Σε αυτήν την σειρά από posts θα κάνω μία αναφορά στις σημαντικότερες συναυλίες ξένων συγκροτημάτων που έχουν γίνει στην Ελλάδα από την πρώτη εμφάνιση των Rolling Stones το 1967 στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έως και σήμερα, θα δώσω λίγο και τις δικές μου εντυπώσεις για τα καλύτερα live που έχω δει στην Αθήνα και βλέπουμε τι άλλο! Δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρει, αλλά νομίζω ότι είναι ένας καλός οδηγός για την εξέλιξη των συναυλιακών δρώμενων στη χώρα μας . Για τις παραλείψεις, οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία θα μου είναι πολύ χρήσιμη.
ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1950, 1960 ΚΑΙ 1970
ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 1950, 1960 ΚΑΙ 1970
Στις δεκαετίες του '60 και του '70 ελάχιστα ξένα ονόματα ήρθαν στη Ελλάδα. Το 1957 μας επισκέφθηκαν οι Platters, ενώ το 1961 η Caterina Valente και ο Perez Prado με την ξακουστή ορχήστρα του. Η πρώτη μεγάλη, αλλά συνάμα και η τελευταία για αρκετά χρόνια, rock συναυλία ξένου ονόματος στην Ελλάδα έμελλε να είναι επεισοδιακή: 17 Απριλίου 1967, 4 ημέρες δηλαδή πριν τη δικτατορία των συνταγματαρχών, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού εμφανίζονται οι Rolling Stones. O Mick Jagger έδωσε εντολή σε κάποιον από την "ακολουθία" του να μοιράσει στον κόσμο τα κόκκινα γαρύφαλλα μιας τεράστιας ανθοδέσμης, με αποτέλεσμα την βίαιη επέμβαση του τότε αστυνομικού διευθυντή και την απότομη και άδοξη διακοπή της πρώτης μεγάλης rock συναυλίας στην Αθήνα! Τη δεκαετία του 1970 δεν πραγματοποιήθηκε καμία μεγάλη rock συναυλία.
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980
Το τέλος εποχής ήρθε τον Μάρτιο του 1980 όταν εμφανίστηκαν οι Police στο Σπόρτινγκ. Την ίδια χρονιά μας επισκέφθηκαν και οι Ιan Gillan στη Ριζούπολη, Joan Baez και Ray Charles στο Λυκαββηττό, Lene Lovich, Koko Taylor και Albert Collins στο Σπόρτινγκ, οι Fisher Z και ο Τom Robinson στο Θέατρο Ολύμπια και τέλος οι Charles Aznavour, Dalida, Joe Dassin στο Παναθηναϊκό στάδιο. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 εμφανίστηκαν και οι Amanda Lear, Dizzy Gillespy, Al Bano και Romina Power, Duke Ellington, Ella Fitzerald και Shirley Bassey.
Το Σεπτέμβριο του 1981 ο Rory Gallacher έπαιξε στο γήπεδο της AEK, ενώ αρχές φθινοπώρου του 1982 πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο mini festival στο Σπόρτινγκ όπου έπαιξαν οι Birthday Party, Fall και New Order. Το 1982 ήρθαν για συναυλίες οι Roxy Music, Talking Heads και B.B. King.
Το 1983 οι Bauhaus εμφανίστηκαν στο Σπόρτινγκ, όπως και οι U.F.O. και Uriah Heep. Το 1984 εμφανίστηκε ο Eric Clapton στο Σπορτινγκ, o Nick Cave στο club Hima, οι Dire Straits στο ΣΕΦ τον Μάϊο του 1985 και ο Mike Oldfield.
Ο Ιούλιος του 1985 έμελλε να ήταν σημαδιακός για τα συναυλιακά δεδομένα της χώρας μας, αφού στο Παναθηναϊκό στάδιο έγινε το πρώτο μεγάλο Rock Festival στην Αθήνα: Rock in Athens λοιπόν και την πρώτη μέρα 23/7 εμφανίστηκαν οι Telephone, Depeche Mode, Stranglers και Culture Club, ενώ την δεύτερη 24/7 οι Talk Talk, Nina Hagen, Cure και Clash.
Το 1986 στην Αθήνα εμφανίστηκαν οι Dream Syndicate, Saxon, Status Quo και Graham Parker.
Το καλοκαίρι του 1987 στο Λυκαβηττό εμφανίστηκαν οι B.O.C., Chuck Berry, Peter Gabriel, Black Sabbath, ενώ στο Βεάκειο πραγματοποιήθηκε ένα mini allternative φεστιβάλ με τους Fleshtones, Dream Syndicate, Hoodoo Gurus και τους δικούς μας Jaywalkers. Αρχές φθινωπόρου έπαιξαν οι 3 Jones, Wipers, Green on Red και ο Nick Cave με τους Bad Seeds. Στις 6 Νοεμβρίου 1987 ανοίγει τις κουρτίνες του για πρώτη φορά το ιστορικό club ΡΟΔΟΝ:LIVE! και στη σκηνή του εμφανίζονται οι Αυστραλοί Triffids, ενώ έως το τέλος του χρόνου έπαιξαν εκεί οι Creeps, Paul Roland, John Cale, Yo La Tengo, TV Personalities και Nikki Sudden.
Το καλοκαίρι του 1987 στο Λυκαβηττό εμφανίστηκαν οι B.O.C., Chuck Berry, Peter Gabriel, Black Sabbath, ενώ στο Βεάκειο πραγματοποιήθηκε ένα mini allternative φεστιβάλ με τους Fleshtones, Dream Syndicate, Hoodoo Gurus και τους δικούς μας Jaywalkers. Αρχές φθινωπόρου έπαιξαν οι 3 Jones, Wipers, Green on Red και ο Nick Cave με τους Bad Seeds. Στις 6 Νοεμβρίου 1987 ανοίγει τις κουρτίνες του για πρώτη φορά το ιστορικό club ΡΟΔΟΝ:LIVE! και στη σκηνή του εμφανίζονται οι Αυστραλοί Triffids, ενώ έως το τέλος του χρόνου έπαιξαν εκεί οι Creeps, Paul Roland, John Cale, Yo La Tengo, TV Personalities και Nikki Sudden.
Τον χειμώνα - άνοιξη του 1988 στη σκηνή του Ρόδον ανέβηκαν οι Nick Gravenites, Gun Club, Opal, Steel Pulse, Pere Ubu, New Model Army, Sonic Youth, Steppes, Go Betweens, Fall, Jonathan Richman με τους Modern Lovers, Damned, Alvin Lee και Died Pretty. To καλοκαίρι εμφανίστηκαν ο Iggy Pop και οι Jethro Tull στη Ριζούπολη και οι Triffids στο Πεδίο του Άρεως σε ένα festival που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στις 3 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας με τους Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman, Youssou n' Dour. Tον Σεπτέμβριο οι Iron Maiden έπαιξαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ συναυλία έδωσε και ο Bryan Adams. Tο φθινόπωρο - χειμώνα στο Ρόδον εμφανίστηκαν οι Eric Burdon, Psychic T.V., Bo Diddley, Mission, Savage Republic, Christian Death, Robin Hitchcock, Suicide, Dream Syndicate, Wailers, Salif Keita, Sly and Robbie, Youssou n’Dour, Gregory Isaacs και Band of Holy Joy. Toν Δεκέμβριο μας επισκέφθηκε η Siouxsie με τους Banshees στο Σπόρτινγκ.
To χειμώνα και την άνοιξη του 1989 έδωσαν συναυλίες οι Randy Newman στο θέατρο Παλλάς, Johnny Thunders στο Tessera και UB 40 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ενώ στο Ρόδον εμφανίστηκαν ο Jonathan Ritchman, ο Steve Harley με τους Cockney Rebell, ο Peter Hamill, οι Died Pretty, οι Green on red, ο Dr Feelgood, οι Womack and Womack, οι Running Wild και ο Greg Sage με τους Μedicine Show. Ο Μάϊος του 1989 ήταν ιδιαίτερα θερμός συναυλιακά αφού βρέθηκαν στην Αθήνα ο Νick Cave με τους Bad Seeds, οι Ramones και οι Pixies στο Ρόδον, οι Cure στο γήπεδο της ΑΕΚ και οι Pink Floyd στο ΟΑΚΑ. Ο Stevie Wonder εμφανίσθηκε τον Ιούνιο στο γήπεδο του Πανιωνίου, ο Bob Dylan στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και οι Bonie Tyler, Joan Jett και Run D.M.C. στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το φθινόπωρο και το χειμώνα στο Ρόδον εμφανίσθηκαν οι Brian Ritchie, Wishbone Ash, Destruction, Αmerican Music Club, Chris Isaac, Kaoma, Residents, House of freaks, Primal Scream, Godfathers, Paul Roland με τους Steppes και τους Fallen Angels, Uriah Heep και Candlemass.
Η συνέχεια την επόμενη Τρίτη 26/02/2008.
1 σχόλιο:
Η σειρά αυτών των άρθρων του Λεωνίδα είχε δημοσιευτεί αρχικά στο περιοδικό των φοιτητών της Σάμου "Χώρος ΖΗΝ" το 2004 και αφού έγιναν οι απαραίτητες ενημερώσεις και προσθήκες, δημοσιεύεται στο "mix grill"...
Πρόκειται για μια τρομερή, χρονοβόρα και δύσκολη δουλειά... Ένα super αφιέρωμα για τις συναυλίες ξένων καλλιτεχνών στην Ελλάδα, στο οποίο μπορείτε να ανατρέχετε για ιστορικούς λόγους... Πρόσφατα είδα ότι στοιχεία του έχουν χρησιμοποιήσει και άλλα sites...
Όταν έχεις μεράκι για κάτι, το αποτέλεσμα πάντα είναι ξεχωριστό... Μπράβο Λεώ...!!!
Δημοσίευση σχολίου