Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

gbal mix grill - Εβδομάδα 11 - 17/10/2008



1. Kaiser Chiefs – Always happens like that (*****) : Τις τελευταίες 2 εβδομάδες ακούω το νέο album των Kaiser Chiefs, το οποίο πρέπει να πω ότι μου αρέσει αρκετά. Την παραγωγή την ανέλαβε ο Mark Ronson και η αλήθεια είναι ότι πολλοί μπορεί να περίμεναν να ακούσουν κάτι τελείως διαφορετικό από αυτούς, έχοντας στο μυαλό την προσωπική δουλειά του Ronson και αυτή με την Amy Whinehouse. Όμως ο ρόλος του παραγωγού είναι να βελτιώσει τον ήχο του συγκροτήματος κι όχι να τον αλλάξει ριζικά. Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχει αυτή η βελτίωση στη νέα δουλειά των Kaisers και το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό, όσο κι αν δεν μπορείς να πεις ότι πρόκειται για αριστούργημα.

2. The Killers - Human (*****) : Χθες κυκλοφόρησε το videoclip για το “Human”, το οποίο και μπορείτε να δείτε παρακάτω. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο για να είμαστε ειλικρινείς, σε αντίθεση με το τραγούδι, το οποίο είναι ήδη μέσα στα 5 singles της χρονιάς. Όσο για το δίσκο, υπομονή ένα μήνα περίπου (25/11).

3. TV on the Radio – DLZ (*****) : Το “Dear Science” είναι πραγματικά ένας από τους δίσκους του μήνα με super τραγούδια, όπως είναι τα “Golden Age”, “Dancing Choose”, “Family Tree”, “Crying” και το “DLZ” φυσικά. Το τελευταίο στο ξεκίνημα του μου θυμίζει λίγο το soundtrack του Matrix, ακόμη κι αν στη συνέχεια αλλάζει εντελώς. Νομίζω ότι είναι το καλύτερο τραγούδι του δίσκου.

4. Coldplay feat. Jay-Z – Lost! (****,*) : Στις 19 του Νοέμβρη κυκλοφορεί το “Prospekt’s March”, το νέο EP των Coldplay. 6 νέα τραγούδια, ένα remix στο “Lovers in Japan” και μια διαφορετική εκτέλεση του “Lost!” με τη συνδρομή του Jay-Z, την οποία βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα. Το τραγουδάκι θα γίνει επιτυχία πάντως, να το θυμάστε.

5. Jay-Z, T.I., Lil Wayne & M.I.A. – Swagga like us (****,*) : Όπως και το “Lost!”, έτσι και το “Swagga like us” έχει όλα τα φόντα για να ακούγεται συνέχεια στο ραδιόφωνα και τα bars. Βασισμένο σε φωνητικό sample της M.I.A. από το κομμάτι της “Paper Planes” και με τη συμβολή των Kanye West (στην παραγωγή και τα φωνητικά), T.I. , Jay-Z & Lil Wayne, το “Swagga like us” θα κάνει επιτυχία, αλλά αναρωτιέμαι μέσω ποιου από τους 2 δίσκους που θα βρίσκεται. Για να είμαι πιο σαφής, το τραγούδι βρίσκεται στο “Paper Trail” του T.I. (No 1 στο Billboard για αυτή την εβδομάδα) και θα βρίσκεται στο “The Blueprint 3” του Jay-Z (κυκλοφορεί στις αρχές Δεκέμβρη).

6. Bjork with Thom Yorke – Nattura (****) : Νέο τραγούδι από την Ισλανδή ιδιόμορφη και ξεχωριστή τραγουδίστρια. Το “Nattura” είναι αφιερωμένο στη φύση και πιο συγκεκριμένα στην Ισλανδική φύση. Δεύτερα φωνητικά λέγεται ότι κάνει ο Thom Yorke των Radiohead. Για να πω την αλήθεια, ακόμη κι αν ξεκινάει δυναμικά, τελικά το τραγούδι δε μου είπε και πολλά πράγματα.

7. Glasvegas – S.A.D. Light (****,*) : Έχω ξαναγράψει ότι το ομώνυμο album των Glasvegas είναι ένα από τα κορυφαία της χρονιάς. Είναι τόσο πολλά τα κομμάτια που ξεχωρίζεις από αυτό που ήδη έχουμε βάλει 6 σε αυτή τη λίστα.

