Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008

Αφιέρωμα – Μεγάλες Δισκογραφικές Επιστροφές Vol. IΙ

Συνεχίζουμε με το 2ο μέρος του Αφιερώματος μας στις Μεγάλες Δισκογραφικές επιστροφές, δηλαδή στην παρουσίαση διάφορων καλλιτεχνών ή συγκροτημάτων, που έκαναν μεγάλο χρονικό διάστημα (πάνω από 5 χρόνια) να επιστρέψουν δισκογραφικά. Για ποιό λόγο ; Ξεκινάμε...

Patti Smith

Wave (1979)
Dream of Life (1988)
Gone Again (1996)

Μετά το "Wave", στις αρχές της δεκαετίας του '80, η Patti Smith γνωρίζει τον Fred Smith, πρώην κιθαρίστα των MC5, ο οποίος λάτρευε την ποίηση, όπως και η Patti Smith βέβαια. Η σχέση τους οδηγήθηκε γρήγορα σε γάμο και στα 2 παιδιά τους Jackson & Jesse. Ακόμη κι αν ουσιαστικά η Patti Smith αφιερώθηκε πλήρως στην οικογένεια της, το 1988 κυκλοφορεί το "Dream of Life", το οποίο περιείχε τη μεγάλη κλασσική επιτυχία "People have the power". Το Νοέμβριο του '94, ο Fred πεθαίνει και λίγο διάστημα μετά ο αδερφός της Patti Smith, Todd ακολουθεί την ίδια πορεία. Το σοκ ήταν πολύ μεγάλο για την τραγουδίστρια! Με το χρόνο, οι φίλοι της Micheal Stipe (R.E.M.) και Allen Ginsberg την έπεισαν να ξαναγυρίσει στη μουσική και τις περιοδείες (Δεκέμβριος του 2005 με Bob Dylan). Το 1995 συνεργάζεται με τους R.E.M. στο καταπληκτικό "E-Bow the letter" και το 1996, 8 χρόνια μετά το "Dream of Life", κυκλοφορεί το "Gone Again".


Guns N’ Roses

1993: "The Spaghetti Incident?"
2008:
Chinese Democracy

Στις 23 Νοεμβρίου του 1993, οι Guns n' Roses κυκλοφορούν το "The Spaghetti Incident?", το οποίο περιείχε διασκευές σε punk & glam rock τραγούδια. Από το 1994 έως το 1996, το συγκρότημα έγραφε τραγούδια για το νέο του δίσκο. Ο Slash και ο Duff McKagan αποχωρούν από το συγκρότημα και ουσιαστικά μένει μόνος του ο Axl Rose. Λόγω της διάλυσης του συγκροτήματος, τα κομμάτια που έγραφαν δεν κυκλοφόρησαν. Στα τέλη του 1998, οι Guns n' Roses αποκτούν εντελώς νέα σύνθεση, στην οποία υπάρχει μόνο ο Axl από τα αρχικά μέλη του συγκροτήματος. Το 1999 κυκλοφορούν ένα νέο τραγούδι ("Oh my God"), το οποίο και θα έμπαινε στο νέο τους album "Chinese Democracy", το οποίο είχε ξεκινήσει να δουλεύεται από το 1995! Έχοντας αλλάξει κι άλλες φορές τη σύνθεση τους, κάνουν κάποιες περιοδείες στις αρχές των 00's και τελικά οδηγούνται στη διάλυση. Το Μάη του 2004 ξαναενώνονται για μια συναυλία στο "Rock in Rio IV". Στη συνέχεια έκαναν διάφορες ζωντανές εμφανίσεις, χωρίς να μπορούν να ολοκληρώσουν ένα νέο album. Αυτό έγινε 4 χρόνια μετά και πιο συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες με την οριστική κυκλοφορία του "Chinese Democracy".

The Verve

Urban Hymns (1997)
Forth (2008)

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του "Urban Hymns" το 1997, οι Verve περιοδεύουν (κλασσικό, μετά από μια καλή κυκλοφορία...) το 1997 και το '98. Στις 7 Ιουνίου του 1998, κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Nick Mc Cabe αποχωρεί από τους Verve, έχοντας πλακωθεί στο ξύλο με τον Richard Ashcroft (σπασμένο χέρι κ.α.). Ακόμη κι αν εμφανίστηκαν σε λίγες ακόμη συναυλίες, τον Απρίλιο του 1999 ανακοινώνεται ότι το συγκρότημα διαλύθηκε. Στις αρχές της νέας δεκαετίας, ο Richard Ashcroft σταματάει να παίρνει ναρκωτικά και ξεκινάει να δουλεύει για τις solo δουλειές του. Κυκλοφόρησε 3 solo albums, τα Alone with Everybody (26 Ιουνίου, 2000), Human Conditions (21 Οκτωβρίου, 2002), Keys to the World (23 Ιανουαρίου, 2006), τα οποία και θεωρώ σχετικά μέτρια. Τον Ιούνιο του 2007, αφού τα βρήκαν οι Ashcroft & Mc Cabe, το συγκρότημα επανενώνεται. Μετά από μια επιτυχημένη περιοδεία, μέσα στο 2008 κυκλοφορούν το 4ο album τους "Fourth".


Το 3ο μέρος του Αφιερώματος θα δημοσιευτεί την επόμενη Τρίτη 02/12.
Διαβάστε το 1ο μέρος (Rolling Stones, Morrissey, Smashing Pumpkins) εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: