Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Put the Transistor in : Συνέντευξη με τους Transistor


Το ραντεβού ήταν στους Αγίους Αναργύρους, στο studio, που κάνουν τις πρόβες τους οι Transistor. Εκεί μας περίμεναν ζεστοί – αρωματικοί καφέδες, φτιαγμένοι από τα χεράκια της Νίκης Καραγεώργου (keyboards, samples και backing vocals) και της Μαρίας Κουρμούλη (lead vocals). Ο «ματιασμένος» Δημήτρης Καλαντζής (drums) είχε αναλάβει την επίβλεψη της όλης διαδικασίας αφ’ υψηλού. Εμείς ως τυπικοί μουσαφίρηδες ήρθαμε με τα γλυκά μας (μια γερμανική κουλούρα) και αφού έγιναν οι συστάσεις άρχισε μια ειλικρινά πολύ ζεστή κουβέντα!!! Η αλήθεια είναι ότι το ευχαριστηθήκαμε όλο το διάστημα, που ήμασταν μαζί με τους 3 από τους 5 Transistor, οι οποίοι πέρα από μια πολύ καλή παρέα, είναι αρκετά προσγειωμένοι και προσπαθούν με σταθερά βήματα να προχωρήσουν μπροστά. Εμείς πραγματικά τους το ευχόμαστε!!!

Η κουβέντα μας κράτησε περίπου 2 ώρες και από αυτή έχουμε επιλέξει τα πιο σημαντικά κομμάτια, τα οποία και σας παραθέτουμε παρακάτω.
Αν θέλετε περισσότερα, ακούστε τη ραδιοφωνική παρουσίαση της συνέντευξης στο “active radio” την Κυριακή 14/12 στις 22:00.

Στο ψητό λοιπόν :

Mix Grill : Δημιουργηθήκατε το 2004 και το πρώτο σας τραγούδι ήταν το "Living". Ποια είναι η ιστορία με αυτό το κομμάτι ; Όταν το άκουσε ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος ήταν ολοκληρωμένο ή πρώτα ουσιαστικά βγήκε το "Last Chance" remix του και μετά το ολοκληρώσατε ;

Νίκη : Τότε ήταν demo. Το πήγαμε στο Δημήτρη την Παρασκευή, τη Δευτέρα το έπαιξε στην εκπομπή του. Μετά μας πρότεινε να το κάνουμε remix. Εμείς το σκεφτήκαμε πολύ σοβαρά… (γέλια).

Μαρία : Εγώ ρώτησα τους συμβουλάτορες μου… (γέλια)

Νίκη : Στο τραγούδι ακούγεται ένας επιστήμονας κι ένας πάστορας να μιλούν σχετικά με την κλωνοποίηση. Βασικά, το κύριο νόημα του είναι να μην πατάμε επί πτωμάτων, το να μη «σκοτώνεις» τον άλλον και να ζεις εις βάρος του...

Μαρία : Τότε, δεν υπήρχα ούτε εγώ ούτε ο Δημήτρης στους Transistor.

Mix Grill : Από το 2004 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είναι 4 χρόνια. Γιατί τόσο μεγάλο διάστημα μέχρι να βγάλετε τον πρώτο σας δίσκο ;

Δημήτρης : Βασικά, δεν υπήρχε σχέδιο. Γράφτηκε το “Living”, μας είπε ο Δημήτρης (Παπασπυρόπουλος) να το κάνει remix και ακόμη στο συγκρότημα δεν ήταν ούτε εγώ, ούτε ο Duru, ούτε η Μαρία.

Νίκη : Για μεγάλο διάστημα, είχαμε πολλές ανακατατάξεις στη σύνθεση του συγκροτήματος και γενικά να το πούμε αυτό : είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις ένα δίσκο. Και πνευματικά και υλικά. Δηλαδή και λεφτά χρειάζονται πολλά και χρόνο κλπ Φαντάσου ότι όλοι μας δουλεύουμε και προσπαθούσαμε να βρούμε χρόνο για να κάνουμε πρόβες. Όταν ξεκινήσαμε με το Δημήτρη Παπασπυρόπουλο να γράφουμε το δίσκο, είπαμε ότι το ξεκινάμε χαλαρά, σιγά και όσο μας πάρει.

Δημήτρης : Γράφαμε πλάκα, πλάκα ένα χρόνο περίπου.

Mix Grill : Για εμάς, το "Follow me " είναι ένα από τα τραγούδια του 2008. Έχετε κάποιο που ξεχωρίζει, κάποιο που έχει μια ξεχωριστή ιστορία στο δίσκο ;

Δημήτρης : “Put the piano back”, γιατί όταν είχα έρθει όλα τα άλλα τραγούδια είχαν γραφτεί και ουσιαστικά συμμετείχα στη δημιουργία του. Βασικά, νομίζω ότι είναι και πιο metal από τα άλλα κομμάτια… (γέλια)

Νίκη : Δεν ξέρω ρε παιδιά. Είναι το “Put the piano back”, το “Ghost in the Closet”, “3 and a half” είναι και το “Epsilon”, για ιδιαίτερα συναισθηματικούς λόγους.

Μαρία : Δε θα πρωτοτυπήσω παιδιά. Το “Put the piano back”, γιατί το είχα γράψει για τη Νίκη και περιέχει μια αστεία ιστορία από πίσω και το “Lover”, γιατί ήμασταν εγώ με τη Νίκη σε μια στιγμή αγάπης και τρυφερότητας και έγινε ακόμη πιο αγαπημένο μου όταν το τραγούδησε ο Craig (Walker).

Mix Grill : Έπαιξε το ρόλο του αυτό το γεγονός ;

Μαρία : Είναι δυνατόν παιδιά;; Και στην Καραγκούνα να τραγούδαγε ο Craig… Να ακούς τη φωνή σου δίπλα σε τέτοια φωνή. Θα σας πω και κάτι άλλο που λέω για πρώτη φορά δημοσίως! Έχω να σας πω ότι το “Follow me” ήταν το χειρότερο μου κομμάτι. Είχα απαγορεύσει να το παίζουμε για 4 μήνες περίπου. Ήταν το πρώτο μας κομμάτι μετά το “Living”.

Δημήτρης : Εμείς είχαμε πάθει πλάκα που το είχαμε ακούσει αυτό το κομμάτι. Εγώ έλεγα «Πω πω τι κομματάρα είναι αυτή ;;;» και η Μαρία…

Μαρία : Δεν είναι ότι δε μου άρεσε. Απλά είχα το κόλλημα μου. Βέβαια, τότε το “Follow me” δεν είχε σχέση με την εκτέλεση που ξέρετε τώρα. Ίδιοι οι στίχοι, αλλά διαφορετική η μουσική και η εισαγωγή. Όταν έγραψα την τωρινή εκτέλεση στο studio ήμουν μόνο εγώ και ο Παπασπυρόπουλος και είχα μεγάλη αγωνία να δω τι θα πουν τα παιδιά, που το είχαν συνηθίσει αλλιώς τόσα χρόνια. Τελικά, το δέχτηκαν…

Mix Grill : Τους στίχους τους γράφετε εσείς κορίτσια ;

Νίκη : Η Μαρία γράφει τους στίχους και μουσική η Νίκη, ο Στέλιος και η Μαρία, αν και όλοι βοηθάμε στο στούντιο.

Mix Grill : Μια κλασσική ερώτηση για εσάς φαντάζομαι. Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Craig Walker ; Λόγω του Δ. Παπασπυρόπουλου ;

Δημήτρης : Είμαστε χρόνια φίλοι με τον Craig. Παίζαμε μαζί στις αλάνες… (γέλια)

Νίκη : Έστειλε ο Δημήτρης 3 κομμάτια στον Craig για να ακούσει ένα δείγμα. Και το “Follow me”… Αρχικά, τραγούδησε το “Follow me”, αλλά τελικά επέλεξε το “Lover”. Μέσα σε μικρό διάστημα ήρθε και το γράψαμε… Έτσι έγινε και στην εμφάνιση μας στο Κύτταρο. Του ζητήσαμε να έρθει και άμεσα ανταποκρίθηκε. Τον ρωτήσαμε πόσα χρήματα θέλει και μας είπε «παιδιά, κάπου να μείνω»… Είναι πολύ ωραίος άνθρωπος ο Craig!

Mix Grill : Το "Things you miss when you blink" κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο και για εμάς είναι μια από τις πολύ καλές κυκλοφορίες της χρονιάς, το ραδιόφωνο παίζει τραγούδια σας, αλλά δε σας βλέπουμε σε πολλές συναυλίες ή μήπως κάνω λάθος ;

Νίκη : Βασικά, δεν έχουμε ακόμη manager. Προσπαθούμε να κλείσουμε μόνοι μας τα πάντα, το οποίο και δεν ξέρουμε καλά να το κάνουμε, αλλά το κάνουμε.

Δημήτρης : Θα γίνει αυτό.

Μαρία : Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει και το επάγγελμα του manager στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να εμπιστευτείς εύκολα κάποιον για να σε εκπροσωπήσει.

Mix Grill : Έχετε κατά τη γνώμη μας πολλά τραγούδια, τα οποία είναι αρκετά καλά. Ξέρετε πολύ καλά τη δύναμη του Internet και το ρόλο του στη μουσική του σήμερα. Γιατί δεν έχετε δημιουργήσει ένα video για το καθένα, ώστε να προωθήσετε καλύτερα τη μουσική σας ;

Νίκη : Κι εμείς θέλουμε να το κάνουμε αυτό. Απλά, μας αρέσουν τα αργά και σταθερά βήματα, που θα φτιάξουν κάτι που θα αντέξει.

Μαρία : Έτσι ακριβώς. Να σου πω την αλήθεια, γενικότερα δε θα ήθελα να παίζει το ραδιόφωνο 50 φορές το ίδιο κομμάτι μας κάθε μέρα. Θα το βαρεθεί ο κόσμος.

Mix Grill : Δεν ξέρω αν έχετε παρακολουθήσει την πορεία των Ισλανδών Sigur Ros, οι οποίοι προέρχονται μεν από μικρή χώρα και αυτούς τους μήνες κάνουν περιοδεία στις Η.Π.Α. έχοντας ήδη πουλήσει εκατομμύρια δίσκους. Γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε ένα Ελληνικό συγκρότημα ή μουσικό ;

Μαρία : Δεν έχουν καμία σχέση μάλλον με οποιοδήποτε Ελληνικό συγκρότημα.

Νίκη : Έχεις δει που ζουν και που γράφουν τα κομμάτια τους ; Η μουσική τους άλλωστε δεν απευθύνεται μόνο στους Ισλανδούς.

Μαρία : Δυστυχώς, το “This is a Greek group” είναι φιλοσοφία του Έλληνα κι όχι των Άγγλων για παράδειγμα. Ο Έλληνας ποτέ δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι ανήκει σε ένα Ελληνικό συγκρότημα. Όταν έχουμε check και το μόνο που μας νοιάζει είναι ποιος θα ακουστεί πιο δυνατά και τι ώρα θα βγει ο καθένας και έρχονται μόνο οι φίλοι μας να μας δουν και όταν βγαίνει το επόμενο συγκρότημα σηκώνονται και φεύγουν, αυτά είναι του Έλληνα παιδιά.

Νίκη : Όπως επίσης και η ατάκα ότι «για Ελληνικό συγκρότημα καλό είσαι».

Δημήτρης : Επίσης, είναι και το άλλο : «Το γκρουπάκι σου τι παίζει;;;». Είναι ήδη υποβαθμισμένο.

Mix Grill : Πιστεύετε ότι η νέα κατάσταση στη μουσική δε θα περιέχει πωλήσεις δίσκων, αλλά οι μουσικοί θα κερδίζουν από τα albums τους κυρίως από τις συναυλίες τους ;

Δημήτρης : Ήδη έτσι γίνεται. Οι μεγάλες μπάντες βγάζουν τα λεφτά τους από τις συναυλίες και τα μπλουζάκια, που πουλάνε σε κάθε live τους. Για παράδειγμα, διάβασα ότι η Britney Spears έβγαλε 2,5 εκατομμύρια από τις συναυλίες και 3 από τα μπλουζάκια.

Νίκη : Απλά, μιλάμε για μεγέθη τώρα. Εμείς για να πούμε ότι βγάζουμε λεφτά από τις συναυλίες μας, θα πρέπει να κάνουμε συνέχεια συναυλίες - τουλάχιστον 4 το μήνα - και να ‘χουμε πάρα πολύ κόσμο.

Mix Grill : Τι θα λέγατε σε έναν ο οποίος κατεβάζει δωρεάν το album σας και δεν το αγοράζει ;

Νίκη : Έχει γίνει.

Μαρία : Στο βιβλιοπωλείο που δουλεύω πουλάμε CDs, πέρα από βιβλία και ήρθε ένας συνάδελφος μου, ο οποίος βλέπει το CD και μου λέει : «Βγήκε το CD σας ;;; Θα το κατεβάσω αύριο!!!». CD πια δεν αγοράζει κανένας!

Δημήτρης : Αν κοστίζει ένα CD 1,5 Ευρώ να βγει και 15 να το αγοράσεις, πόσα να πουλήσεις ;;; Αν κόστιζε 8 Ευρώ, πραγματικά θα έπαιρνα πολλά CDs.

Νίκη : Εγώ δεν έχω πρόβλημα να το κατεβάσει κάποιος. Όλοι το κάνουν… Αν είναι να γίνει γνωστή η μουσική μας, ας γίνει έτσι…

Mix Grill : Η χρονιά τελειώνει και όσοι ασχολούμαστε με τη μουσική ανατρέχουμε στα κιτάπια μας για να βγάλουμε τη Λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς. Ποια 3 albums ξεχώρισαν για τον καθένα σας φέτος ; Ποια albums σας έρχονται πρώτα στο μυαλό τώρα ;

Δημήτρης : Είμαστε όλοι τρελοί με το “War Stories” των Unkle. Ακόμη, βγήκε το νέο album του αγαπημένου μου συγκροτήματος : των Motorhead. Δεν έχω ακούσει και το νέο της Britney… (γέλια)

Νίκη : Εμένα μου άρεσε και του Tricky πολύ… Οι Last Shadow Puppets (όλος ο δίσκος τους) και οι MGMT.

Μαρία : Η Duffy. Το Rockferry είναι τραγουδάρα!!!

Mix Grill : Πώς προέκυψε η δημιουργία του soundtrack της παράστασης "στο βυθό" φέτος ; Είναι μάλλον αρκετά δημιουργικό το 2008 για εσάς...

Μαρία
: Η Ρούλα Πατεράκη κάπως με κάποιο τρόπο άκουσε Transistor και έγινε πολύ μεγάλη fan. Της άρεσε πολύ αυτό που άκουσε και επειδή έψαχνε μουσικούς για να γράψουν τη μουσική της παράστασης, σκέφτηκε εμάς. Μέχρι που μας έκανε πρόταση και δεν το πιστεύαμε. Όταν γράφαμε το «Βυθό» όλα ήταν καινούργια για εμάς. Ήταν αρκετά δύσκολο…

Δημήτρης : Καλά ρώτησε κι εμάς. Δύο μήνες που γράφανε ήταν άλλοι άνθρωποι… Η Μαρία ;;; Πιο στριμμένη δεν την έχω δει ποτέ μου… (γέλια)

Μαρία : Παιδιά είχαμε πολύ άγχος. Δουλέψαμε για πρώτη φορά σε θεατρική παράσταση, για πρώτη φορά με τη Ρούλα Πατεράκη και για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο. Τελικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό…

Mix Grill : Για να ανεβάσουμε τις επισκέψεις μας, θα μας πείτε κανένα κουτσομπολιό, να μοιραστείτε με τον κόσμο σας ; (γέλια)

Δημήτρης : Θα σας πω εγώ παιδιά… Όταν ήρθε ο Craig για πρώτη φορά να ηχογραφήσουμε, μου είπε κάτι για το “next in line” να γίνει Βασιλιάς της Αγγλίας που δεν το ήξερα. Λοιπόν, αυτός για να γίνει βασιλιάς δε σκουπίζει μόνος του τον κώλο του… (γέλια) Έχει προσωπικό σκουπιστή – ash wiper. Έτσι, άρχισε μια κουβέντα με τον Craig στην οποία λέγαμε να φτιάξουμε ένα συγκρότημα που θα λέγεται “The Ash Wipers”. Βρήκαμε και τους δίσκους όλους. Το πρώτο θα είναι το “The Gathering”, μετά το “Legacy” και τέλος το “Testament”… (γέλια)

Mix Grill : Τι έχουμε να ακούσουμε από εσάς στη συνέχεια ;

Δημήτρης : Παίζουμε στις 18 του μήνα στο Gagarin με τους GAD και τους Sleepin Pillow και στις 5 Γενάρη στο After Dark με τους Goya's Dream.

Νίκη : Θέλουμε να κλείσουμε αρκετές συναυλίες στην επαρχεία. Στην Πάτρα που παίξαμε στο Manifest με τους Abbie Gale, τους Matisse και τον Craig ήταν απίστευτα καλά! Τέλος, έχουμε ήδη ξεκινήσει να γράφουμε νέα κομμάτια…

Τα παραπάνω είναι μερικά από όλα όσα συζητήσαμε μέσα σε μια πολύ όμορφη κουβέντα με τους Transistor. Πραγματικά, τους ευχόμαστε να παραμείνουν έτσι και να συνεχίσουν να περνούν καλά για να μας κάνουν κι εμάς να περνάμε ακόμη καλύτερα με την ωραία μουσική τους.





Ακούστε εδώ τη συνέντευξη
των Transistor στο "mix grill".

4 σχόλια:

halias είπε...

Δηλαδή να καταλάβω: εμείς σας στείλαμε για συνέντευξη και εσείς κάνατε παρέα . Συνεχίστε σαν blogger, γιατί σαν δημοσιογράφοι βράστα. Και τώρα ,που πήραμε φόρα, ποιός θέλει να ακολουθήσει;

MikeMous είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
MikeMous είπε...

Από τις πιo "ζεστές" συνεντεύξεις που έχω διαβάσει. Συγχαρητήρια στους συνεργάτες και ένα "μπράβο" και "εις ανώτερα" στους Transistor όχι μόνο για την πολύ καλή μουσική δουλειά τους, αλλά και γιατί φαίνονται εξαιρετικά παιδιά, τα παιδιά της διπλανής πόρτας (όχι της παραδιπλανής, εκεί μένει μια στριμμένη γιαγιά 54632574 ετών). Ωστόσο, νομίζω ότι χρειάζονται γρήγορα έναν ικανό manager. Για ψαχτείτε όλοι λίγο, καλές οι συνεντεύξεις αλλά να έχουν και μια απόδοση (5,5 % από τον πρώτο μήνα, σιγουρομεγαλοκορυφαιοαποδοτικό κλπ)

Ανώνυμος είπε...

siga to group, siga ti semnotita, siga tis fones kai tis syntheseis...
apapa xalia group...
pop eye
(etsi den kanoun se alla sites, pou thavei o enas ton allo)
xe, xe, xe
filia paidia...eksallou ekeini tin kopelitsa kapou tha ti xrisimopoiisoume, an xreiastei, ki as einai faltsa!!!