Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Σελιδο-γυρίσματα


Κεφάλαιο 2ο - I don’t ever wanna feel like I did that day

Μέρος Β’

Η αρχή των 90s φέρνει μαζί της ιλιγγιώδεις ρυθμούς τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου. Η γέννηση του Internet, τουλάχιστον όσο αφορά το ευρύ κοινό, και η εξέλιξη των video games ωθούν τους νέους να ασχοληθούν περισσότερο με τους υπολογιστές. Η γενετική αποκτά ενδιαφέρον για τους μη ειδικούς με τη γέννηση της Dolly, του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου το 1996 στη Σκωτία να προκαλεί τις πρώτες συζητήσεις περί βιο-ηθικής. Σ’ αυτό το κλίμα δέους αλλά και φόβου, εμφανίζεται τηλεοπτικά το τέλειο μείγμα επιστήμης και τεχνολογίας με γενναίες δόσεις από θεωρίες συνωμοσίας, μεταφυσικές και πνευματιστικές αναζητήσεις και εξωγήινα πλάσματα. Τα X-Files. Παρόμοιες θεματολογίες γίνονται πολύ δημοφιλείς και στη λογοτεχνία και ο Stephen King διαβάζεται με πάθος. Τα βιβλία του Insomnia, Nightmares and Dreamscapes και Bag of Bones γίνονται ανάρπαστα. Στο ίδιο πνεύμα, οι αναγνώστες αναζητούν ανατριχιαστικές ιστορίες φαντασίας και σε παλαιότερα βιβλία, όπως το Perfume: The Story of a Murderer του Γερμανού Patrick Suskind, που επανέρχεται στη μόδα.

Πρόοδος όμως σημειώνεται και σε άλλους τομείς! Το 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαιρεί από τον κατάλογο των ασθενειών του την...ομοφυλοφιλία – πότε, πώς και κυρίως από ποιον λαμπρό επιστήμονα προστέθηκε σ’αυτόν τον κατάλογο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το μάθουμε. Τα επόμενα χρόνια τα μάτια μας βλέπουν πάρα πολλά, από τον πρόωρο θάνατο του Freddie Mercury από AIDS το 1991, έως το Ισραήλ να παίρνει τη 2η θέση στη Eurovision του 1995 με τη συμμετοχή του/της Dana International και την έγκριση χρήσης του viagra. Ξανοιγόμαστε ακόμα περισσότερο στις συζητήσεις μας γύρω από το σεξ και η Madonna δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη στιγμή για να μοιραστεί με το κοινό της τις πλούσιες εμπειρίες της και να τους χαρίσει από ένα προφυλακτικό, δώρο με το βιβλίο της SEX που στις ΗΠΑ πουλάει πάνω από 500.000 αντίτυπα.

Όσο αφορά την τηλεοπτική κουλτούρα της δεκαετίας, μια πρωτοποριακή για την εποχή της παιδική σειρά μυστηρίου, το Goosebumps (Ανατριχίλες) σημειώνει μεγάλη επιτυχία, όπως και η σειρά βιβλίων του R.L.Stine στην οποία είχε βασιστεί. Όπως φαίνεται, τα θεμέλια για τις απίστευτες πωλήσεις των πρώτων Harry Potter της J.K.Rowling έχουν ήδη τεθεί. Και την ώρα που οι Simpsons ζουν την καθημερινότητά τους και το πρώτο reality show με τίτλο The Real World σημειώνει επιτυχία στο MTV, η Candace Bushnell γράφει το Sex and the City, το βιβλίο που έμελλε να γίνει όχι μόνο best seller αλλά και τηλεοπτικό super hit έως τα μέσα των 00s.

Και καθώς οι τέχνες πλέκονται μεταξύ τους, τα βιβλία εμπνέονται από τη μουσική, με ενδιαφέρον παράδειγμα το Girlfriend in a coma του Douglas Coupland, εμπνευσμένο από το ομώνυμο κομμάτι των Smiths, η ιστορία του οποίου εκτυλίσσεται γύρω από στίχους τραγουδιών του συγκροτήματος. Στη λογοτεχνία των 90s βασίστηκαν πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες της ίδιας αλλά και της επόμενης δεκαετίας – Hannibal (Thomas Harris), The Beach (Alex Garland), Fight Club (Chuck Palahniuk), The Hours (Michael Cunningham) και πολλά πολλά άλλα. Το πιο χαρακτηριστικό όμως, τόσο ως ταινία, όσο και ως βιβλίο, για τη γενιά των 90s δεν είναι άλλο από το Trainspotting του Irvine Welsh. Για αυτό το βιβλίο μάλλον δεν χωράει να ειπωθεί απολύτως τίποτα, γιατί όσοι το διάβασαν ή έστω το είδαν καταλαβαίνουν πόσο αντιπροσωπευτικό είναι. Τέλος, η γενιά αυτή βρίσκει το όνομά της στο best seller του D.Coupland Generation X: Tales for an accelerated culture, το οποίο βασίστηκε σ’ένα άρθρο του ίδιου για το Vancouver Magazine.

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε τα δικά μας 90s προβλήματα...αλλά αυτά θα τα δούμε στο Γ’ Μέρος, την επόμενη Τετάρτη.



Under the bridge - Red Hot Chili Peppers


Justify my love - Madonna




Born Slippy - Underworld

3 σχόλια:

MikeMous είπε...

Εύγε και πάλι Στέλλα μου. Κάθε φορά και καλύτερα! Έπιασες και το αγαπημένο μου κομμάτι απο τα 90s (βλ. Welsh, Coupland)

Στέλλα είπε...

Χαίρομαι που το ακούω/ διαβάζω! Θα κάνω το παν για να ικανοποιήσω όλη την ψησταριά.

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφέρον -μ-πλέξιμο. keep on