Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Λένα Πλάτωνος - Ημερολόγια


Σημείωση: Γράφω αυτό το review, προσπαθώντας να είμαι μετρημένος και προσγειωμενος, γιατί αν περιέγραφα τα συναισθήματα που με κυρίευσαν στο άκουσμα του cd, το παρακάτω κείμενο μπορεί να γινόταν γραφικό...

...you are my last hope
(οδός Πανός, 2008)

14 κομμάτια-ποιήματα συνθέτουν το παζλ της ζωής της Λένας Πλάτωνος, περιγράφοντας γλαφυρά τα δύσκολα χρόνια που η συνθέτρια είχε περάσει εκκουσίως στην απομόνωση.
Ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου ("...Δυστυχώς φορούσε γάντια, με ρυτίδες βαθιές, όταν με άφησε" / Στη Πλατεία Καπνικαρέα), το γύρισμα της πλάτης από συγγενείς ("...αν ήξερα πως είσαι εσύ δε θα έβγαζα τη μάσκα, μου λένε στο τηλεφώνημα το υπεραστικό" / Ντορούτσκα), η μετακόμιση από τη Λ.Αλεξάνδρας πίσω στο Χολαργό (Μετακόμιση), είναι χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της πορείας των 8 χρόνων από την τελευταία δισκογραφική παρουσία της δημιουργού-μύθου. Άλλοτε αισιόδοξη (Πρωτομαγιά), άλλοτε μελαγχολική (Σ'αγάπησα), αλλά και γεμάτη σαρκαστικό χιούμορ (Σαμσάρα), περιγράφει με το γνωστό-ΛενοΠλατωνικό τρόπο τα σημεία των καιρών (Μαριέτα).

Για το συνειδητοποιημένο ακροατή που έχει παρακολουθήσει τη μέχρι τώρα πορεία της Λένας Πλάτωνος, ο δίσκος αυτός αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη. και μόνο που ακους τη φωνή της μετά από τόσα χρόνια ανατριχιάζεις. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για κάποιον που δε ξέρει τη Λένα, να μπει εύκολα στο δαιδαλώδη κόσμο της και να ανακαλύψει σιγά σιγά τους λόγους που ο Χατζηδάκις είχε πει "ο επόμενος Χατζηδάκις είναι γυναίκα, και τη λένε Λένα Πλάτωνος".
Ένας κολλητός, όταν άκουσε το cd, μου είπε "Ρε φίλε, όλα ωραία και καλά, αλλά ακούγεται πολύ old-school, πολύ 90's".

"Άκουσε", του εξήγησα, "όταν η Λένα Πλάτωνος μιλούσε με λέξεις όπως ατμόσφαιρες, sequencer, basslines, cut-off frequencies και τέτοια, οι άλλοι άφηναν μαλλί και προσπαθούσαν να το παίξουν (ανεπιτυχώς τις περισσότερες φορές) αναρχο-ροκ. Η Λένα Πλάτωνος ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ πλεον να κάνει πειραματισμούς στον ήχο. Με τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα, ο κάθε φέρελπις home-producer μπορεί να κάνει "πρωτοποριακούς πειραματισμούς" με 10 λεπτά απασχόληση, και μετά να αλληλογλύφονται με τους φίλους του στο myspace (Γουαου!, τελειο το νέο track!, εχω παθει πλακα!, nice tune!). Και όπως μου έλεγε προχθές ο Τάσος, οι ambient-δήθεν-πειραματισμοί είναι πλέον το άλλοθι του ατάλαντου."


Ραντεβού (animation: Ζήνα Παπαδοπούλου, Πέτρος Παπαδόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: