Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Οι R.E.M στην Αθήνα : Αυτή ήταν η συναυλία της χρονιάς!!!


Πολλές συζητήσεις είχα με φίλους αυτές τις ημέρες για τη βραδιά του MTV χθες βράδυ. «Θα βρέχει ρε γαμώτο», «Είναι τζάμπα και θα έχει πολύ κόσμο! Θα είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον!», «Τα φοβάμαι τα δωρεάν. Δεν έχουν καλή οργάνωση».

Ούτε έβρεξε λοιπόν, ούτε ήμασταν ο ένας πάνω στον άλλο και κατά κύριο λόγο ήμασταν κι εμείς ένα μικρό κομμάτι της καλύτερης φετινής συναυλίας – κατά τη γνώμη μου βέβαια! Οργανωτικά πρέπει να πω ότι ένα μεγάλο παγκόσμιο κανάλι, όπως το MTV, δεν υπήρχε περίπτωση να έθετε υπό αμφισβήτηση τη φήμη του. Έτσι, όχι μόνο παρουσίασε ένα άρτιο τηλεοπτικό show, αλλά είχε πολύ καλή οργάνωση σε όλους τους τομείς. Είναι πολλές φορές που πληρώνουμε αρκετά χρήματα και δεν έχουμε τέτοια εξυπηρέτηση ως θεατές. Μπήκαμε και βγήκαμε άνετα. Το πρόγραμμα τηρήθηκε πλήρως, τα Μ.Μ.Μ. επέκτειναν το ωράριο τους και οι περισσότερο από εμάς εξυπηρετήθηκαν άνετα.

Καλά όλα αυτά. Στο ζουμί όμως συνάδελφε… Για πες εντυπώσεις από χθες. Πώς ήταν ζωντανά ένα από τα super groups του πλανήτη ; Πώς ρόκαραν ένα από τα σπουδαία νέα συγκροτήματα ; Τι έλεγε η γλυκιά 17-χρονη Αυστραλέζα ; Πάμε λοιπόν :

Γενικά στοιχεία :

Πότε έγινε : Κυριακή 5 Οκτωβρίου
Ώρες : 19:40 – 00:00
Διοργανωτής : MTV GR
Συγκροτήματα : R.E.M. (80’), Kaiser Chiefs (30’), Gabriella Cilmi (30’), C:Real (30’).
Κόσμος : Πρέπει να ήμασταν 50.000.

Ώρα 19:40 – Το Καλλιμάρμαρο άρχιζε να γεμίζει από κόσμο και αφού μπήκαμε εύκολα στο Στάδιο, βρήκαμε τις θέσεις, που μας είχαν κρατήσει οι καλοί φίλοι και το show μόλις ξεκινούσε. Πριν από κάθε καλλιτέχνη, παλιές γνωστές φατσούλες από το MTV USA και νέοι VJs από το δικό μας MTV παρουσίαζαν διάφορες συνεντεύξεις με τους καλλιτέχνες, καθώς ήταν στο backstage και άλλα πράγματα για να ανεβάσουν τον κόσμο. Εντάξει κάποια ήταν κλασσικές «Αμερικανιές», αλλά όλοι καταλαβαίναμε ότι κατά κύριο λόγο η βραδιά ήταν τηλεοπτική, οπότε έπρεπε να μπει σε αυτό το πλαίσιο. Είκοσι λεπτά πριν τις 8 ανεβαίνουν στη σκηνή οι δικοί μας C:Real, οι οποίοι έπαιξαν μισή ώρα περίπου και εντάξει δεν ήταν κι άσχημοι. Συμπαθητικοί, αλλά μέχρι εκεί. Σαν τα τυροπιτάκια με “Philadelphia” πριν το κυρίως γεύμα…

Ώρα 20:10 : Οι C:Real αποχωρούν κι εμείς βλέπουμε για πρώτη φορά τους R.E.M. σε ζωντανή συνέντευξη τους στα παρασκήνια. Χαμός από τον κόσμο! Videoclips και συνεντεύξεις – παρουσιάσεις από VJs, μέχρι να βγει στη σκηνή η 17-χρονη Gabriella (στις 10 του μηνός κλείνει τα 17).

Ώρα 20:40 : Πραγματικά, αναρωτιόμουν πως θα ήταν στη σκηνή ένα κορίτσι που δεν έχει κλείσει τα 17 της μπροστά σε 50.000 περίπου κόσμο. Η Gabriella Cilmi έδειχνε και φωνητικά και ως παρουσία ότι ήταν μια σχετικά ώριμη τραγουδίστρια. Χωρίς να φοβηθεί το πολυπληθές κοινό, ήταν ζεστή με όλους μας, τραγουδούσε πολύ καλά και είχε μια χαρά κίνηση στη σκηνή. Πέρα από το “Sweet about me” που περίμενε όλος ο κόσμος, στο τέλος ερμήνευσε αξιοπρεπέστατα το “Whole Lotta Love” των Led Zeppelin. Το μέλλον θα δείξει για την πολύ όμορφη μικρή Αυστραλέζα…

Ώρα 21:35 : Έχουν έρθει άλλες 2 φορές στη χώρα μας και έχουν κάνει πολύ δυναμικά live. Οι Kaiser Chiefs ξεκίνησαν χθες από το Καλλιμάρμαρο τη χειμερινή τους περιοδεία σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις για την προώθηση του νέου τους album “Off with their heads”, το οποίο κυκλοφορεί στις 20 του μήνα. Το σετάκι τους ήταν μικρό μεν (30 λεπτά), πολύ δυνατό δε! Ξεκίνησαν με το νέο τους single “Never miss a beat” και συνέχισαν παίζοντας κάθε φορά ένα καινούργιο κομμάτι και μια παλαιότερη επιτυχία τους στη συνέχεια. Ο Ricky Wilson ήταν ένας πολύ δυνατός performer με συνεχή κίνηση και καλή επαφή με τον κόσμο - τραγούδησε μαζί με όσους ήταν μπροστά στη σκηνή, ανέβηκε στη σκαλωσιά της σκηνής και τραγούδησε από εκεί και συνεχώς ανέβαζε τον κόσμο. Κορυφαίες στιγμές : στο “Ruby” και το “Angry Mob”, με το οποίο έκλεισαν την εμφάνιση τους. Θέλαμε κι άλλο σίγουρα, αλλά ξέραμε τι μας περίμενε μετά…

Ώρα 22:40 : Ο Michael Stipe με κουστούμι και γραβάτα, ο Mike Mills με καουμπόικο καπέλο και ο Peter Buck με τη στόφα του rock star μπαίνουν στη σκηνή εν μέσω πολλών χειροκροτημάτων, ενώ ακούμε τις πρώτες νότες του “Living well is the best revenge”, που ανοίγει και το φετινό τους δίσκο “Accelerate”.

Συνολικά πρέπει να πω ότι και οι 3 τους ήταν ότι ακριβώς περίμενα. Ένα μεγάλο rock group! Η ερμηνεία του Stipe ήταν αρκετά καλή, ακόμη κι αν τον ακούσαμε λίγο βραχνιασμένο στη συνέντευξη τους 2 ώρες πριν. Τα δεύτερα φωνητικά του Mills και τα solos του Buck στο ύψος τους. Ο ήχος ήταν πάρα πολύ καλός, όπως ήταν και στις προηγούμενες εμφανίσεις της βραδιάς.

Το set list περιελάμβανε και νέα τραγούδια (“Supernatural Superserious”, “Hollow Man”, “Living well is the best revenge”) , αλλά και κάποιες γνωστές μεγάλες επιτυχίες τους (“Losing my religion”, “Drive”, “The one I love”, “Orange Crush”, “Man on the moon”, “Let me in”, “The Great Beyond”, “What’s the frequency Kenneth”, “Imitation of life”).

Κορυφαίες στιγμές της βραδιάς

Let me in : Το τρίο μαζεύεται δίπλα στα πλήκτρα και τραγουδούν το εξαιρετικό “Let me in” (γράφτηκε στη μνήμη του Kurt Cobain, ο οποίος ήταν μεγάλος οπαδός τους), λες και είναι μια παρέα που πίνει μπύρες και τραγουδάνε με τις κιθάρες τους. Η ερμηνεία του Michael Stipe ήταν φοβερή εδώ.

Encore : Παρουσίασαν με πολύ έξυπνο τρόπο το encore τους. Αφού έφυγαν μετά το “Orange Crush” και ο κόσμος χειροκροτούσε συνέχεια ζητώντας «κι άλλο, κι άλλο…», φαίνεται στα video walls ένα χαρτί με το setlist της βραδιάς, που τελειώνει στο “Orange Crush”. Μετά ένα χέρι γράφει τα παρακάτω :

Hello :)

encore?
thelete ki allo?

Losing my religion, The one I love, Drive, Orange Crush, The end of the world : Όπως είναι φυσιολογικό, σε αυτά τα κομμάτια έγινε ο χαμός!

Man on the Moon : Κάπως έτσι έκλεισε η συναυλία, με ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια τους… Τα φώτα άνοιξαν και εμείς φεύγαμε από το Στάδιο γεμάτοι από όλα όσα είδαμε.

Το φεγγάρι μπορεί να μην είχε κάνει την εμφάνιση του, η Ακρόπολη μπορεί να γέμιζε στο βάθος το οπτικό μας πεδίο με την επιβλητική της παρουσία, το κρύο και ο αέρας μπορεί να ήταν ενοχλητικά ενίοτε, αλλά η βραδιά χθες μας χάρισε άλλη μια μουσική εμπειρία. Άλλη μια στιγμή που μένει στο μυαλό και τη σκέψη του καθενός μας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kalispera, eimoun kai egw ekei kai 8a simfonisw me osa les....monadiki parafonia gia mena i psixra kai ayta ta dialimata metajy twn groups.

Kata ta alla...ontos i synaylia tis xronias!

LEONIDAS FROM CARAVEL είπε...

GBAL ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ POST ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ VIDEOS!

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ. ΟΙ R.E.M. ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ ΤΟ 1999.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ(ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΛΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑΝ)ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ R.E.M.)

Yannis Antipas είπε...

Hallo, sygxaritiria gia to blog einai TELEIO. Eimastan ki emeis Kalimarmaro kai mas arese poly to show. Min xexname oti einai prota tileoptiko show ki epeita live concert alla auto den mas xalaei katholou, kyrios osous den antexoun pleon tin apothiki tou GAGARIN or ta show me Remo-vissi-vandi-rouva!
Mou arese kai to visual show, epitelous mia skinothesia synaulias tis prokopis san auti pou vlepame kapote sto MTV otan itan free!

The Yans