8. Black Kids – Love me already (****,*) : Το 3ο single του “Partie Traumatic” είναι το “Look at me (When I rock wichoo)”. Σε πολύ καλή παραγωγή του Bernard Butler (ex-Suede), το ντεμπούτο album των Black Kids κοιτάει πολύ ψηλά μέσα στο 2008. Το ‘Love me already” είναι άλλη μια απόδειξη για αυτό.

9. Kings Of Leon – Use Somebody (****,*) : Τρεις εβδομάδες στην κορυφή των singles με τον “Sex on fire”, οι Kings of Leon απολαμβάνουν την επιτυχία τους με πολλές εμφανίσεις σε πόλεις των Η.Π.Α. Το “Only by the night” είναι ιδιαίτερα, ξεχωριστό, αρκετά rock και ως επί το πλείστον δυναμικό. Κορυφαίες στιγμές του είναι οι εξής : “Crawl”, “Sex on fire”, “Use Somebody”, “Be Somebody”, “Manhattan”, “Closer”.

10. Thievery Corporation – El Pueblo Unido (****,*) : Δε θα έλεγα ότι με εντυπωσίασε το “Radio Retaliation” των Thievery, αλλά ούτε και με άφησε αδιάφορο. Μέτριο προς το καλό album με αρκετά πολιτικά στοιχεία στους στίχους του και με μπόλικες εναλλαγές στη μουσική του. Για παράδειγμα το latin “El Pueblo Unido” είναι σχετικά διαφορετικό από το ηλεκτρονικό “Sound the alarm” και το reggae “Radio Retaliation”.

11. The Last Shadow Puppets – Meeting place (****,*) : Ένα από τα κολλήματα μου για τις τελευταίες εβδομάδες. Ξεχωριστό – λυρικό – μελωδικό με το βιολί να δίνει ρέστα στο τέλος. Νομίζω ότι τελικά έχει κάνει πολύ καλό στον Alex Turner (τραγουδιστή και των Arctic Monkeys) το project “Last Shadow Puppets”, μιας και του δίνει τη δυνατότητα να εκφραστεί διαφορετικά, σε σχέση με τους Monkeys.

12. Rosebleed – Vanity (****,*) : Εμφανίστηκαν στη μικρή σκηνή του Rockwave την ημέρα του Manu Chao & της Patti Smith. Οι Schooligans “Rosebleed” είναι μια αρκετά αξιόλογη Ελληνική μπάντα από νέους ανθρώπους με μουσικές κοντά στο rock των Radiohead, Keane, Muse και φωνητικά εφάμιλλα των συγκροτημάτων αυτών. Ενδιαφέρον συγκρότημα που ανακάλυψε η Μαρία και την ευχαριστούμε για αυτό. Ακούστε περισσότερα εδώ.

13. Ryan Adams & The Cardinals - Fix it (****,*) : Αρκετά παραγωγικός ο Ryan Adams με 11 albums από το 2000. Το “Cardinology” είναι το 4ο δισκάκι του, στο οποίο συνεργάζεται με τους “Cardinals’ και κυκλοφορεί ανήμερα της Εθνική μας εορτής (28/10). Το 1ο single και ένα από τα όμορφα τραγουδάκια του δίσκου είναι το “Fix it”.

14. Calexico – Inspiration (****) : Τους περιμένουμε στις αρχές της νέας χρονιάς (31/01 – Θεσσαλονίκη, 01/02 – Αθήνα) στη χώρα μας. Κάποιοι λένε ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν την όμορφη ατμόσφαιρα των κομματιών τους στις συναυλίες τους. Το 6ο album τους “Carried to Dust” έχει πάρει σχετικά καλές κριτικές από το Pitchfork (8,3/10), το Allmusic (4,5/5) και το Strange Glue (4/5). Προσωπικά, το θεωρώ αρκετά μέτριο. Το “Inspiration” βρίσκεται σε latin δρόμους και θυμίζει αρκετά τους Pink Martini.

15. Kaiser Chiefs – Never miss a beat (****,*) : Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 6 του μήνα ως το 1ο single του δίσκου τους “Off with their heads”, 2 εβδομάδες ακριβώς πριν την κυκλοφορία του album. Την επόμενη εβδομάδα λογικά θα πιάσουν κορυφή στο UK Chart.

16. Bloc Party – Biko (****,*) : Πρέπει να πω ότι όσο κι αν εντυπωσιάστηκα από το προηγούμενο δισκάκι τους, τόσο δε με κέρδισε το πρόσφατο “Intimacy”. Μέτριο με κάποιες καλές στιγμές, όπως το “Mercury” και το “Biko”.

17. Of Montreal – Id Engager(****,*) : Από τα πολύ ωραία τραγουδάκια που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα. Το “Id Engager’ είναι το πρώτο single του “Skeletal Lamping”, ο οποίος βγαίνει στα δισκάδικα στις 21 του Οκτώβρη. Ακούω τις τελευταίες ημέρες το δίσκο και θα έλεγα ότι δεν είναι άσχημος. Χρειάζομαι λίγα ακούσματα ακόμη και θα τα ξαναπούμε την επόμενη εβδομάδα.

18. Kings of Leon – Be somebody (****,*) : Τον περασμένο Ιούνιο, στην αντίστοιχη έκδοση του Αμερικάνικου περιοδικού Rolling Stone”, ο Caleb Followill έλεγε ότι ο άγριος καυγάς με τον αδερφό του Nathan (κι αυτός είναι μέλος των Kings of Leon) τον βοήθησε να γράψει πολύ όμορφα και δυναμικά rock τραγούδια, για τα οποία είναι περήφανος, ένα προς ένα. Είναι κι αυτό μια πρακτική για να γράφεις τραγούδια…

19. Snow Patrol - Take Back The City (****) : Συμπαθητικό το νέο τραγουδάκι των Snow Patrol από το επερχόμενο album τους “A hundred millions of suns” (24/10). Μου αρέσει το συγκρότημα και ελπίζω ο δίσκος συνολικά να είναι καλύτερος από το συγκεκριμένο τραγουδάκι.

20. Thievery Corporation – Sound the alarm (****,*) : Το “Sound the alarm” άνοιξε τη συναυλία τους το περασμένο Σάββατο σε μια πολύ κρύα βραδιά, αλλά ιδιαίτερα ζεστή όσον αφορά αυτά που ακούγαμε και βλέπαμε.


Το νέο videoclip των Killers - "Human"
Σε λίγες ώρες ακούστε την παραπάνω Λίστα, όπως ακούστηκε στην εκπομπή της Τετάρτης στο "active radio".

2 σχόλια:

Eugenia είπε...

Να σε ρωτήσω κάτι. Από περιέργεια ρωτάω. Η βαθμολογία σου είναι στα 5 ή στα 10; Γιατί αν είναι στα 5, μου το παρακάνεις όταν σε ένα μέτριο βάζεις 4,5, αλλά αν είναι στα 10 έχεις κολλήσει στο μέτριο 4-5 και πρέπει να ανεβούμε λίγο. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμη η βαθμολογία, αλλά χρήσιμα είναι και τα σχόλιά σου τα οποία μάλλον εμπιστεύομαι περισσότερο. Την είπα την αλήθεια μου και αμαρτίαν ουκ έχω-που είναι και μόδα τα εκκλησιαστικά.
θανκς ενιγουέι.

gbal είπε...

Πολύ καλή ερώτηση Ευγενία, αν και το έχω ξαναγράψει στο παρελθόν. Εξηγούμαι λοιπόν :

Το άριστα είναι το 5.

Στη Λίστα αυτή βλέπετε τα καλύτερα κομμάτια, από όλα όσα ακούω κάθε εβδομάδα. Ακούω και άλλα τα οποία δεν μπαίνουν καθόλου στη Λίστα αυτή. Επιπλέον, η σειρά τους υποδηλώνει αυτά που άκουσα περισσότερο αυτή την εβδομάδα.

Για παράδειγμα, όσο περνάνε οι εβδομάδες, δε γίνεται να παραμένει μέσα στις πρώτες θέσεις το "Human" των Killers. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές βλέπετε τραγούδια που έχουν το άριστα (από μένα) να είναι στις τελευταίες θέσεις.

Γενικότερα, όλα αυτά είναι λεπτομέρειες. Ο σκοπός είναι να παρουσιάζονται νέα κομμάτια... :)