Κυριακή 13 Απριλίου 2008

Η “εικόνα” της μουσικής – design for the music industry

case study No. 5


Αnton Corbijn
To
“βαρύ πυροβολικό” της rock φωτογραφίας
Κατά καιρούς βλέπουμε εξώφυλλα δίσκων που μας εντυπωσιάζουν, τα θυμόμαστε για καιρό αλλά δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω απ’ όλα αυτά και το σημαντικότερο, δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα δούμε συγκεντρωμένα.

Πριν από ένα ή δυο χρόνια, ψάχνοντας διάφορα site στο internet «σκόνταψα» τυχαία σε ένα site πραγματικό θησαυρό. Είχα τη δυνατότητα να ανακαλέσω στη μνήμη μου ένα σωρό εξώφυλλα δίσκων που μου είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον στο παρελθόν και αν μη τι άλλο δεν είχαν περάσει απαρατήρητα.

Ο θησαυρός αυτός ήταν το προσωπικό site ενός ταλαντούχου φωτογράφου που ακούει στο όνομα Anton Corbijn, ο οποίος από το 1979 μέχρι σήμερα απαθανατίζει ασταμάτητα και με μοναδική ικανότητα τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς πενταγράμου.



Η λίστα των τρανταχτών ονομάτων είναι μεγάλη: Echo & The Bunnymen, Depeche Mode, U2, R.E.M., Metallica, Travis, Morissey, Bon Jovi, John Lee Hooker, Bryan Ferry, Tom Waits, the Killers κ.α.
Η δουλειά του
Corbijn δεν περιορίζεται μόνο σε εξώφυλλα δίσκων. Πλήθος καλλιτεχνών έχουν παρελάσει μπροστά απ΄το φακό του για τις ανάγκες περιοδικών όπως το Rolling Stone, WIRE, Time Out κ.α.
Το χειμώνα που μας πέρασε είδαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες και μια ταινία σε σκηνοθεσία του Α
nton Corbijn. Πρόκειται για την ταινία Control, με θέμα τη ζωή του Ian Curtis.


Δικαίως λοιπόν, ο
Anton Corbijn μπορεί να χαρακτηριστεί ως το βαρύ πυροβολικό της rock φωτογραφίας. Για το λόγο αυτό και επειδή είναι καλύτερο να βλέπει κανείς, παρά να διαβάζει βαρετά κείμενα, σας προκαλούμε να θαυμάσεται από κοντά τη δουλειά του Corbijn
στο
http://www.corbijn.co.uk/.

Σχετική βιβλιογραφία:
U2 and I
Anton Corbijn
Schirmer/ Mosel

Famouz
Photographs 1975-88
Anton Corbijn

Schirmer/ Mosel
Originally published in 1989 (grey cover, title 1976-88)
with a quote from Dieter Meier
Re-published in 1997 (Bowie cover, title 1975-88)
with a preface by Bono.

Internet:
http://www.corbijn.co.uk/
.

case study 1-3 - case study 4

Δεν υπάρχουν σχόλια: