Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Γιατί είναι πάντα στη μόδα το παρελθόν κι όχι το παρόν..?

Όλοι σας θα έχετε προσέξει ότι τα περισσότερα albums – επιτυχίες των “Zeros” – 00s βασίζονται σε φόρμες του παρελθόντος… 30, 40, αλλά και 50 χρόνια γυρίζουν πίσω πολλά συγκροτήματα/μουσικοί και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το δικό τους ήχο, ο οποίος βέβαια θυμίζει ένα σωρό άλλα συγκροτήματα / μουσικούς του παρελθόντος…

Θα μου πείτε: «Πολλές επιτυχίες από μεγάλα συγκροτήματα, όπως ακόμη και οι Rolling Stones, ή οι Beatles δεν έχουν βασιστεί σε ήχους του παρελθόντος ;» και θα έχετε δίκιο, γιατί συμβαίνει αυτό… Όμως, τα συγκροτήματα αυτά δε βασίστηκαν πλήρως στο παρελθόν. Το χρησιμοποίησαν, αλλά πήγαν τον ήχο τους ένα βήμα πιο μπροστά… Προχώρησαν στο δικό τους βηματισμό.

Ονόματα από τη δεκαετία που διανύουμε όπως οι :

- White Stripes – το κορυφαίο συγκρότημα του είδους με πολύ μεγάλες επιτυχίες σε όλα τα albums του και ιδίως στα “White Blood Cells” και “Elephant
- The Strokes – για πολλούς έβγαλαν τον καλύτερο δίσκο του 2001 με το “Is this It”.
- Franz Ferdinand – για τα περισσότερα έντυπα το 2004 τους ανήκε με το ομώνυμο ντεμπούτο τους.
- Arctic Monkeys – τα τρομερά μωρά από τη Μ. Βρετανία που έδιναν σε κάθε συναυλία τους τραγούδια τους σε CD και έκαναν απίστευτη επιτυχία, λόγω της διάδοσης των πολύ καλών τραγουδιών τους από τους fans τους. Το 2006 τους ανήκε με το “Whatever people say I am, that’s what I’m not”.

και άλλα όπως οι “Kaiser Chiefs”, “Klaxons”, “Frattelis”, “Raconteurs”, “Coral”, “Scissor Sisters”, “Mika”, “Kooks”, “Foxboro Hot Tubs”, “Last Shadow Puppets” κ.α. βασίζονται στα 60s – 70s και λίγα στα 80s… Δε λέω ότι τα albums των παραπάνω συγκροτημάτων δεν είναι καλά… Ίσα, ίσα κάποια είναι αριστουργήματα.

Όμως, ποιος είναι άραγε ο ήχος, που χαρακτηρίζει τα 00s..?

Είναι του Jack & της Meg White ή μήπως του Alex Kapranos των Franz Ferdinand ή αυτός των Massive Attack και των Radiohead..? Γιατί στα τελευταία χρόνια να είναι τόσο στη μόδα οι περασμένες δεκαετίες..? Ο Λεωνίδας μου έλεγε ότι σύντομα θα "φορεθούν" τα 90s… Η 1η δεκαετία της νέας χιλιετίας δε θα έχει το δικό της στίγμα ή μήπως υπάρχει, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε..?

Η γνώμη μου είναι ότι οι περισσότεροι νέοι μουσικοί είναι επηρεασμένοι από το rock των 70s κατά κύριο λόγο και τείνουν να το χρησιμοποιούν στις μουσικές τους. Επιπλέον, το χαρακτηριστικό των 00s – κατά τη γνώμη μου - είναι η απίστευτα γρήγορη διάδοση της μουσικής, μέσω του Internet και βέβαια η αρκετά καλή ενημέρωση, που έχουμε… Ακούμε πολύ περισσότερα albums, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια… Πιστεύω ότι υπάρχουν μουσικοί που ψάχνουν σε νέα μονοπάτια, με την καθοδήγηση των παλιών, αλλά είναι τόσο πολλά τα albums, που κυκλοφορούν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η επιτυχία οποιουδήποτε δίσκου…

Προσωπικά, θα ήθελα και τα μεν και τα δε… Και τα 70s και τα Zeros… Όμως, κακά τα ψέματα ζούμε στο 2008 και δεν ξέρω αν στο τέλος αυτής της δεκαετίας έχουμε αποκτήσει ένα μουσικό στίγμα για να επηρεάσουμε κι εμείς τις επόμενες δεκαετίες… :)

1 σχόλιο:

LEONIDAS FROM CARAVEL είπε...

GBAL ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΗΣ ΜΗΛΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΛΕΙΨΕΙ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ(ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΣΠΑΣΤΩ)ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΟΑΤΗ.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΣ ΑΝ ΤΟ ΑΚΟΥΓΕΣ ΣΤΑ 17 ΣΟΥ ΕΤΗ. ΔΗΛ. ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΤΟΥΣ STROKES ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΤΟΥΣ TELEVISION Ή ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΤΟΥΣ FRANZ FERDINAND NA MHN ΑΝΑΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥΣ GANG OF FOUR. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΝΕΑΝΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΛΕΓΟΤΑΝ ΚΑΙ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ!