Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Oh my GAD, the Transistor were not Sleepin at all...


Το βράδυ της Πέμπτης αρκετοί συντάκτες του Mix Grill βρέθηκαν στην 1η σειρά των βραδιών της Shift Records και της Sound of Everything, στις οποίες 3 συγκροτήματα αυτών των Εταιρειών παρουσιάζουν τα κομμάτια τους στο Gagarin 205. Το menu περιείχε για αρχή τους αγαπημένους μας Transistor, τους σκοτεινούς και ιδιαίτερους Sleepin Pillow και τους χαρούμενους και ανεβαστικούς GAD.

Τρεις από εμάς έγραψαν για καθένα από αυτά τα συγκροτήματα. Τρεις διαφορετικές απόψεις, η σύνθεση των οποίων μαζί με τα παρακάτω videos σίγουρα μπορούν να σας δώσουν το κλίμα αυτής της βραδιάς.

Transistor (gbal speaking...)

Θεωρώ ότι ο δίσκος τους ήταν μια από τις αρκετά καλές κυκλοφορίες της περσινής χρονιάς. Γνώρισα τους 3 από τους 5 στη συνέντευξη που έδωσαν στο Mix Grill και πρέπει να πω ότι ήμουν επηρεασμένος θετικά για αυτούς γιατί πέρα από τη μουσική τους, μου άρεσε και η σεμνότητα κι ο χαβαλές τους. Έδειχναν ότι είναι μια δεμένη παρέα. Στη σκηνή έδειξαν ότι είναι και μια δεμένη μπάντα.

Λίγο μετά τις 10, σε ένα Gagarin το οποίο δεν ήταν γεμάτο, αλλά είχε μια ζεστή σχετικά ατμόσφαιρα, τα φώτα σβήνουν και οι πρώτες μελωδίες του "Living" μας φέρνουν στη σκηνή τους Transistor. Στα 3 πρώτα τραγούδια, ο ήχος πάλευε να βρει τα πατήματα του - με τη συνδρομή του ηχολήπτη - και το συγκρότημα προσπαθούσε να βρει κοινές τομές με τον κόσμο, να του δείξει ότι πραγματικά χαιρόταν που παρουσίαζε τα κομμάτια του εκείνο το βράδυ. Καθώς περνούσε η ώρα και το "πιάνο έμπαινε πίσω" (Put the piano back) ακολουθώντας (Follow me) ένα μεγάλο "Epsilon", το οποίο μάλλον υποδήλωνε τον πιθανό "εραστή" (Lover), το συγκρότημα έμπαινε στο ρυθμό του όπως κι ο κόσμος. Οι 5 Transistor σε όλα τα τραγούδια μας απέδειξαν ότι είναι πολύ καλοί μουσικοί και ότι καταφέρνουν σιγά σιγά να δημιουργούν το προσωπικό τους ύφος, φέρνοντας τα κομμάτια που δεν είναι δικά τους στα μέτρα τους.

"Μελανό" σημείο της βραδιάς η θέση πίσω αριστερά που ήταν ο εκρηκτικός drummer τους Δημήτρης, ο οποίος δείχνει με το πάθος του και τις γκριμάτσες του πόσο γουστάρει να παίζει μουσική και βέβαια με όλα αυτά μπορεί και ανεβάζει τον κόσμο. Οι Alice in Chains και ο Frank Sinatra που μπήκαν ως guests στο τέλος της βραδιάς απέδειξαν ότι το συγκρότημα μπορεί να έχει καλύτερη σκηνική παρουσία σε όλο το live για να ανεβάζει ακόμη περισσότερο τα ήδη πολύ καλά κομμάτια του.

Σας ευχαριστούμε για την ωραία βραδιά παιδιά! Και όπως είπε κάποιος που πραγματικά δεν τον ξέρω καθόλου......... ΕΥΓΕ!!!

Sleepin Pillow (dimi speaking...)

Όταν, ως φοιτήτρια, άκουγα κάποτε τις μουσικές των Dead Can Dance ή των In The Nursery δε φανταζόμουν πως θα εμφανιζόταν ένα Ελληνικό συγκρότημα να φτιάξει τραγούδια σε ένα τέτοιο σκοτεινό ύφος. Κι όμως πριν λίγο καιρό άκουσα το άλμπουμ των θεσσαλονικιών Sleepin Pillow και δεν το πίστευα!
Το βράδυ της Πέμπτης βρήκε το Gagarin να ετοιμάζεται να παρουσιάσει τρία συγκροτήματα της Shift τους Trasistor, τους Sleepin Pillow και τους Gad. Ο κόσμος δεν ήταν πολύς, φαντάζομαι επειδή δεν υπήρχε η σωστή διαφήμιση και προώθηση του event. Οφείλω να ομολογήσω πως μεγαλύτερη περιέργεια είχα για την εμφάνιση των Sleepin Pillow. Ανέβηκαν δεύτεροι στη σκηνή. Ο τραγουδιστής φορούσε μαύρα γυαλιά και μια περούκα κάτι σαν μακριά ράστα με αφτιά (λαγού?). Μάλλον, σε ποντιακή φορεσιά έφερνε.

Τα τραγούδια The Black Sea και Amplifier in my Heart ήταν για μένα από τα πιο ωραία ατμοσφαιρικά κομμάτια. Δεν ήταν τόσο θεατρικοί όσο ήθελα ή περίμενα και δεν κατάφεραν ιδιαίτερα να συντονιστούν με το κοινό. Ίσως και ο κόσμος δεν μπορούσε να τους ακολουθήσει και να τους βοηθήσει σε μια τέτοια έκσταση, μιας και βρέθηκαν μεταξύ δύο πιο διαφορετικών γκρουπ από αυτούς. Επίσης, κάποια κομμάτια τους ήταν λίγο κουραστικά από πλευράς διάρκειας και μονοτονίας. Σε γενικές γραμμές μου άρεσαν και σίγουρα θα τους ξαναδώ όταν μου δοθεί η ευκαιρία.

GAD (MikeMous speaking...)

Ήταν η πρώτη φορά που είδα τους GAD σε ζωντανή εμφάνιση και μπορώ να πώ ότι μου έκαναν αρκετά καλή εντύπωση, τόσο όσον αφορά το καθαρά μουσικό μέρος, όσο και την σκηνική τους παρουσία.

Ο Κώστας Αντωνιάδης στα φωνητικά μας υποδέχτηκε αμέσως μετά την εμφάνιση των Sleepin Pillow που προηγήθηκαν, με ένα τεράστιο και μακρόσυρτο «Καλησπέραααα» και μας έβαλε στον χορό των κομματιών τους από το ντεμπούτο τους “System May Fall”, καθώς και αρκετών διασκευών μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν το “Sparks” των “Editors” αλλά και το “Dragging me down” από τους “Inspiral Carpets”. Κατά την ταπεινή μου γνώμη το στυλ τους βρίσκεται κάπου εκεί ανάμεσα, συν αρκετά στοιχεία επιρροών από σχήματα όπως οι “New Order” αλλά ίσως ακόμα και οι “Killers”. Το ύφος τους όμως είναι ιδιαίτερο, καλλιεργημένο, με στοιχεία ισχυρών ροκ θεμάτων (η δύναμη και αστείρευτη ενέργεια στις κιθάρες) αλλά κυρίως χαρακτηριστικών ηλεκτρονικών μελωδιών που προέρχονται από τη συνθετική δεινότητα του Ηρακλή Αναστασιάδη στα πλήκτρα, ψήγματα χορευτικών τέμπο, ενώ τέλος το rhythm section του σχήματος είναι στιβαρό και συντονισμένο στην ιδιοσυχνότητα της ακρίβειας.

Στιχουργικά, τα θέματα είναι politically correct και αγγίζουν χωρίς ωστόσο να συγκινούν. Το σύνολο ήχος-φωτισμός-video στο background ολοκλήρωνε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το εξαιρετικό performance, μια σκηνική παρουσία και από τους 5 μουσικούς που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μεγάλα και έμπειρα σχήματα του χώρου εντός και εκτός συνόρων. Ήταν κάτι ξεχωριστό και νομίζω ότι ήταν το μόνο σχήμα της βραδιάς που κέρδισε αυτό το δύσκολο στοίχημα (με εξαίρεση το «κλείσιμο» των Transistor διασκευάζοντας Alice in Chains & Frank Sinatra)
Τέλος, αρκετά ρεαλιστικό αλλά και προσγειωμένο το φινάλε με ένα encore αφού όπως μας ενημέρωσε ο Κώστας, θα είχε προβλήματα με το αφεντικό του το επόμενο πρωινό αν δεν έδιναν τέλος εκεί γύρω στις 01:00 τα ξημερώματα…
Εκτός από τις συνθέσεις τους που βρίσκονται στο πολύ καλό ντεμπούτο τους, πήραμε μια γεύση κι από ένα νέο κομμάτι που θα βρίσκεται στον επόμενο δίσκο τους και το οποίο άφησε ακόμα καλύτερες εντυπώσεις. Αναμφίβολα αυτή η μπάντα έχει το «δυναμικό» αλλά έχει και το «παρουσιαστικό» για να αφήσει το στίγμα της στη σύγχρονη ελληνική σκηνή. Εύγε, παιδιά και εις ανώτερα!


Night Shift videos (Transistor, Sleepin Pillow, GAD)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

E oxi kai the transistor is sleepin... Katalavainw oti einai logopaignio alla einai ligo astoxo!;) Opoios diavasei mono ton titlo tha katalavei alla gia to live. Kai epeidh hmoun ekei mono sleepy den htan ta paidia!;)

gbal είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε μου, για αυτό και ο τίτλος άλλαξε άμεσα! Άλλωστε φαίνεται και στο κείμενο ότι δεν ήταν Sleepin οι Transistor...