Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

Σελιδο-γυρίσματα


Κεφάλαιο 1ο - A starman waiting in the sky


Σήμερα κόβουμε την κορδέλα μιας καινούριας γωνίτσας στο mixgrill και ομολογώ ότι είμαι πολύ χαρούμενη που θα χωρέσει εδώ άλλη μια μεγάλη μου αγάπη, τα βιβλία. Η θέση τους ανάμεσα σε όλες αυτές τις μουσικές νότες είναι για μένα δεδομένη, γιατί έχουν συνοδεύσει από κοινού αμέτρητες ώρες της ζωής μου. Το θεωρώ δηλαδή απόλυτα φυσικό να ψήνονται στα ίδια κάρβουνα...

Η επικαιρότητα, αν ασχοληθείς μαζί της πέρα από τα προφανή, σου δίνει πολλές φορές πολύ ενδιαφέροντα ερεθίσματα. Άλλοτε θα τα βρεις σ’ ένα μικρό μονόστηλο στις τελευταίες σελίδες της εφημερίδας σου κι άλλοτε – πολύ σπανιότερα – θα αφιερώνονται σ’αυτά ολόκληρα ένθετα, τηλεοπτικές εκπομπές και όλοι θα μιλούν γι’ αυτά με ύφος γνώστη. Ακόμα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όμως, το μόνο που βλέπουμε είναι το πιασάρικο κομμάτι μιας πολύχρονης διαδικασίας.

Όπως με το πείραμα του CERN. Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν άκουσε, δεν είδε, δεν διάβασε κάτι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου που τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το πιο πολύπλοκο μηχάνημα που κατασκεύασε ποτέ το ανθρώπινο είδος, ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων. Και τώρα που λόγω βλάβης δεν προβλέπεται να ξανατεθεί σε λειτουργία πριν από την άνοιξη, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν ήδη στραφεί αλλού.

Κι όμως, εδώ και πολλές δεκαετίες οι αστροφυσικοί αναζητούν τις ίδιες απαντήσεις και κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν για αρκετές γενιές ακόμα. Ευτυχώς για μας τους κοινούς θνητούς, κάποιοι από αυτούς τους επιστήμονες έχουν το χάρισμα του λόγου και τη διάθεση να μας γνωρίσουν το μαγικό τους κόσμο.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ
(THE ILLUSTRATED A BRIEF HISTORY OF TIME)
Stephen Hawking
Εκδόσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟ, 1996

Η πλέον αναγνωρίσιμη μορφή του χώρου, μολονότι δήλωσε ότι στοιχηματίζει ότι το ‘πείραμα του αιώνα’ δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δίνει μια πολύ καλή ιδέα για τη λειτουργία και τους στόχους του CERN, και μάλιστα σε πολύ αρχικό στάδιο. Με τον ιδιαίτερο τρόπο του μυεί τον αναγνώστη στα συμπαντικά μυστήρια, από τους γαλαξίες και τις μαύρες τρύπες έως τα θεμελιώδη σωματίδια της ύλης και της αντι-ύλης. Κι όλα αυτά, περιτριγυρισμένα από εικόνες που δελεάζουν, οδηγώντας από το απλό ξεφύλλισμα στη μανιώδη ανάγνωση

ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
Igor D. Novikov

Εκδόσεις Π.ΤΡΑΥΛΟΣ, 1992

Σε άλλη μια επιτυχημένη απλοποίηση βασικών θεμάτων αστροφυσικής, ο Ρώσος επιστήμονας και συγγραφέας μας εισάγει στον κόσμο των μαύρων τρυπών και από εκεί με μαεστρία περνάει σε προβλήματα που παραμένουν επίκαιρα, όπως η γέννηση του Σύμπαντος και μοιραία τα... ακαταμάχητα στοιχειώδη σωματίδια. Συχνά παρεμβάλλει αυτούσιες τις θεωρίες συναδέλφων του, ενώ στο ανάλαφρο διάβασμα του βιβλίου συμβάλλουν τα μέγιστα τα σκιτσάκια του M.Nozhkin.

Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ
Γιώργος Γραμματικάκης

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2007

Αυτός ο καταπληκτικός επιστήμονας και πανεπιστημιακός καθηγητής, ο οποίος σημειωτέον έχει εργαστεί στο παρελθόν στο CERN, μετά την Κόμη της Βερενίκης του προχωρά ένα βήμα παραπέρα στην ανάλυση των ερωτημάτων σχετικά με το φως, το χωροχρόνο, τη θεωρία των χορδών και άλλα θέματα. Πάντως η πολύπτυχη σκέψη του και ο μοναδικός του τρόπος να μιλά για τα πιο περίπλοκα επιστημονικά θέματα με τέχνη και απλότητα σαν να διηγείται παραμύθια, τον κάνει σίγουρα την προσωπική μου μεγάλη αδυναμία.





Starman - David Bowie




Netrino - MIKRO




Race for the prize - Flaming Lips

4 σχόλια:

gbal είπε...

Η αλήθεια είναι Στέλλα ότι ήθελα να δω στην πράξη πως εννοούσες το μιξάρισμα επικαιρότητας, βιβλίων και μουσικής.

Το βρίσκω λοιπόν πολύ ενδιαφέρον το όλο άρθρο, με ορεκτικό : θέμα της επικαιρότητας, κυρίως γεύμα : τα προτεινόμενα βιβλία και επιδόρπιο : τα τραγουδάκια που κλείνουν τη στήλη σου.

Πότε θα παίξει το επόμενο Κεφάλαιο παρακαλώ ;

Στέλλα είπε...

Για ρίξτε ένα ξεφυλλισματάκι την επόμενη Τετάρτη και βλέπουμε...

Nota είπε...

Καλη αρχή Στελλίτσα, μου άρεσε πολύ το άρθρο σου!Διάλεξες πολύ ωραίο θέμα.Πάντα τέτοια.

Στέλλα είπε...

Ευχαριστώ!!
Να με διαβάζετε, έτσι;