Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

That’s Entertainment


Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2009: Δισκοεπιλογές


Ας ξεκινήσουμε το Μάρτιο ρίχνοντας μια σύντομη ματιά στα albums που ξεχωρίζω για το πρώτο δίμηνο της χρονιάς.

Από τις νέες κυκλοφορίες, κεφάλι έχει πάρει το "Dance Mother" των Νεο-Υορκέζων Telepathe που έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα για την κορυφή της λίστας μου με τα albums της χρονιάς (διαβάστε περισσότερη προπαγάνδα σε προηγούμενο άρθρο). Από κοντά ακολουθεί η καλύτερη ίσως δουλειά των Animal Collective, το "Merriweather Post Pavillion", που δεν χρειάζεται περισσότερη προπαγάνδα από εμένα - έχει βουίξει ο ηλεκτρονικός και γραπτός τύπος για αυτούς και μαζεύουν περισσότερα δεκάρια στις κριτικές από όσα Oscar μάζεψε το Slumdog Millionaire (ακόμα να βγει στις αίθουσες...κοιμάται η κινηματογραφική διανομή ή έχουν πειστεί ότι το κατεβάσαμε όλοι και δεν χρειάζεται βιασύνη;).

Η pop από το νησί (για να μην πω Βρετανική και ξεσηκωθούν οι απανταχού Σκοτσέζοι) αντιπροσωπεύεται επάξια από το τρίτο, με χορευτικές διαθέσεις αυτή τη φορά, album των Franz Ferdinand (με τη βοήθεια βέβαια και ελληνικού DNA - έτσι για να υπερηφανευόμαστε και εμείς). Ο νονός της ευαίσθητης '80s indie-pop Morrissey επανέρχεται δυναμικά συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία στα '00s. Στη λίστα μας θα τον βρείτε περιστοιχισμένο από κάμποσους μαθητές του: Franz Ferdinand, The Dears, The Pains Of Being Pure At Heart. Οι τελευταίοι είναι από τη Νέα Υόρκη και μόλις κυκλοφόρησαν το αξιόλογο ομώνυμο ντεμπούτο τους που σίγουρα θα εκτιμήσουν οι fans της noise pop (μάλλον οι Wedding Present ή οι Jesus And Mary Chain τους έχουν επηρεάσει περισσότερο από τον Mozfather).

Για περισσότερη noise pop (με δόσεις από Po
gues) ακούστε επίσης το ντεμπούτο των Titus Andronicus από το New Jersey καθώς και τους Καναδούς Land Of Talk που κυκλοφόρησαν το δικό τους πρώτο full album "Some Are Lakes" στα τέλη του 2008 (είχε προηγηθεί το mini "Applause Cheer Boo Hiss") με παραγωγή από τον Justin Vernon, πιο γνωστό ως Bon Iver. Άλλα albums του 2008 στη λίστα (που τώρα αξιώθηκα να ακούσω) είναι αυτά των Secret Machines, White Denim (εξαιρετικό garage-punk ντεμπούτο), The Dears, Why? (απρόσμενη hip hop - folk σύγκρουση) καθώς και η δεύτερη συνεργασία της Isobel Campbell με τον πρόσφατο επισκέπτη μας Mark Lanegan.

Το Top 15 συμπληρώνεται από τους Grand Dutchy, δηλαδή τον αγαπητό κύριο Black Francis μετά της συζύγου του σε πιο pop αναζητήσεις, τους N.A.S.A. (στην περίπτωσή μας σημαίνει North America South America), το πολυσυλλεκτικό project που δημιούργησε ο παραγωγός Sam Spiegel a.k.a. Squeak E. Clean (αδελφός του σκηνοθέτη Spike Jonze), και την καθιερωμένη συλλογή του δισκάδικου Rough Trade με επιλογές από τα καλύτερα του 2008. Περισσότερα για τις δύο τελευταίες κυκλοφορίες στο επόμενο That's Entertainment.


Top 15 albums
  1. Dance Mother - TELEPATHE
  2. Merriweather Post Pavilion - ANIMAL COLLECTIVE
  3. Tonight: Franz Ferdinand - FRANZ FERDINAND
  4. Years Of Refusal - MORRISSEY
  5. The Spirit of Apollo - N.A.S.A.
  6. Rough Trade Shops Counter Culture 08 - VARIOUS
  7. The Pains Of Being Pure At Heart - THE PAINS OF BEING PURE AT HEART
  8. The Airing of Grievances - TITUS ANDRONICUS
  9. Petit Fours - GRAND DUCHY
  10. Workout Holiday - WHITE DENIM
  11. Alopecia - WHY?
  12. Secret Machines - SECRET MACHINES
  13. Some Are Lakes - LAND OF TALK
  14. Missiles - THE DEARS
  15. Sunday At Devil Dirt - ISOBEL CAMPBELL & MARK LANEGAN

Top 15 Tracks
  1. So fine - TELEPATHE
  2. Brother sport - ANIMAL COLLECTIVE
  3. Mykonos - FLEET FOXES
  4. Big man - THREATMANTICS
  5. Ulysses - FRANZ FERDINAND
  6. One month off - BLOC PARTY
  7. Dancing choose - TV ON THE RADIO
  8. I'm throwing my arms around Paris - MORRISSEY
  9. Give me back my heart attack - LAND OF TALK
  10. Come Saturday - THE PAINS OF BEING PURE AT HEART
  11. Airport surroundings - LONEY DEAR
  12. Whachadoin? - N.A.S.A.
  13. Money babies - THE DEARS
  14. Lovesick - GRAND DUCHY
  15. Blood bank - BON IVER

αγούδι της εβδομάδας: "Big Man" από το καινούργιο απόκτημα της Domino, τους Threatmantics - ο δίσκος τους λέγεται "Upbeat Love" και μόλις προστέθηκε στο wishlist της στήλης.







Δεν υπάρχουν σχόλια: