Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Ακίνδυνη Ανασκόπηση της μουσικής του 2008 σε όλο τον κόσμο


Αναμφισβήτητα, το 2008 μας αφήνει πολλά καλά πράγματα όσον αφορά τις μουσικές του. Παρακάτω, συνοψίζουμε πράγματα και γεγονότα που είδαμε και ακούσαμε μέσα στη χρονιά, σύμφωνα πάντα με την «οπτική» και την «ακουστική» του υπογράφοντα.

Η χρονιά των μεγάλων επιστροφών

Portishead, Verve, James, Tricky, Nick Cave, R.E.M. , AC/DC, Moby, Oasis, Primal Scream, Beck, Dido, David Byrne & Brian Eno. Πολλές μεγάλες επιστροφές και μάλιστα αρκετές από αυτές μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Το να επιστρέφει όμως ένας μουσικός ή ένα συγκρότημα με έναν αδιάφορο δίσκο, δεν είναι καν άξιο λόγου. Το να επιστρέφουν όμως όλοι οι παραπάνω με καλούς δίσκους, οι οποίοι σε κάποιες Λίστες είναι στην κορυφή ή μέσα στα Καλύτερα της χρονιάς, δεν είναι δα μικρό πράγμα!

Νέα ταλέντα ;;;

Πολλά νέα ονόματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μέσα στη χρονιά και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

Η Μ. Βρετανία επένδυσε στο πολύ επιτυχημένο προϊόν της νέο-soul, λόγω Amy Whinehouse και οι 2 νέες ανακαλύψεις της (Duffy, Adele) τα πήγαν μια χαρά! Πολύ καλοί δίσκοι και μάλιστα με μεγάλη εμπορική επιτυχία, ιδίως το “Rockferry” της Duffy. Πέρα από αυτά όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαμε κι άλλα καλά νέα πράγματα : Οι Glasvegas έχοντας κυκλοφορήσει 4 κομμάτια από το ντεμπούτο τους πριν την κυκλοφορία του κατάφεραν να στρέψουν αρκετούς μουσικόφιλους σε αυτούς και δικαίως κατά τη γνώμη μου. Οι νέοι Franz Ferdinand, οι Foals με Έλληνα τραγουδιστή κυκλοφόρησαν τα «Αντίδοτα» τους και πήγαν αρκετά καλά και το project των Alex Turner (Arctic Monkeys) & Miles Kane (The Rascals), που ακούει στο μακρύ όνομα “The Last Shadow Puppets” σάρωσε πραγματικά με πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο!

Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας έδωσε κι αυτή αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Η Santi White ή αλλιώς Santogold ξεχώρισε με το ομώνυμο ντεμπούτο album της, το οποίο είχε αρκετά στοιχεία από M.I.A. κι όχι μόνο. Οι Νέο-υορκέζοι Vampire Weekend πήραν εξαιρετικές κριτικές για τον πρώτο δίσκο τους, οι Black Kids ξεχώρισαν στη δικιά μου Λίστα με το “Partie Traumatic” τους και οι folk-rockers Fleet Foxes γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία σε όλες περίπου τις Λίστες με τα Καλύτερα του 2008. Τέλος, οι Foxboro Hot Tubs μπορεί να είναι νέο όνομα, αλλά από πίσω τους κρύβονται παλιές καραβάνες (Green Day).

Στας Ευρώπας, ξεχώρισα τη Russian Red από τη Μαδρίτη της Ισπανίας και τους Teenagers με τις pop μελωδίες τους από τη Γαλλία. Τα δικά μας τα είπαμε χθες…

Συνεργασίες

Πολύ μεγάλη συμβολή στην τεράστια επιτυχία των Coldplay με το “Viva la Vida or death and all his friends” είχε ο Brian Eno με την παραγωγή που τους έκανε. Ο ήχος τους δεν άλλαξε μεν, αλλά «αναβαθμίστηκε» κατά κάποιο τρόπο λόγω του Eno. Ο τελευταίος πήγε μια μέρα για φαγητό με τον David Byrne (“My life in the bush of ghosts” – 1981) και αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν άλλον ένα δίσκο – συνεργασία τους, ο οποίος ήταν αντάξιος της φήμης και της ιστορίας και των δυο τους. Ακόμη, η Madonna συνεργάστηκε με την αφρόκρεμα του hip-hop (Kanye West, Justin Timberlake, Timbaland) στο νέο της δίσκο, ο οποίος δεν πήρε και τα καλύτερα σχόλια, ακόμη κι αν σε μένα προσωπικά μου άρεσε. Τέλος, οι Kaiser Chiefs συνεργάστηκαν σε ένα σχετικά μέτριο album με τον Mark Ronson και η Duffy οφείλει πολλά από την όλη επιτυχία της στον παραγωγό της Bernard Butler (ex-Suede).

Τι άλλαξε μέσα στο 2008 ;

Η μουσική βιομηχανία και τα συγκροτήματα / μουσικοί προσαρμόζονται σταδιακά στα νέα δεδομένα, που καθορίζει ο παράγοντας – σίφουνας, που ακούει στο όνομα : Internet. Οι προσωπικές ιστοσελίδες των καλλιτεχνών εκσυγχρονίστηκαν και η επικοινωνία των μουσικών μέσω του Διαδικτύου μεγάλωσε είτε μέσω των YouTube Channels τους ή των MySpace σελίδων τους κ.α. Οι περισσότεροι νέοι δίσκοι σερβιρίστηκαν με ένα τουλάχιστον κομμάτι – free download, πολλά albums μπορέσαμε να ακούσουμε μέσα από τις MySpace σελίδες των συγκροτημάτων και οι μπάντες έπαιξαν αρκετά με τη δημιουργία νέων remixes & videos από τους fans τους. Οι πωλήσεις φυσικών δίσκων μειώθηκαν κι άλλο, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες ψηφιακές και οι τιμές των εισιτηρίων των συναυλιών παίρνουν την ανιούσα, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να καλύψουν οι Εταιρείες και οι μπάντες τα σπασμένα.

Η πολύπλευρη ενημέρωση από τις ιστοσελίδες εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φέτος άκουσα τα περισσότερα albums από κάθε άλλη χρονιά και αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει σε όλους μας.

Η μουσική δε θα λειτουργεί με τους όσους του παρελθόντος, αλλά κατά τη γνώμη μου θα δώσει σταδιακά περισσότερες ευκαιρίες σε νέα ονόματα, τα οποία στο παρελθόν μπορεί και να έμεναν στην αφάνεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για άλλη μια χρονιά οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και πολύ ενδιαφέρουσες για όλους μας.

διάβασε :

- τα προηγούμενα μέρη της Ανασκόπησης εδώ :
Vol. I, Vol. II, Vol. III, Vol. IV, Vol. V, Vol. VI .
- την Τρίτη 30 και Τετάρτη 31/12 την προσωπική Λίστα με τα 25 καλύτερα albums της χρονιάς.


συνεχίζεται... (αύριο στις 2:00 μμ)

2 σχόλια:

MikeMous είπε...

Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο σχετικά με την καταλυτική δράση του Internet στη μουσική και τη δυνατότητα πολύπλευρης και άμεσης ενημέρωσης. Ωστόσο νομίζω ότι σε αρκετές στιγμές η πληροφόρηση γίνεται βομβαρδισμός και απαιτείται πολύς χρόνος ώστε να μπορέσεις να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις και φυσικά δεν είναι δυνατόν να προλάβεις να ακούσεις όλους αυτούς τους δίσκους και να τους προσέξεις με το 100% της συγκέντρωσής σου. Κάποτε ακούγαμε ένα δίσκο και τον ξανακούγαμε (έλιωνε η βελόνα στο πικαπ) και είχαμε απόλυτη επίγνωση του κάθε σημείου κάθε κομματιού. Νομίζω ότι κάθε τι έχει τα συν και τα πλην του, οπότε δεν πρέπει να εκθειάζουμε το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του σε τέτοιο βαθμό...

gbal είπε...

Συμφωνούμε απόλυτα Μιχάλη. Απλά παρουσίασα κάποια θετικά πράγματα της νέας κατάστασης, όπως τα έζησα φέτος. Δε σύγκρινα το παρόν με το παρελθόν.