έντυπα. Πολύ ενδιαφέρον κομμάτι το “Sabali” με «άρωμα» από Αφρική και electro-pop των 80’s παράλληλα. Άκουσε το δίσκο τους εδώ (στα albums).

18. Transistor – Put the piano back (9/10) : Με ένα στόμα, μια φωνή είναι το αγαπημένο κομμάτι τους, σύμφωνα με όσα μας είπαν οι Transistor στην πρόσφατη τους συνέντευξη στο “mix grill”. Αιθέρια φωνητικά από τη Μαρία, τα πλήκτρα έχουν βασικό ρόλο στο μεγαλύτερο κομμάτι του “Put the piano back” και η κιθάρα εμφανίζεται «οργισμένη» στο ρεφρέν ενός ιδιαίτερα μελωδικού τραγουδιού. Άκουσε το εδώ.

19. Jay-Z & Santogold – Brooklyn we go hard (8,5/10) : Πολύ ωραία συνεργασία μεταξύ του μεγάλου rapper Jay-Z και της Santogold, η οποία βέβαια ακούγεται στο κομμάτι σαν τη M.I.A. Δυνατό και αρκετά χορευτικό κομμάτι, το οποίο βρίσκεται και στο “RED Wire”, αλλά και στο soundtrack της ταινίας ‘Notorious”. Άκουσε το εδώ.

- The Stooges - No Fun (10/10) : Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα έφυγε από τη ζωή από καρδιακή προσβολή ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες, ο κιθαρίστας του θρυλικού συγκροτήματος "Stooges" Ron Asheton (29ος κιθαρίστας όλων των εποχών σύμφωνα με το περιοδικό "Rolling Stone").






Ακίνδυνα Τραγουδάκια 0901 : Η ραδιοφωνική παρουσίαση

Δεν υπάρχουν σχόλια: