Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

gbal mix grill : 18 - 24/10/2008



1. TV on the Radio – DLZ (****,*) : Εξαιρετικό κομμάτι από έναν από τους δίσκους της χρονιάς. Σε αρκετά σημεία πιστεύω ότι η μουσική τους μοιάζει με αυτή των Bloc Party, όσο κι αν τη βρίσκω λίγο πιο «μαύρη». Το “Dear Science” είναι σίγουρα στα 10 πρώτα της χρονιάς και το “DLZ” το καλύτερο του δίσκου για μένα.

2. Kaiser Chiefs – Always happens like that (*****) : Πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα κάνει αρκετή επιτυχία, αν και προς το παρόν τη δόξα παίρνει το πρώτο single του δίσκου “Never miss a beat”. Λογικά, θα είναι στην κορυφή του UK Chart αυτής της εβδομάδας, όπως θα το μάθουμε το ΣΚ, που μας έρχεται.

3. Of Montreal – For our elegant castle (****,*) : Το κομμάτι έχει πολλά κοινά στοιχεία με τους Scissor Sisters, μιας και έχει disco φόρμα. Από τα πολύ όμορφα τραγούδια ενός σχετικά καλού δίσκου. Δε με εντυπωσίασε το “Skeletal Lamping”, χωρίς να με αφήσει αδιάφορο όμως.

4. Pop eye – That’s life (****,*) : Πρόκειται για ένα νέο Ελληνικό τρίο, το οποίο βασίζεται στην pop μουσική και περιέχει αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία στα κομμάτια του. Έχω ακούσει πολλές φορές το “That’s life” αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια που έχουν οι Pop eye στη σελίδα τους στο MySpace και θα έλεγα ότι πέρα από το να μας ταξιδέψουν, οι pop eye-δες καταφέρνουν να μας κάνουν να τους ξανακούμε και να τους ξανακούμε. Καλές μουσικές από ένα συγκρότημα που φέτος κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album του. Περισσότερα για το album θα διαβάσετε πολύ σύντομα σε κριτική του “mix grill”. Ακούστε τους εδώ.

5. Sugahspank! – Invisible (****) : Άλλη μια πολύ ευχάριστη έκπληξη από τα εγχώρια μουσικά δρώμενα. Και να με πληρώνατε δε θα σας έλεγα ότι μια τόσο όμορφη soul φωνή προέρχεται από μια όμορφη Ελληνίδα. Το Σεπτέμβριο του 2008, η Sugahspank! κυκλοφόρησε το πρώτο solo album της “The Incredible, the Invisible”, σε παραγωγή του δικού μας “Blend aka Mishkin”. Ακούστε 6 κομμάτια από το δίσκο εδώ.


6. Black Kids – Love me already (****,*) : Όπως και οι Glasvegas και οι Black Kids συνεχίζουν να με γοητεύουν κάθε φορά που μπαίνουν στις καθημερινές προσωπικές μου λίστες. Δυναμικό pop και συνάμα ερωτικό κομμάτι.

7. Snow Patrol – If there’s a rocket tie me to it (****) : Την ερχόμενη Δευτέρα 27 του μηνός κυκλοφορεί το νέο album-άκι τους “A hundred million of suns”, τον οποίο ακούω σήμερα. Δεν έχω άποψη ακόμη για το δίσκο, αλλά πρόλαβα να ξεχωρίσω το συγκεκριμένο κομματάκι, το οποίο και ανοίγει το δίσκο. Το “A hundred million of suns” μπορείτε να το ακούσετε στη σελίδα του συγκροτήματος, αφού γίνετε μέλος της.

8. Coldplay feat. Jay-Z – Lost! (****,*) : Μουσικά δε θα ακούσετε πολλές διαφορές με το αυθεντικό “Lost!”, μιας και η βασική προσθήκη είναι τα rap φωνητικά του Jay-Z. Δε βρίσκω καθόλου άσχημο να αυτοσχεδιάζουν τα συγκροτήματα, αν και νομίζω ότι αυτή η εκτέλεση είναι σχετικά καλή, χωρίς να με εντυπωσιάζει.

9. The Killers - Human (*****) : Για αρκετές λίστες θα είναι το single της χρονιάς. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ – όπως και ο Σταύρος και άλλοι φίλοι – μπερδευόμαστε από το δίλημμα των Killers : “Are we human or are we dancers?”. Ας με βοηθήσει κάποιος από εσάς παρακαλώ...

10. Oasis – I’m outta time (****) : Ίσως το πιο ρομαντικό – γλυκό τραγούδι του δίσκου. Η αλήθεια είναι ότι δε μου είπε πολλά το “Dig out your soul” των Oasis. Όσο κι αν δεν έκανε επιτυχία, πιστεύω ότι το προηγούμενο τους ήταν καλύτερο, αν και γενικότερα το συγκρότημα είναι σε μια χρόνια ύφεση.

11. John Legend feat. Estelle – No other love (****) : Πολύ ενδιαφέρον Rn’B τραγουδιστής ο John Legend, ο οποίος στο “Evolver” συνεργάζεται με διάφορους μουσικούς, όπως τους Andre 3000, Jay-Z και την Estelle. Το “No other love” ταιριάζει γάντι στη φωνή της Estelle και κινείται στις παρυφές της reggae, με βάση όμως την Rn’B μουσική. Αρκετά χαρούμενο τραγουδάκι...

12. Kings Of Leon – Use Somebody (****,*) : Θα έλεγα ότι τα 2 βασικά στοιχεία που κάνουν τους Kings of Leon να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους είναι τα φωνητικά και ο τρόπος που παίζει η κιθάρα σε κάθε κομμάτι. Σίγουρα, δε θα ακούσετε το “Use Somebody” σε mainstream café & bar-clubs. Δε θα το ακούσετε πολύ ούτε και στο ραδιόφωνο. Παρ’ όλα αυτά, η αξία ενός τραγουδιού μάλλον δε μετριέται με αυτά τα σταθμά.

13. Lucinda Williams – Honey Bee (****) : Ο τίτλος μου θυμίζει βέβαια το αντίστοιχο φετινό κομμάτι των Madrugada. Ο νέος δίσκος της rocker Lucinda Williams έχει βέβαια τη φόρμα ενός album κλασσικού rock με σχετικά καλά φωνητικά και πολλαπλά solo στα κομμάτια του. Στο “Honey Bee” πάντως η Lucinda Williams φέρνει αρκετά στην Patti Smith. Δεν έχουν και πολλά χρόνια διαφορά έτσι κι αλλιώς...

14. Kaiser Chiefs – You want history (****) : Θα έλεγα ότι σε αυτό το κομμάτι φαίνεται περισσότερο από τα υπόλοιπα η συμβολή του Mark Ronson στο δίσκο των Kaiser Chiefs. Ακόμη κι αν βασίζεται σε pop μουσικές των 60’s, ενίοτε έχει funky ρυθμό και έτσι γίνεται ένα από τα χορευτικά τραγούδια του “Off with their heads”.

15. Ryan Adams & The Cardinals - Fix it (****) : Ο Ryan Adams θα μπορούσα να πει κάποιος ότι είναι ο low-profile James Blunt. Πολύ ωραίο το “Fix it” με κλασσικό rock background και pop φωνητικά.

16. Glasvegas – S.A.D. light (****,*) : Αναρωτιέμαι ποιο είναι το φως που τους δίνει αυτή την έμπνευση που είχαν φέτος στο ντεμπούτο album τους οι Glasvegas. Δεν ξέρω αν είναι λυπημένο (SAD) ή όχι. Τα συναισθήματα που μας προσφέρει όμως είναι πολλά και κυρίως τείνουν προς τη χαρά, που ακούσαμε έναν τέτοιο δίσκο φέτος. Μεγάλα λόγια ;;; Ίσως, αν και κάποια πράγματα πιστεύω ότι δεν πρέπει να τα κρύβεις, αν τα νιώθεις έτσι...

17. Thievery Corporation – El Pueblo Unido (****,*) : Η χορευτική – ηλεκτρονική – latin κατάσταση των Thievery. Τραγούδι που θα χορευτεί, θα ακουστεί και θα τραγουδηθεί. Όχι το mainstream hit, όπως το “Human” για παράδειγμα, αλλά θα ακουστεί να ‘στε σίγουροι. Άλλωστε, ως χώρα έχουμε μια αδυναμία στο συγκρότημα...

18. Eminem – I’ m having a relapse (***,*) : Πρόκειται για το νέο κομμάτι του Eminem, από το νέο του δίσκο “Relapse’, ο οποίος αναμένεται μάλλον τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Πρέπει να πω ότι γενικότερα μου αρέσει ο Eminem, χωρίς να τρελαίνομαι βέβαια. Το τραγουδάκι αυτό πάντως είναι μια αποτυχία – κατά τη γνώμη μου - και για την ιστορία βρίσκεται σε αυτή τη λίστα.

19. Jay-Z, T.I., Lil Wayne & M.I.A. – Swagga like us (****,*) : Το sample των φωνητικών της M.I.A. Από το κομμάτι της “Paper Planes” ταιριάζει μια χαρά με τα rap-αρίσματα των υπολοίπων της παρέας.

20. Bjork with Thom Yorke – Nattura (****) : Το ξεκίνημα του “Nattura” είναι αρκετά δυναμικό, ακόμη κι αν η συνέχεια του δεν έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο. Δεν είναι ότι είναι άσχημο κομμάτι, απλά είναι άλλο ένα μέτριο τραγούδι από μια εξαιρετική τραγουδίστρια.

Ακούστε τις παραπάνω επιλογές μας στη Λίστα που παίζει στο "mix grill"


Δεν υπάρχουν σχόλια: