Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008

Αφιέρωμα - Μεγάλες Δισκογραφικές επιστροφές Vol. III


Συνεχίζουμε με το 3ο μέρος του Αφιερώματος μας στις μεγάλες δισκογραφικές επιστροφές, δηλαδή τις επιστροφές μουσικών ή συγκροτημάτων μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια απουσίας. Σίγουρα, υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε 15 αρκετά "χτυπητές" περιπτώσεις. Για πάμε στα σημερινά λοιπόν :

Portishead

1997
Portishead
1998
Roseland NYC Live
2008
Third

Μια από τις μεγάλες επιστροφές της χρονιάς που διανύουμε είναι αυτή των Portishead, ενός συγκροτήματος που μόνο με 2 δίσκους κατάφερε να γίνει "κλασσικό" για αρκετούς μουσικόφιλους. Γιατί όμως τόσα πολλά χρόνια χαμένοι;;; Μια δεκαετία ολόκληρη ; Λοιπόν, μετά την κυκλοφορία της εξαιρετικής συνεργασίας τους με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης στο "Roseland NYC Live" , το 1999 οι Portishead διαλύονται. Από τότε μέχρι το 2005, τα μέλη του συγκροτήματος αφιερώνονται στις solo δουλειές τους, χωρίς ωστόσο να γνωρίσουν ούτε ένα μικρό ποσοστό της επιτυχίας, που γνώρισαν με το όλο συγκρότημα. Το 2005, εμφανίζονται ξανά μαζί στο "Tsunami Benefit Concert" στο Bristol και λίγο καιρό μετά ο Barrow ανακοινώνει στον τύπο ότι ξεκίνησαν να δουλεύουν για το 3ο τους album. Τον Αύγουστο του 2006, κυκλοφορούν 2 νέα τραγούδια στη MySpace σελίδα τους. Το "Third" album τους κυκλοφόρησε επίσημα στις 29 του φετινού Απρίλη και οι Portishead κατάφεραν να μας αποδείξουν σε όλους το πόσο μεγάλο συγκρότημα είναι. Ακόμα κι αν ήταν ουσιαστικά σε αποχή (δισκογραφική) για μια δεκαετία, κυκλοφόρησαν έναν από τους δίσκους της χρονιάς! Διαβάστε την κριτική μας στο "Third" εδώ.

Dinosaur Jr

Hand It Over (1997)
Beyond (2007)

Μετά το "Without a sound" (μεγάλη επιτυχία!!!) του 1994 και το "Hand it over" του '97, ο J. Mascis, ο ιθύνων νους των Dinosaur Jr και σίγουρα ένας από τους καλύτερους μουσικούς ever, αφήνει το συγκρότημα και κυκλοφορεί 2 χρόνια μετά 2 solo albums κάτω από το όνομα J Mascis and the Fog. Η κόντρα των Mascis & Barlow ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας των 90's. Μάλιστα, ο ίδιος ο Barlow είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη του : "I think he was kind of aware of how much shit I was talking about him, but I don't think he really ever pursued any of it. One of the things that really triggered this, for me to finally just go, "Hey, you know, maybe this could work," is when I realized that maybe J wasn't really holding any kind of grudge against me because he didn't like me. I was thinking, maybe he just didn't realize what he had done, or maybe he wasn't really aware of how much he'd actually hurt me. And when I started to realize that, he kind of became more human to me". Το 2002 οι δυο τους εμφανίζονται μαζί στη σκηνή με άλλους μουσικούς και παίζουν το "I wanna be your dog" των Stooges. Δύο χρόνια μετά, ο Mascis κερδίζει - ξανά - τα δικαιώματα των 3 πρώτων δίσκων των Dinosaur Jr και το 2005 οι Mascis, Barlow και Murph επανενώνονται και παίζουν μαζί σε διάφορες συναυλίες. Μετά από μια μεγάλη σχετικά περιοδεία, το "Beyond" (2007) ήρθε ως φυσικό επακόλουθο του καλού κλίματος, που επανήλθε στο συγκρότημα και τα μουσικά έντυπα το αντιμετώπισαν πολύ θετικά.

Happy Mondays

Yes Please! (1992)

Οι Happy Mondays διαλύθηκαν αμέσως μετά την κυκλοφορία του "Yes Please!". Οι Shaun Ryder και Bez δημιούργησαν τους "Black Grape" χωρίς να γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία. Επτά χρόνια μετά, το συκρότημα είναι ξανά μαζί, χωρίς όμως τους : Paul Davis και Mark Day. Ακολουθέι μια μικρή περιοδεία και η κυκλοφορία του νέου τραγουδιού τους "The Boys Are Back in Town", το οποίο απέτυχε παταγωδώς. Τα επόμενα χρόνια, οι Mondays πηγαίνουν στην άκρη μπροστά στις solo καριέρες των μελών τους, ώσπου το 2004 μια νέα μορφή του συγκροτήματος γεννιέται (Bez, Gary Whelan και Shaun Ryder). Μέχρι το 2007, το συγκρότημα παίζει σε διάφορα Φεστιβάλ και πέρσι κυκλοφορούν το "Uncle Dysfunctional", το οποίο ήταν δυστυχώς απογοητευτικό για τους fans του συγκροτήματος. Όσοι τους είδαν στο περσινό "Synch Festival" μάλλον δεν ξετρελάθηκαν από την εμφάνιση τους. Δε βλέπω να έχουν πολλά ψωμιά ακόμη ως συγκρότημα...

Την επόμενη Τρίτη 09/12 διαβάστε το 4ο μέρος του Αφιερώματος.
Διαβάστε τα 2 πρώτα εδώ : Vol. I - Vol. II

Δεν υπάρχουν σχόλια: