Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ελεονώρα Ζουγανέλη - Έλα : Έτσι είναι φίλε μου…


Ο καλλιτέχνης : Ελεονώρα Ζουγανέλη
Το ύφος μουσικής : pop
Ο δίσκος : Έλα (10/2008)
Το single : “Έλα”
Ξεχωρίζουν : “Έτσι είναι φίλε μου η ζωή”, “Μια στιγμή ”, “Φεύγω για μένα μια φορά”, “Μικρά Βεγγαλικά”, “Το τικ-τακ του ρολογιού”.


Ποια είναι η κυρία :

Το πρώτο πράγμα που μάθαινες για την Ελεονώρα Ζουγανέλη πριν λίγα χρόνια ήταν ότι είναι κόρη δυο μορφών της εγχώριας μουσικής, του Γιάννη Ζουγανέλη και της Ισιδώρας Σιδέρη. Αυτό που μαθαίνεις σήμερα είναι ότι πρόκειται για αυτή την πολύ όμορφη φωνή, που ερμηνεύει το «Έλα». Η 24-χρονη Ελεονώρα Ζουγανέλη έχει σπουδάσει θέατρο και ασχολείται με το χορό εδώ και 4 χρόνια. Από τα τρία της χρόνια βρίσκεται συνέχεια από τα καμαρίνια των θεατρικών παραστάσεων, στις σκηνές που τραγουδούσαν οι γονείς της. «Όπου πήγαιναν, πήγαινα. Μου άρεσε το κλίμα. Μου άρεσε που γελούσαν, που ήταν γεμάτοι ζωή».

«Άρχισα από τη "Δεύτερη Ακρόαση" (CD με νέες φωνές και νέους δημιουργούς) του Παρασκευά Καρασούλου», «Μετά (ο Γ. Νταλάρας) μου πρότεινε και μια σημαντική συνεργασία με την Εστουδιαντίνα στον δίσκο "Δάκρυ στο Γυαλί", όπου έκανε την παραγωγή». Το κομμάτι που ερμήνευσε η Ελεονώρα (και ο Γ. Νταλάρας έκανε δεύτερη φωνή), το «Όταν πέφτει το βράδυ», ήταν από τις επιτυχίες του δίσκου.

Η Ελεονώρα έχει συνεργαστεί με τους Πλιάτσικα, Μπουλά και Μαχαιρίτσα στο «Ζυγό», το Γιώργο Νταλάρα στο «Αθηνών Αρένα» το 2004-05, το Μ. Χατζηγιάννη στο “Vox”, τους “Onirama” πέρσι, σε συναυλίες με το Θάνο Μικρούτσικο και δισκογραφικά με τον πατέρα της και τους Φ. Πλιάτσικα, Λ. Μαχαιρίτσα. Φέτος, τραγουδάει στο «Κέντρο Αθηνών» με τους Δ. Μητροπάνο, Μ. Λιδάκη και Μ. Στόκα. Όσο κι αν είναι στη μουσική πάνω από 4 χρόνια, ο πρώτος της δίσκος κυκλοφόρησε φέτος.

Ο δίσκος τι λέει :

Το «Έλα» έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά : (1) την πολύ καλή ερμηνεία της Ελεονώρας Ζουγανέλη σε όλα τα κομμάτια και (2) το super ομώνυμο single. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορείς σε καμιά περίπτωση να πεις ότι πρόκειται για δίσκο του ενός τραγουδιού. Τα υπόλοιπα 9 κομμάτια – κατ’ εμέ – βασίζονται σε κλασσικές pop φόρμες, χωρίς να μας εκπλήσσει η μουσική τους. Όμως , όλα τους κινούνται σε καλό επίπεδο και κάποια από αυτά είναι κοντά στο «Έλα». Πιο συγκεκριμένα, όπως έχω γράψει και στις προχθεσινές επιλογές μου, το «Έτσι είναι φίλε μου η ζωή» είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου με πολύ καλό ανέβασμα στο ρεφρέν του (ιδίως στο τέλος). Επιπλέον, τα «Μια στιγμή», «Μικρά Βεγγαλικά», «Φεύγω για μένα μια φορά» και το «τικ-τακ του ρολογιού» με το Λάκη Παπαδόπουλο ξεχωρίζουν μέσα στον όλο δίσκο.

Σε όλα τα τραγούδια, η Ελεονώρα δεν τραγουδάει απλά, αλλά μάλλον "ερμηνεύει" κι έτσι καταφέρνει να μας μεταφέρει τα συναισθήματα, που εκπέμπονται από κάθε τραγούδι. Αν προσέξετε, σε κάθε κομμάτι άλλοτε βγάζει την οργή και το πάθος της («Μια στιγμή», «Έτσι είναι φίλε μου η ζωή»), τη μελαγχολία και τον ερωτισμό της («Φεύγω για μένα μια φορά», «Μικρά Βεγγαλικά») κι άλλοτε ροκάρει με το Λάκη («Το τικ-τακ του ρολογιού»). Η φωνή της όσο κι αν μοιάζει ενίοτε με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, νομίζω ότι έχει ξεχωριστή χροιά.

Γενικότερα, το «Έλα» είναι από τους καλύτερους Ελληνόφωνους δίσκους, που έχω ακούσει φέτος και γενικά ένας από τους καλούς pop δίσκους του 2008.

Τα αστέρια :

01 ΕΛΑ - Συμμετέχει ο Πάνος Μουζουράκης (*****)
02 ΚΟΨΕ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΕ (***,*)
03 ΤΟ ΤΙΚ ΤΑΚ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ - Β' φωνή ο Λάκης Παπαδόπουλος (****,*)
04 ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ (LASCIALA ANDARE) (****,*)
05 ΤΟ Σ' ΑΓΑΠΩ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ (****)
06 ΜΙΚΡΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ (****,*)
07 ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ (****,*)
08 ΜΗ ΡΩΤΑΣ (****)
09 ΔΕ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ (****)
10 ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΖΩΗ (*****)

Το νουμεράκι μας : 8,8/10

Επίσημο site της Ε. Ζουγανέλη και site της στο MySpace δε βρήκα δυστυχώς. Μήπως θα πρέπει να μεριμνήσεις του θέματος Ελεονώρα ;;;



4 σχόλια:

Eugenia είπε...

Το "τικ τακ του ρολογιού" είναι επανεκτέλεση-διασκευή.Σε πρώτη εκτέλεση ήταν τραγουδισμένο από τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, εξίσου γλυκά και δυναμικά.Είναι βέβαια του Λάκη Παπαδόπουλου η μουσική και στους στίχους η γνωστή-άγνωστη Μαριανίνα Κριεζή.
Διασκευή είναι και το "Φεύγω για μένα μια φορά"-όπως γράφεις ήδη- της Irene Grandi.
To "μικρά βεγγαλικά" ακούγεται σαν το γνωστό τραγούδι των Coldplay , που απ' ό,τι φαίνεται αγαπιέται στην Ελλάδα πολύ.
Το "δε μεγαλώνουμε" είναι λίγο κρασί, λιγο θάλασσα και τ' αγόρι μουουου. Σαν να ακούω τον Κορκολή είναι.Νομίζω ότι το συγκεκριμένο είναι κακό. Γενικά, όμως, είναι, όπως λες και εσύ, ενδιαφέρουσα δουλειά και η Ε.Ζ. φαίνεται να έχει γούστο στην ποπ μουσική.

ΥΓ.Μες στην κακία!!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό και εντυπωσιακό το parkour / free running και ίσως και ιδιαίτερα ταιριαστμό με το "Ελα"...
Αλλά ορίστε και το αυθεντικό video clip του τραγουδιού ft. Πάνος Μουζουράκης....
http://www.youtube.com/watch?v=e29EiNWPAJU

Επίσης αρκετά καλό!

gbal είπε...

Ωραίος ο Θάνος... Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Φωνάρα η Ελεονώρα, θυμάμαι που έψαχνα για καιρό να βρώ ποια είναι, πρίν κάνει το μπάμ. Ώς οπαδός και της Ελένης Τσαλιγοπούλου, θα συμφωνήσω πώς πράγματι ξεχωρίζουν απο την χροιά, δύσκολα κάποιος που "ξέρει" την Ελένη θα μπερδευτεί. Άσε που ενώ δέν ήξερα τα τραγούδια της Ελεονώρας, ήξερα πως είναι "αυτή η κοπέλα που δεν έχω ανακαλύψει το όνομα της ακόμα".
Την κακία μου βέβαια θα την πώ κι εγώ. Θα συμφωνήσω απόλυτα στο ότι πρόκειται για κλασικές πόπ φόρμες, που ή φωνή της Ελεονώρας τις "σώζει" από το πλήθος, τους δίνει ζωή και αξία. Όσο κι άν δέν μ'αρέσουν κάποιες συνεργασίες στο δίσκο της (οι "κλασικές πόπ φόρμες" προήλθαν απο τους κλασικούς και γραφικούς πλέον πόπ δεινόσαυρους που συνεχιζουν να μας τις πασάρουν για δεκαετία και βάλε), δέν πάυει να έιναι ο πρώτος της. Ώς τέτοιος, είναι σημαντικός και χρειάζεται κάποιες "βοήθειες", και πιστεύω πώς στην τελική κρίνεται πολύ επιτυχημένος.
Εγώ θα περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία τις μελλοντικές δουλειές της, και τις ευχάριστες - θέλω να πιστεύω - εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν.