Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

gbal mix grill : 27/10 - 02/11/2008


1. Ελεονώρα Ζουγανέλη – Έτσι είναι φίλε μου η ζωή (****,*) : Την Ελεονώρα Ζουγανέλη θα την ξέρετε όλοι για δύο λόγους : Επειδή είναι κόρη του Γιάννη Ζουγανέλη και για το νέο τραγούδι της «Έλα», το οποίο ακούγεται παντού. Δικαίως, το «Έλα» είναι ένα από τα καλύτερα Ελληνόφωνα τραγούδια φέτος! Ο όλος δίσκος όμως τι λέει ; Περισσότερα θα δείτε στην αυριανή μου κριτική, αλλά πρέπει να σας πω ότι το album «Έλα» χωρίς να εκπλήσσει μουσικά, περιέχει κι άλλα καλά κομμάτια. Το Νο 1 αυτής της Λίστας μπορεί να μην είναι εφάμιλλο του «Έλα», όμως είναι ένα από τα τραγούδια, που με έκανε να κολλήσω αυτή την εβδομάδα. Η αρχή του είναι μέτρια, αλλά το ρεφρέν και το τελείωμα του είναι εξαιρετικό πραγματικά.

2. AC/DC – Skies on fire (****,*) : Μερικές φορές κι εγώ αναρωτιέμαι με τη διαφορετικότητα των επιλογών μου στις εβδομαδιαίες λίστες. Η μουσική δεν έχει ένα μόνο χρώμα όμως και γεμίζει τις ώρες μας με ξεχωριστό – διαφορετικό τρόπο, γιατί κι αυτές είναι συνήθως διαφορετικές. Έτσι, λοιπόν δε γινόταν να μείνω ανεπηρέαστος από το νέο πολύ καλό δίσκο των hard-rockers AC/DC. Το “Black Ice’ μας γυρνάει με ωραίο τρόπο δεκαετίες πίσω και μας θυμίζει το αυθεντικό παλιό κλασσικό rock. Δεν το βρίσκω καθόλου άσχημο αυτό, μιας και το συγκρότημα παρουσίασε αυτό, που ξέρει να κάνει καλά κι όχι κάτι το καινούργιο. Η επιτυχία τους είναι πολύ μεγάλη ανά τον κόσμο και αντίστοιχη επιτυχία θα έχει και η περιοδεία τους. Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν ακούω πολύ ευχάριστα όλο το δίσκο, δε θα τοποθετούσα το “Black Ice” στα πρώτα albums της χρονιάς, γιατί προτιμώ να επιλέγω δίσκους, που χαρακτηρίζουν την εκάστωτε χρονιά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι νέοι AC/DC δεν είναι πολύ καλοί! Έτσι και έρθουν στη χώρα μας, να περιμένετε πολλές χιλιάδες κόσμου στο live τους!

3. The Cure – Underneath the stars (****,*) : Πραγματικά, δεν περιμένω κάτι το ιδιαίτερο από αυτούς, μιας και σέβομαι πλήρως όσα έχουν δώσει στη μουσική τόσα χρόνια και άλλωστε έχω συνηθίσει στη μετριότητα των τελευταίων τους albums. Μη φανταστείτε ότι το “4:13 dream” είναι ο καλύτερος δίσκος των Cure. Το σίγουρο είναι όμως – κατά τη νώμη μου – ότι κινείται πάνω από τη μετριότητα και περιέχει 2 πολύ καλά singles (“The only one”, “Perfect Boy”) και κάποια αλλά δυνατά κομμάτια (“Sleep when I’m dead”, “Freakshow”, “Reasons why”). Το “Underneath the stars” ανοίγει το δίσκο και θυμίζει στιγμές των Cure, όπως τα “Lullaby”, “Pictures of you”, “A Forest”, για αυτό μου αρέσει και το ξεχώρισα από τα υπόλοιπα κομμάτια. Ένα από τα χαρακτηριστικά του συγκροτήματος άλλωστε είναι το μελαγχολικό ταξίδι, που σε οδηγούν με τραγούδια, σαν κι αυτό.

4. Razorlight – Hostage of Love (****,*) : Αύριο Δευτέρα, επιστρέφουν δισκογραφικά με το νέο τους album “Slipway Fires”. To 1o single του δίσκου είναι το ‘Wire to Wire”, το οποίο και ακούμε από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Μέτριο τραγούδι για να είμαστε ειλικρινείς. Το album αυτό το περίμενα αρκετά, μιας και είχα ενθουσιαστεί με το προηγούμενο δισκάκι τους. Με 3-4 ακούσματα, θα σας πω ότι δεν ενθουσιάστηκα, αλλά και δεν απογοητεύτηκα. Το “Slipway fires” είναι κατώτερο του προ διετίας album τους, όμως έχει τις δικές του καλές στιγμές, όπως είναι και το τραγουδάκι, που βλέπετε σε αυτή τη λίστα.

5. Dido – Don’t believe in love (****,*) : Έχει μια φωνή, που πραγματικά σε μαγνητίζει... Ποιος μπορεί να έχει αντίρρηση για αυτό ; Σε ακριβώς 15 ημέρες περιμένουμε τη νέα της δουλειά, με τίτλο “Safe trip home”. Τα 2 κομμάτια του δίσκου, που έχουν ήδη κυκλοφορήσει από την ίδια (“Look no further” & “Don’t belive in love”) παρουσιάζουν και αναδεικνύουν το βασικό της χαρακτηριστικό : τη φωνή της, μέσα από όμορφες μελωδίες.

6. Pop eye – A vicious game (****,*) : Κάτι μου θυμίζει αυτό το τραγούδι, αλλά δεν μπορώ να το βρω. Μπορεί και να μη μου θυμίζει τίποτα, αλλά να με έχει κερδίσει με το πρώτο άκουσμα. Δεν ξέρω τι να πω, αλλά συνεχίζω να ταξιδεύω σε ένα παιχνίδι διαφορετικό με μια «ματιά» πιο pop. Να τους θυμάστε τους δικούς μας “pop eye”, γιατί σύντομα θα μιλάνε πολλοί για αυτούς...

7. Of Montreal – For our elegant castle (****,*) : Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα χορευτικά κομμάτια του μήνα. Σε disco – pop φόρμα, οι Of Montreal φλερτάρουν με τους Scissor Sisters και μας προσφέρουν ένα κομμάτι, που θα παιχτεί αρκετά στο μέλλον.

8. The Last Shadow Puppets – My mistakes were made for you (****,*) : Έχουμε κολλήσει οι περισσότεροι στο “mix grill” με διάφορα κομμάτια από το ντεμπούτο album των Last Shadow Puppets. To “My mistakes were made for you” είναι το 3ο single του ‘The Age of the Understatement”. Θα έλεγα ότι ο Alex Turner γίνεται ο νέος Jack White (White Stripes, The Raconteurs), ο οποίος πέρα από το να εκφράζεται πολύ καλά με το βασικό του συγκρότημα (Arctic Monkeys), αναζητεί νέους τρόπους μουσικής έκφρασης με τους Puppets.

9. TV on the Radio – DLZ (****,*) : Εξαιρετικό κομμάτι από έναν από τους δίσκους της χρονιάς. Σε αρκετά σημεία πιστεύω ότι η μουσική τους μοιάζει με αυτή των Bloc Party, όσο κι αν τη βρίσκω λίγο πιο «μαύρη». Ακούστε όλο το “Dear Science” στη σελίδα του συγκροτήματος στο MySpace.

10. Kaiser Chiefs – Always happens like that (*****) : Όπως έχω ξαναγράψει, μου άρεσε αρκετά ο νέος δίσκος των Kaiser Chiefs. Ας δούμε παρακάτω, πως τον έκριναν διάφορα μουσικά έντυπα : The Guardian (4/5), The Independent (2,5/5), Q (4/5), NME (5/10), Pitchfork Media (6,8/10), Rolling Stone (4/5), The Times (4/5).

11. Sugahspank! – Kill the bitch you got in ya (****) : Άλλο ένα ωραίο τραγουδάκι από το ντεμπούτο album της Sugahspank! “The Incredible, the Invisible”. Σήμερα στις 23:00 η Sugahspank! εμφανίζεται με τους “Cast-a-blast Soundsystem” στο “Guru Jazz Upstairs” στο πλαίσιο των parties του CITY 99,5. Νομίζω ότι είναι πολύ καλή πρόταση για να δείτε από κοντά πόσο καλή τραγουδίστρια είναι η Sugahspank!.

12. Snow Patrol – If there’s a rocket tie me to it (****) : Πρόκειται για το κομμάτι, που ανοίγει το νέο τους δίσκο “A hundred million of suns’. Το δίσκο μπορείτε να το ακούσετε στη σελίδα του συγκροτήματος, αφού γίνετε μέλος της.

13. John Legend feat. Estelle – No other love (****) : Πολύ ενδιαφέρον Rn’B τραγουδιστής ο John Legend, ο οποίος στο “Evolver” συνεργάζεται με διάφορους μουσικούς, όπως τους Andre 3000, Jay-Z και την Estelle. Το “No other love” ταιριάζει γάντι στη φωνή της Estelle και κινείται στις παρυφές της reggae, με βάση όμως την Rn’B μουσική. Αρκετά χαρούμενο τραγουδάκι...

14. Black Kids – Love me already (****,*) : Άλλο ένα συγκρότημα που ήθελε την Αθήνα του για να γίνει γνωστό. Οι Black Kids αποτελούνται από τους : Reggie Youngblood (φωνητικά και κιθάρα), Owen Holmes (μπάσο), Kevin Snow (drums και percussion), Dawn Watley (keyboards και δεύτερα φωνητικά) και η αδερφή του Reggie, η Ali Youngblood (keyboards και δεύτερα φωνητικά). Σχηματίστηκαν το 2006 και ακόμη κι αν αρχικά εμφανίστηκαν στο Jacksonville, έγιναν γνωστοί μετά την πολύ καλή εμφάνιση τους στο Athens Popfest στην Athens της Georgia στις 11 Αυγούστου του 2007. Σε αυτό το μήνα προσέφεραν δωρεάν το 1ο demo EP τους Wizard of Ahhhs, μέσω της σελίδας τους στο MySpace.

15. Kings Of Leon – Use Somebody (****,*) : Στις 8 Δεκεμβρίου θα κυκλοφορήσει ως το 2ο τους single από το εξαιρετικό “Only by the night”. Όπως σας έχουμε ξαναγράψει είναι το καλύτερο κομμάτι του δίσκου μετά το φοβερό “Sex on fire” (1ο single).

16. Coldplay feat. Jay-Z – Lost! (****,*) : Μουσικά δε θα ακούσετε πολλές διαφορές με το αυθεντικό “Lost!”, μιας και η βασική προσθήκη είναι τα rap φωνητικά του Jay-Z. Δε βρίσκω καθόλου άσχημο να αυτοσχεδιάζουν τα συγκροτήματα, αν και νομίζω ότι αυτή η εκτέλεση είναι σχετικά καλή, χωρίς να με εντυπωσιάζει.

17. The Killers - Human (*****) : Πριν λίγες ημέρες, το συγκρότημα παρουσίασε τις κριτικές μουσικών εντύπων για το νέο τους album (“Day & Age’ – 22/11), οι οποίες είναι βέβαια εξαιρετικές. Το “Music Radar” μάλιστα γράφει τα εξής : "Day & Age isn't just The Killers' best album. It's one of the best records of 2008." Μεγάλα λόγια ίσως... Για να δούμε.

18. Oasis – I’m outta time (****) : Ίσως το πιο ρομαντικό – γλυκό τραγούδι του δίσκου. Για το “Dig out your soul”, ο Ryan Adams τον σύγκρινε με το “Kid A” των Radiohead και είπε τα εξής : "the first time I heard Kid A I went ‘OK, I have no fucking idea what kind of music this is but it's moving me. It sounds like a revelation.’ That's what the new Oasis stuff sounds like, it sounds like they have entered into some strange uncanny spiritual crazy door and have just lost themselves completely to it and it is marvellous."

19. Kaiser Chiefs – You want history (****) : Θα έλεγα ότι σε αυτό το κομμάτι φαίνεται περισσότερο από τα υπόλοιπα η συμβολή του Mark Ronson στο δίσκο των Kaiser Chiefs. Ακόμη κι αν βασίζεται σε pop μουσικές των 60’s, ενίοτε έχει funky ρυθμό και έτσι γίνεται ένα από τα χορευτικά τραγούδια του “Off with their heads”.

20. Ryan Adams & The Cardinals - Fix it (****) : Αρκετά παραγωγικός ο Ryan Adams με 11 albums από το 2000. Το “Cardinology” είναι το 4ο δισκάκι του, στο οποίο συνεργάζεται με τους “Cardinals’ και κυκλοφόρησε ανήμερα της Εθνική μας εορτής (28/10). Το 1ο single και ένα από τα όμορφα τραγουδάκια του δίσκου είναι το “Fix it”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: