Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Ακίνδυνα τραγουδάκια - 0844


Από τον Ιούλιο του 2006, το "gbal mix grill" σας σέρβιρε κάθε Παρασκευή 20 τραγούδια - προσωπικές επιλογές από τα ακούσματα της εβδομάδας (είτε ως αρχείο ppt ή ως κομμάτι του "mixgrill.gr"). Τα κομμάτια αυτά προέρχονται ως επί το πλείστον από την τρέχουσα μουσική επικαιρότητα και λίγα μας θυμίζουν το παρελθόν. Σε κάθε τραγούδι υπάρχουν κάποια προσωπικά σχόλια, τα οποία άλλοτε σχετίζονται με αυτό καθεαυτό το κομμάτι και άλλες φορές με το συγκρότημα/μουσικό που το ερμηνεύει. Τα σχόλια μαζί με τη βαθμολογία που τοποθετώ δίνουν τη δυνατότητα σε εσάς με ένα γρήγορο πέρασμα να επιλέξετε κάποια από αυτά και επιπλέον δείχνουν το προσωπικό στίγμα της στήλης. Όλοι μας άλλωστε έχουμε διαφορετικά γούστα... Αυτό έλειπε να μας αρέσουν ακριβώς τα ίδια...

Η στήλη από σήμερα αλλάζει φορεσιά, λέγεται "Ακίνδυνα Τραγουδάκια - <η εβδομάδα που πέρασε>", διαθέτει links σε MySpace και άλλα sites για να ακούτε ότι προτείνουμε ή να βλέπετε τα αντίστοιχα videos των κομματιών, περιέχει ραδιοφωνική παρουσίαση των επιλογών μας (σε λίγες ώρες θα είναι έτοιμη η σημερινή) και σερβίρεται τις Κυριακές από την ίδια "συχνότητα", αυτή του "mixgrill.gr". Καλή διασκέδαση.

1. Of Montreal – An Eluardian Instance (9/10) : Άλλο ένα τραγούδι που ανακάλυψα από το νέο πολύ καλό δίσκο των Of Montreal “Skeletal Lamping”, ο οποίος πρέπει να πω ότι μου φαίνεται περισσότερο pop από rock σε σύγκριση με το προηγούμενο τους “Hissing Fauna, Are You the Destroyer?”. Οι Of Montreal δεν είναι νέο group, μιας και ξεκίνησαν το 1997 και έχουν ήδη 9 δίσκους. Ακούστε όλο το δίσκο των Of Montreal εδώ.

2. Snoop Dogg Vs Massive Attack (100 suns) – Calling Mumia (9/10) : Όπως γράψαμε στα «Καλούδια», το κομμάτι γράφτηκε από τον “3D” των Massive Attack και τον Snoop Dogg προς τιμή του πολιτικού-ακτιβιστή Mumia Abu Jamal, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για το φόνο ενός αστυνομικού στις Η.Π.Α. Πολύ δυνατό κομμάτι που συνδυάζει όμορφα το hip-hop του Snoop Dogg με τις ιδιόμορφες μουσικές των Massive. Ακούστε το εδώ.

3. The Cure – Reasons why (9/10) : Όπως έχω ξαναγράψει, μου αρέσει αρκετά το “4:13 dream” των Cure, το οποίο θυμίζει παλιές καλές στιγμές του συγκροτήματος. Αρχικά λεγόταν ότι ο δίσκος θα είναι διπλός, μιας και είχαν ηχογραφηθεί 33 νέα τραγούδια. Παρ’ όλα αυτά, επιλέχθηκαν τα πιο mainstream κομμάτια και οι dark στιγμές θα προωθηθούν σε νέο δίσκο. Ακούστε όλο το δίσκο των Cure εδώ.

4. Antony & the Johnsons – Shake that devil (8.5/10) : Στις 7 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε το νέο EP των Antony & the Johnson’s, το προσωπικό σχήμα του Antony Hegarty με τίτλο “Another World”. Το ομώνυμο τραγούδι του EP είναι single στο νέο album του συγκροτήματος “The Crying Light” (21/01/2009) και προσωπικά το θεωρώ μέτριο έως αδιάφορο. Το “Shake that devil” όμως ακόμη κι αν ξεκινάει σε ένα πνεύμα μυσταγωγίας, η συνέχεια του έχει πολλά funky στοιχεία με τη φωνή του Antony να ταιριάζει γάντι σε αυτά.

5. Sugahspank! – Kill the bitch you got in ya (9/10) : Μου αρέσει τρελά το πάθος με το οποίο ερμηνεύει αυτό το τραγούδι της η Sugahspank! Funk μουσική από τα παλιά με αρκετά αρπίσματα (αλά Lenny Kravitz) από κιθάρες. Πάντως, είναι πραγματικά κάτι καινούργιο η Sugahspank! στα Ελληνικά μουσικά δρώμενα και πραγματικά εύχομαι να πάει καλά το album της, γιατί έχω μεγάλη περιέργεια να δω τη συνέχεια - εξέλιξη της. Περισσότερα εδώ.

6. transistor – Epsilon (8.5/10) : Νέο Ελληνικό γκρουπάκι με γυναικεία αιθέρια φωνητικά και πάρα πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές στην pop-rock-o-σφαιρα. Οι transistor κυκλοφόρησαν στις 23 Ιουνίου το ντεμπούτο album τους “Things you miss when you blink”, σε παραγωγή του Δημήτρη Παπασπυρόπουλου. Το “Epsilon” είναι το single του δίσκου δικαίως, μιας και ξεχωρίζει σε έναν αρκετά καλό δίσκο (σύντομα θα έχετε την κριτική μας σε αυτόν). Περισσότερα ακούστε εδώ.

7. Pop eye – A vicious game (9/10) : Όταν ακούω αυτό το τραγούδι (ιδίως την αρχή του), μου θυμίζει την ατμόσφαιρα του “Reflections” του Μάνου Χατζιδάκι. Ένα όμορφο μακρόσυρτο ταξίδι σε γλυκές μελωδίες... Περισσότερους pop-eye-δες εδώ.

8. Ελεονώρα Ζουγανέλη – Έτσι είναι φίλε μου η ζωή (9/10) : Στο δίσκο της Ε. Ζουγανέλη συμμετέχει ο Φίλιππος Πλιάτσικας, η Sunny Μπαλτζή, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Αντώνης Μιτζέλος, τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Σταύρος Λογαρίδης και ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. Η ίδια σε συνέντευξη της λέει τα εξής : «Έχω σπουδάσει θέατρο, έχω ολοκληρώσει κανονικά τις σπουδές μου και κάποια στιγμή θα με ενδιέφερε ν' ασχοληθώ με αυτό. Είναι για μένα ένα κρυφό όνειρο, εξάλλου, λόγω των γονιών μου, έχω περάσει άπειρες ώρες σε θέατρα, καμαρίνια, πρόβες και παραστάσεις. Αυτή τη στιγμή βέβαια προέχει το τραγούδι, η μουσική και νομίζω πως έχω αρκετό δρόμο ακόμη να διανύσω».

9. AC/DC – Skies on fire (9/10) : Μεγάλη επιστροφή για το Αυστραλέζικο συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1973 στο Σύδνευ από τα αδέρφια Malcolm & Agnus Young. Το “Black Ice” είναι το 15ο album του συγκροτήματος και είναι πραγματικά μια όαση για τους φίλους του κλασσικού hard-rock. Τα τραγούδια που ξεχωρίζουν για μένα, πέρα από το super single “Rock n’ Roll Train” και το “Skies on fire” είναι τα “Anything Goes on” (μάλλον θα το δείτε σύντομα σε λίστα μας), “Big Jack” & “Smash N’ Grab”. Ακούστε το “Rock n’ Roll Train” και το “Spoiling for a fight” εδώ.

10. Travis – Get Up (8/10) : Ο νέος δίσκος των Travis “Ode to J. Smith” κυκλοφόρησε στις 29 Σεπτεμβρίου με πρώτο single το “Something Anything”. Το “Get Up” είναι μια από τις χαρούμενες νότες του δίσκου με κάποια country στοιχεία (μπορείς να πεις…) και για μένα ξεχωρίζει στο δίσκο, μαζί με τα “Chinese Blues” και “J. Smith”. Ακούστε όλο το δίσκο εδώ.
11. Parov Stelar – Libella Swing (8/10) : Τον περασμένο μήνα ο Parov Stelar κυκλοφόρησε ένα νέο EP με τίτλο “Libella Swing”, το οποίο περιέχει 5 κομμάτια, από τα οποία τα 3 είναι mixes. Το ομώνυμο κομμάτι είναι ιδιαίτερα χαρούμενο, jazzy και πολύ χορευτικό. Ακούστε το νέο EP του Αυστριακού dj
εδώ.

12. The Streets – Heaven for the Weather (7.5/10) : Πρόκειται για το νέο single του συγκροτήματος, το οποίο κυκλοφορεί την 1η Δεκεμβρίου. Πολύ χαρούμενο, παρεϊστικο και χορευτικό κομμάτι. Το video του τραγουδιού μπορείτε να δείτε εδώ.

13. Parts & Labor – Nowheres high (7.5/10) : Το κομμάτι το ανακάλυψα από μια λίστα νέων τραγουδιών στο περιοδικό “Rolling Stone”. Οι “Parts & Labor” είναι μια Αμερικάνικη rock μπάντα, η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2003. Το “Nowheres High” είναι ένα αρκετά χαρούμενο και δυνατό rock single με πιασάρικο ρεφρέν. Ακούστε όλο το δίσκο στο επίσημο site του συγκροτήματος.

14. Razorlight – Hostage of Love (8/10) : Το album αυτό το περίμενα αρκετά, μιας και είχα ενθουσιαστεί με το προηγούμενο δισκάκι τους. Με 3-4 ακούσματα, θα σας πω ότι δεν ενθουσιάστηκα, αλλά και δεν απογοητεύτηκα. Το “Slipway fires” είναι κατώτερο του προ διετίας album τους, όμως έχει τις δικές του καλές στιγμές, όπως είναι και το τραγουδάκι, που βλέπετε σε αυτή τη λίστα.

15. Dido – Don’t believe in love (8.5/10) : Από χθες ακούω το νέο album της Dido “Safe Trip Home”, το οποίο χωρίς να με εντυπωσιάζει – προς το παρόν – είναι ένα πολύ καλό – ήρεμο soundtrack για διάφορες ώρες της ημέρας. Η φωνή της Dido είναι εξαιρετική όπως πάντα και οι μουσικές της ενίοτε αρκετά καλές.

16. Of Montreal – For our elegant castle (9/10) : Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα χορευτικά κομμάτια του μήνα. Σε disco – pop φόρμα, οι Of Montreal φλερτάρουν με τους Scissor Sisters και μας προσφέρουν ένα κομμάτι, που θα παιχτεί αρκετά στο μέλλον.

17. The Last Shadow Puppets – My mistakes were made for you (9/10) : Ο Miles Kane των Puppets και των Rascals είπε στην εφημερίδα “Sun” ότι το συγκρότημα θα βγάλει το νέο 2ο δίσκο του μέσα στο 2009. Πολύ ευχάριστο αυτό και δείγμα της εξαιρετικής κατάστασης και έμπνευσης, στην οποία βρίσκονται οι Kane και Turner (Arctic Monkeys). Μην ξεχνάτε ότι οι Arctic Monkeys ολοκληρώνουν τις ηχογραφήσεις του 3ου album τους μάλλον το Δεκέμβρη, που μας έρχεται.

18. The Cure – Underneath the stars (8.5/10) : Το “4:13 dream” τελικά δεν αρέσει μόνο σε μένα, μιας και οι κριτικές του από τα μουσικά έντυπα δεν είναι κι άσχημες. Για να δούμε : The Guardian (4/5), NME (8/10), Pitchfork (6,7/10), Rolling Stone (3,5/5), The Times (4/5).

19. Oasis – I’m outta time (7.5/10) : Είναι επίσημα το 2ο τους single και κυκλοφορεί την 1η του Δεκέμβρη. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα, το συγκρότημα έβγαλε το επίσημο video του κομματιού. Δείτε το εδώ.

- Στέρεο Νόβα – 3000 μέρες (9.5/10) : Το τραγουδάκι αυτό μπαίνει στη λίστα μας όχι γιατί είναι καινούργιο, αλλά γιατί έχω ενθουσιαστεί στην ιδέα της επανένωσης του καλύτερου Ελληνικού ηλεκτρονικού συγκροτήματος, των Στέρεο Νόβα. Όπως είδα στο Stereo Nova blog και το site του Κωνσταντίνου Βήτα στο MySpace, είναι σίγουρο ότι το θρυλικό συγκρότημα θα παίξει ζωντανά στο party της LIFO στις 5 Δεκεμβρίου με ελεύθερη είσοδο μάλιστα. Ο χώρος δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.




Οι ίδιες λέξεις με άλλο νόημα, η ίδια αγάπη σε λάθος άνθρωπο, όπως το μέτρημα απ’ το μηδέν ως το άπειρο…

1 σχόλιο:

Eugenia είπε...

gbal άκουσα την παρουσίαση και το μικρόφωνό σου τώρα είναι σε σωστότερη ένταση, πράγμα που επιτρέπει την ακρόαση της πάντα καλόγουστης δουλειάς σου (σλουρπ). Μ'αρέσουν και οι ρέτρο επισκέπτες (Στέρεο Νόβα)γιατί δίνουν ένα βάθος στο mixgrill παρελθόντος, που το έχει ο καθένας μας προσωπικά, αλλά δεν το έχει το site σαν σύνολο.