Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

The Cure – 4:13 dream : Όνειρο η επιστροφή τους


Ο καλλιτέχνης : The Cure
Το ύφος μουσικής : pop – rock
Ο δίσκος : 4:13 dream (28/10/2008)
Τa singles : “The Only One”, “Freakshow”, “Sleep when I’m dead”, “The Perfect Boy”
Ξεχωρίζουν : “Reasons why”, “Sirensong”, “Underneath the Stars”, “Real snow white”, “The Hungry Ghost”.


Για την ιστορία

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειώσω ότι δεν είμαι Cur-άς με μαλλί σαν του Robert Smith, μαύρα ρούχα κλπ Παρ’ όλα αυτά, μου αρέσει αρκετά η μουσική των Cure και τους παρακολουθώ εδώ και χρόνια. Το συγκρότημα συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής (!!!) μέσα στο 2009 και όπως καταλαβαίνετε για να διαβάζετε καλή κριτική πρόσφατου album του, αυτό ίσως δείχνει την αξία του.

Η ιστορία του νέου δίσκου των Cure ξεκινάει από την περασμένη Πρωτομαγιά. Τότε το συγκρότημα ανακοίνωσε στη σελίδα του στο MySpace ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορούσε το 13ο τους album, του οποίου προπομποί θα ήταν τα 4 singles, που θα έβγαιναν ένα κάθε 13η του μηνός. Περίπου έτσι έγιναν τα πράγματα και έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα εξής singles : “The Only One” – 13/05, “Freakshow” – 13/06, “Sleep when I’m dead” – 13/07 & “The Perfect Boy” – 13/08. Το Σεπτέμβρη αντί να κυκλοφορήσει το album, βγαίνει το EP “Hypnagogic States” με remixes των 4 singles. Ανήμερα της Εθνικής μας εορτής, στις 28 του Οκτώβρη οι Cure μπαίνουν στο 13ο τους όνειρο. Αρχικά λεγόταν ότι ο δίσκος θα είναι διπλός, μιας και είχαν ηχογραφηθεί 33 νέα τραγούδια. Παρ’ όλα αυτά, επιλέχθηκαν τα πιο mainstream κομμάτια και οι dark στιγμές θα προωθηθούν σε νέο δίσκο.

Ο δίσκος τι λέει :

Όπως έχω ξαναγράψει, δεν είχα τρελές προσδοκίες από αυτό το δίσκο. Μετά τα πολύ μέτρια albums των 00’s (“Bloodflowers”, “The Cure”) και με το σκεπτικό ότι μιλάμε για ένα συγκρότημα που βρίσκεται πολλά χρόνια στο κουρμπέτι και σίγουρα όχι στην ακμή της καριέρας του, το “4:13 dream” δε με είχε γεμίσει με μεγάλη προσμονή, όπως υπάρχει τώρα για παράδειγμα για το νέο album των “Killers”. Κι όμως έκανα λάθος! Ο δίσκος είναι σίγουρα μέσα στη Λίστα με τα καλύτερα albums της χρονιάς και δικαίως πρέπει να πω.

Κατ’ αρχάς, για να μιλήσουμε με τραγούδια :

-Το “4:13 dream” ξεκινάει με ένα μακρόσυρτο, μελαγχολικό ως επί το πλείστον, αλλά επικό τραγούδι (“Underneath the stars”), το οποίο φέρνει στο μυαλό σίγουρα παλαιότερες ωραίες στιγμές τους, όπως τα “Lullaby”, “Pictures of you”, “A Forest”.
-Η διάθεση αλλάζει πλήρως στο 2ο κομμάτι με τα συναισθήματα χαράς να είναι έκδηλα από το πολύ καλό single “The Only One”, στο οποίο ο Robert Smith ξεπερνάει τις 20 φορές, στις οποίες αναφέρει τη λέξη “love”.
-Το “Reasons Why” κατεβάζει λίγο τις στροφές, χωρίς να μας αλλάξει τη διάθεση. Λογικά θα είναι ένα από τα επόμενα singles.
-Το ‘Freakshow” είναι η funky στιγμή του δίσκου και το “Sirensong” γεμίζει γλυκά και ρομαντικά το δίσκο με τις «σειρήνες» του.
-"You've got what I want" φωνάζει συνέχεια ο Robert Smith στο “Real Snow White”, το οποίο έπεται με αρκετά καλό ρεφρέν πρέπει να πω.
-Το “Sleep when I’m dead” βγαίνει από τη ναφθαλίνη, που ήταν από το 1985, μιας και προοριζόταν για το album “The Head on the Door”.
-Τέλος, το “Hungry Ghost” ξεχωρίζει για το super solo του και το “Perfect Boy” είναι για μένα το καλύτερο τραγούδι του δίσκου.

Τα αστέρια :

1. "Underneath the Stars" – (*****)
2. "The Only One" – (*****)
3. "The Reasons Why" – (*****)
4. "Freakshow" – (****)
5. "Sirensong" – (****,*)
6. "The Real Snow White" – (****,*)
7. "The Hungry Ghost" – (****,*)
8. "Switch" – (****)
9. "The Perfect Boy" – (****,*)
10. "This. Here and Now. With You" – (****)
11. "Sleep When I'm Dead" – (****)
12. "The Scream" – (****)
13. "It's Over" – (****)

Το νουμεράκι μας : 8,8/10

Η αποδοχή του δίσκου από τα μουσικά έντυπα και οι κριτικές του είναι διφορούμενες, όπως θα δείτε και παρακάτω :

Κριτικές Δίσκου : NME (8/10) Pitchfork (6,7/10), Rolling Stone (3,5/5), The Times (4/5).

Επίσημο site των Cure
Οι Cure στο MySpace (Ακούστε όλα τα τραγούδια του δίσκου εδώ)


Ακούστε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: