Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Σελιδο-γυρίσματα


Κεφάλαιο 8ο –
If you want a father for your child or only wanna walk with me a while across the sand…I’m your man.

VARIOUS POSITIONS: Leonard Cohen – η βιογραφία
Ira B. Nadel
Εκδόσεις Athens voice / KOAN

Πάντα με συγκινούσαν οι στίχοι, η φωνή και η ίδια η φιγούρα
αυτού του ιδιαίτερου ανθρώπου, του αληθινού καλλιτέχνη. Όταν τον είδα και από κοντά εκείνη τη μαγική βραδιά του περασμένου Ιουλίου στη Μαλακάσα με συνεπήρε...Και έχοντας αδυναμία στις βιογραφίες ανθρώπων που άγγιζαν κάποιες ευαίσθητες χορδές, έσπευσα να πάρω στα χέρια μου αυτό το βιβλίο για τη ζωή του αγαπημένου μου Leonard Cohen.

Η αγγλόφωνη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1996 με τον τίτλο Various Positions – A Life of Leonard Cohen. Ο συγγραφέας Ira B. Nadel είναι καθηγητής της αγγλικής γλώσσας στο University of British Columbia και έχει ασχοληθεί με τις βιογραφίες αρκετών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ezra Pound και ο Tom Stoppard, ενώ έχει γράψει και ένα εγχειρίδιο που αφορά την ίδια την τέχνη της βιογραφίας. Η ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο με τη συνεργασία του Μάκη Μηλάτου, αλλά και του Αλέξη Καλοφωλιά στην επιμέλεια κειμένου.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από το album του Cohen Various Positions (1984), αλλά υπονοεί και τη θεωρία του δασκάλου Ζεν του καλλιτέχνη που υποστηρίζει ότι Ο άνθρωπος του Ζεν δεν προσκολλάται πουθενά. Στο εξώφυλλο, η μορφή του Cohen με κλειστά μάτια σε καθηλώνει. Ο Μάκης Μηλάτος στον πρόλογο μας εξηγεί τη σημασία που έχει για εκείνον η τέχνη του Cohen και αφηγείται με τον δικό του – επίσης αγαπημένο – τρόπο την πορεία της 30ετούς γνωριμίας του με αυτήν την τέχνη.

Η αφήγηση ξεκινά από την ημέρα που πέθανε ο πατέρας του το 1944, όταν ο μικρός Leonard ήταν
μόλις 9 ετών αλλά η ιδιαίτερη φύση του είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται. Όλοι οι σταθμοί της ζωής του αποτελούν τα κομβικά σημεία του βιβλίου που περνά μέσα από την παιδική ηλικία, την οικογένεια και την παράδοσή της στις εβραϊκές συναγωγές, τις γυναίκες, τους φίλους και τις καλλιτεχνικές επιρροές, ενώ ο συγγραφέας αναφέρει συχνά στίχους, σε μια προσπάθεια να τους ‘φωτίσει’ και να βάλει τον αναγνώστη στο πνεύμα τους και κατ’ επέκταση στο πνεύμα του ίδιου του Cohen. Το κείμενο διανθίζεται με φωτογραφίες και αποσπάσματα που παραχώρησε ο ίδιος ο καλλιτένης από το προσωπικό του αρχείο και το βασικό τμήμα του βιβλίου σταματά στα τέλη του 1995, λίγο πριν την πρώτη κυκλοφορία του. Τα πιο πρόσφατα γεγονότα της ζωής του Cohen συνοψίζονται στον επίλογο και η έκδοση κλείνει με ένα χρονολόγιο της ζωής του έως το 2008.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, όταν ρώτησε τον Cohen αν θα μπορούσε να πει ότι η βιογραφία αυτή κυκλοφορεί με την έγκρισή του, εκείνος
απάντησε ‘με την καλοπροαίρετη ανοχή μου’. Στο οπισθόφυλλο, με το ίδιο μοναδικό πνεύμα, ο ίδιος ο Cohen μας κλείνει το μάτι:

“This is pure fantasy. Never heard of the man mentioned here.
All good things

Leonard”

I'm your man - Leonard Cohen (by colinyetman)

The Future - Leonard Cohen

Suzanne - Leonard Cohen

2 σχόλια:

MikeMous είπε...

‘με την καλοπροαίρετη ανοχή μου’ ...

Απίστευτος:-)

Στέλλα είπε...

Μοναδικός...