Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Η γλυκιά θάλασσα των Bajofondo στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Τα νέα για όσους από εμάς τους έχουμε αδυναμία αλλά χάσαμε την εμφάνιση – πάρτυ που έκαναν τον περασμένο Οκτώβριο ήρθαν και μας έδωσαν μεγάλη χαρά: η απονομή Χρυσού Δίσκου από τη Universal για το Mar Dulce τους θα μας δωσει μια δεύτερη ευκαιρία να τους απολαύσουμε την Τρίτη 8 Απριλίου στο FUZZ. Έτσι, αφού κατέλαβαν τα cd players, τα pc μας και οποιοδήποτε άλλο μέσο διαθέταμε για ολόκληρο το χειμώνα, θα σημαδέψουν τώρα και την άνοιξη. Άλλωστε, το φως αυτής της εποχής ταιριάζει περισσότερο στη μουσική τους.

Το όνομα των Bajofondo σημαίνει underground, αλλά η μουσική τους δεν έχει όνομα. Τους κατατάσσουμε στο ρεύμα του Tango Nuevo, αλλά οι ίδιοι θεωρούν – και με βρίσκουν σύμφωνη – ότι ο ήχος τους δε χωράει στην ταμπέλα του electronica tango. Είναι, όπως οι ίδιοι τον περιγράφουν, η μουσική του Rio De La Plata, εκφράζει το σύγχρονο ήχο των περιοχών του Buenos Aires και του Montevideo, ως εκ τούτου εμπεριέχει τόσο την tango, murga, milonga και candombe παράδοση, όσο και το rock, hip-hop και electronica παρελθόν, παρόν και μέλλον της Αργεντινής και της Ουρουγουάης. Κι αν όλα αυτά για εμάς τους κοινούς θνητούς είναι ακατανόητες ορολογίες, όλα φαίνονται πιο ξεκάθαρα με τις πρώτες νότες τους...

Η σύλληψη αυτής της μπάντας ανήκει στον Αργεντίνο Gustavo Santaolalla, πρωτοπόρο της εναλλακτικής λατινοαμερικάνικης μουσικής και γνωστό στο ευρύ κοινό διεθνώς από τη μουσική επένδυση ταινιών όπως Amores Perros, 21 grams, Motorcycle Diaries, Brokeback Mountain και Babel, εκ των οποίων για τις δύο τελευταίες έχει βραβευτεί με Όσκαρ. Η ιδέα του Santaolalla πήρε σάρκα και οστά με την πολύτιμη συνεργασία του Ουρουγουανού Juan Campodonico, ο οποίος έχει ασχοληθεί με μια ιδιαίτερη μίξη hip-hop και rock στοιχείων και έχει προσφέρει πολλά στη σύγχρονη τοπική σκηνή. Εκτός από τους δύο ‘γονείς’ της, η μπάντα σήμερα περιλαμβάνει άλλα έξι σταθερά μέλη. Ο Γαλλο-Μεξικανός Luciano Supervielle με το hip-hop υπόβαθρό του, ερμηνεύει τους παραδοσιακούς ήχους του Rio De La Plata με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ο Αργεντίνος βιολιστής Javier Casalla αναδεικνύει τις jazz πτυχές των κλασικών αυτών ήχων. Ο Αργεντίνος μπαντονεονίστας Martin Ferres προσθέτει τη δική του πειραματική χροιά στις tango επιρροές του. Ο Μεξικανός Gabriel Casacuberta με το μπάσο του και ο Αργεντίνος Adrian Sosa στα ντραμς ποσφέρουν έντονα ηλεκτρονικά στοιχεία. Τέλος, η Ουρουγουανή Veronica Loza μετατρέπει όλο αυτό το μαγικό μίγμα σε ψηφιακή εικόνα, ενώ στο Mar Dulce έγραψε και ερμήνευσε το κομμάτι Tuve Sol.

Η πεμπτουσία των Bajofondo βρίσκεται στη δυναμικότητα και την εξέλιξη, τόσο της προσωπικής πορείας κάθε μέλους, όσο και της μπάντας ως σύνολο. Από τους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς του ομώνυμου ντεμπούτου τους ως Bajofondo Tango Club το 2002, ως τη μεστή, δεμένη ομάδα του Mar Dulce, πολλά έχουν αλλάξει. Τώρα πια, η εκτέλεση των κομματιών στις εμφανίσεις τους είναι ζωντανή και χρησιμοποιούν ελάχιστα στοιχεία από προγράμματα και samples, σε αντίθεση με το παρελθόν. Παράλληλα, η περαιτέρω ενσωμάτωση παραδοσιακών Λατινοαμερικάνικων στοιχείων στη μουσική τους, τους ώθησε να αποβάλουν από το παλιό τους όνομα τον προσδιορισμό Tango Club.

Το Mar Dulce ηχογραφήθηκε σε πραγματικό χρόνο, με όλα τα μέλη να παίζουν ζωντανά, μαζί στο στούντιο και η ηχογράφηση έγινε στο Μπουένος Άιρες, το Μοντεβιδέο, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Τόκυο και τη Μαδρίτη. Συμμετέχουν ηχηρά ονόματα από πολλούς χώρους, όπως οι Elvis Costello, Mala Rodriguez, Nelly Furtado, Ryota Kumatsu και πολλοί Ουρουγουανοί καλλιτέχνες. Το αποτέλεσμα, ο Santaolalla το ονομάζει cosmic tango, αλλά το όνομα δεν έχει καμία σημασία. Ο ρυθμός των Bajofondo μεταδίδει τη χαρά και τον αισθησιασμό και εκμηδενίζει γεωγραφικά σύνορα και αποστάσεις, αλλά στέκεται στον αντίποδα της υπό παγκοσμιοποίηση εποχής μας, διατηρώντας και αντανακλώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολύχρωμων ψηφίδων του.

Για να γνωρίσετε καλύτερα τους Bajofondo πριν την επίσκεψή τους στο FUZZ, επισκεφθείτε τη σελίδα τους στο MySpace:
http://www.myspace.com/bajofondomardulce

Δεν υπάρχουν σχόλια: