Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Τα νέα τραγούδια των Massive Attack



Εδώ και αρκετές ημέρες, έχω συλλέξει τα νέα τραγούδια των Massive Attack από τις διάφορες εμφανίσεις τους στην καλοκαιρινή τους περιοδεία. Όπως αρκετοί από εσάς ξέρετε, αναμένουμε το νέο τους δίσκο μέσα στους επόμενους μήνες (τέλη 2008 ή αρχές 2009) και η περιέργεια να ακούσω το νέο ήχο τους ήταν μεγάλη.

Οκτώ νέα τραγούδια έχουν παρουσιάσει στο κοινό τους ανά την υφήλιο, οι Massive και μετά από πολλά ακούσματα (δε γίνεται αλλιώς ιδίως όταν έχεις να κάνεις με Massive τραγούδια) σας παρουσιάζω τα σχόλια μου για το καθένα ξεχωριστά παρακάτω. Πρέπει να σημειώσω όμως ότι η παραγωγή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα album, οπότε αναμένω σίγουρα τη βελτίωση όσων ψεγαδιών μπορεί να έτυχαν της αντίληψης μου. Για πάμε λοιπόν :

All I want : Τα βασικά φωνητικά ανήκουν στη Yolanda Quarty (για άλλη μια φορά επελέγη μια πολύ καλή φωνή), αν και στη συνέχεια μπαίνει στο παιχνίδι ο Daddy G (Grant Marshall). Με το ξεκίνημα του, το κομμάτι μας βάζει σε μια μυσταγωγία, όπου οι ερμηνευτές του μας εξηγούν την όλη κατάσταση. Σταδιακά η κιθάρα παίρνει τα πάνω της και κάπως έτσι (δυνατά) κλείνει το κομμάτι. Από τα καλύτερα νέα τραγούδια – Άκουσε το εδώ.

Red Light : Ξεκινάει πολύ ήρεμα με τα αιθέρια φωνητικά της Stephanie Dosen. Σιγά, σιγά μπαίνουν κι άλλα όργανα με το μπάσο και την κιθάρα (πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό solo) να κυριαρχούν. Είναι καλό το τραγούδι, αλλά μάλλον θέλω να ακούσω καλύτερα τη studio εκτέλεση του, η οποία πιστεύω να το ανεβάσει περισσότερο – Άκουσε το εδώ.

Marooned : Από τα πιο “μπιτ-αριστά” νέα τραγούδια τους. Στα φωνητικά ο Robert Del Naja – 3D. Θα μπορούσα να πω ότι έχει στοιχεία από το “False Flags”, αν και νομίζω ότι στα περισσότερα νέα κομμάτια τους, οι Massive Attack παίζουν περισσότερο από πριν με την κιθάρα και το τραβάνε όσο μπορούν το κάθε τραγούδι – Άκουσε το εδώ.

Dobro : Η αρχή του είναι παρόμοια με του “Red Light”, ακόμη κι αν η κιθάρα & τα κρουστά μπορείς να πεις ότι κινούνται σε Ανατολίτικους ρυθμούς. Για αυτό το λόγο μοιάζει με το “Inertia Creeps”. Πολύ καλό και δυνατό – κιθαριστικό τελείωμα, στο ύφος που έχουν δημιουργήσει με το “False Flags”. Είναι μακράν το καλύτερο νέο τραγούδι τους – Άκουσε το εδώ.

16 seeter : Πρόκειται για το τραγούδι που ερμηνεύει ο Horace Andy (έχει συμμετάσχει σε όλα τα albums του συγκροτήματος). Ταξιδιάρικο, γρήγορο και σίγουρα πολύ διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα του Horace με τους Massive – Άκουσε το εδώ.

Marakesh : Η κιθάρα μπαίνει πολύ δυναμικά στην αρχή και κάπως έτσι συνεχίζει με τη βοήθεια του 3D και της Stephanie Dosen στα φωνητικά. Highlight του τα Ανατολίτικα φωνητικά της Dosen. Πρόκειται για το πιο μυστήριο – πειραματικό τραγούδι, το οποίο ίσως να επιστρέφει στους ήχους του Mezzanine. Κι όμως είναι ένα από τα καλύτερα νέα τραγούδια τους – Άκουσε το εδώ.

Kingpin : Για άλλη μια φορά στα φωνητικά είναι η Stephanie Dosen στο ίσως πιο ηλεκτρονικό νέο τους κομμάτι. Ο ρυθμός υπερισχύει της μελωδίας, η οποία όμως ΄”ντύνεται” πολύ όμορφα με τα γλυκά φωνητικά της Stephanie – Άκουσε το εδώ.

Harpsichord : Η Yolanda Quarty παίρνει το μικρόφωνο και μας ταξιδεύει με ένα σχετικά “lounge” κομμάτι σε χαλαρούς – μελωδικούς ρυθμούς. Μπορώ να πω ότι το τραγούδι μου έφερε στο μυαλό τα πρώτα τους βήματα, την εποχή του “Blue Lines” – Άκουσε το εδώ.

Περισσότερα ελπίζουμε σε πολύ λίγους μήνες με την κριτική στο νέο album των Massive Attack.

Δεν υπάρχουν σχόλια: