Σάββατο 31 Μαΐου 2008

God save the Sex Pistols... στην Αθήνα!!!

Εδώ και 2 ημέρες, αρκετοί από εσας θα έχετε ενημερωθεί για τη συναυλία των Sex Pistols στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου!!! Στη 2η ημέρα του “Fly Beeyond Festival”, στο Καραϊσκάκη, ως headliners θα είναι το επιδραστικότερο – κατά μια έννοια – συγκρότημα του Johnny Rotten (John Lydon το πραγματικό του όνομα), του Steve Jones, του Paul Cook και του Glen Mattlock.

Πολύ μεγάλη η είδηση σίγουρα, αλλά ποιος το περίμενε ;;; Μάλλον κανείς, μιας και εδώ και ημέρες ακούγαμε φήμες για Morrissey, Duffy και άλλα ονόματα. Προσωπικά, δεν ήξερα καν αν θα έκαναν νέα περιοδεία οι Sex Pistols, μετά τις περσινές ιδιαίτερα επιτυχημένες συναυλίες τους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Οι Pistols σχηματίστηκαν το 1975 - ακόμη κι αν υπήρχαν από το 1972 με άλλα ονόματα και διαφορετικές συνθέσεις – και διαλύθηκαν το 1978, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του Johnny Rotten. Πέρα από τους 4 παραπάνω, βασικό μέλος του συγκροτήματος ήταν ο Sid Vicious, ο οποίος πέθανε στα 20 του από υπερβολική δόση ηρωϊνης. Manager των Sex Pistols ήταν ο Malcolm McLaren, ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση και την πορεία του συγκροτήματος.

Υπό το πρίσμα ότι οι Sex Pistols κυκλοφόρησαν μόνο 4 singles (“Anarchy in U.K.”, “God save the Queen”. “Pretty Vacant”, “Holidays in the Sun”) και 1 album (“Never Mind the Bollocks”) και επηρέασαν τόσο πολύ μεταγενέστερα συγκροτήματα/καλλιτέχνες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το επιδραστικότερο συγκρότημα όλων των εποχών. Προσοχή όμως, κατά τη γνώμη μου δεν υπερτερούν σε αξία τους Elvis Presley, Beatles, Rolling Stones, Joy Division, Bob Dylan, Pink Floyd, Led Zeppelin κ.α. χωρίς αυτό βέβαια να κατεβάζει τη μεγάλη αξία τους. Το συγκρότημα έκανε τη δικιά του μουσική επανάσταση στα τέλη της δεκαετίας του ’70, δημιουργώντας φασαρίες σε οποιαδήποτε εμφάνιση του και πολιτικά προβλήματα με τη Βασιλεία της Αγγλίας, αλλά μας προσέφερε ένα δίσκο, που δεν πιστεύω να υπάρχει μουσικόφιλος, που να μην τον έχει ακούσει ή να μην είναι μέρος της δισκοθήκης του.

Οι Sex Pistols είναι αναμφισβήτητα κομμάτι της μουσικής Ιστορίας και κανένας δεν μπορεί να μειώσει την αξία τους, από τον άστατο χαρακτήρα τους και τις φασαρίες, που δημιουργούσαν σε οποιαδήποτε συναυλία τους. Φαντάζομαι ότι πολλοί μουσικόφιλοι εκείνης της εποχής θα ήθελαν να απολαύσουν ζωντανά το συγκρότημα, αλλά να μην είχαν τη δυνατότητα, λόγω των ματαιώσεων αρκετών συναυλιών τους και τη διακοπή αρκετών άλλων.

Το 1996 οι Pistols επανενώνονται και περιοδεύουν για 6 μήνες (“Filthy Lucre Tour”) και ακριβώς το ίδιο περίπου έγινε το 2005 και το 2007. Το 2002 εμφανίστηκαν στο Crystal Palace National Sports Centre στο Λονδίνο και το 2005 δεν αποδέχονται τη βράβευση του Rock n’ Roll Hall of Fame, γιατί όπως δήλωσαν αν μπούν στο Μουσείο, τότε το Rock n’ Roll τους πεθαίνει...

Οι περιοδείες – επανενώσης πολλών μεγάλων συγκροτημάτων, που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, έχουν βέβαια ως κύριο σκοπό το κέρδος των μελών τους και των Εταιρειών, που τις διοργανώνουν. Αυτή είναι η αλήθεια, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων, το κάθε συγκρότημα δεν κυκλοφορεί νέο album, όπως έκαναν για παράδειγμα πρόσφατα οι James. Άυτό ακριβώς γίνεται και στη συγκεκριμένη συναυλία των Sex Pistols, αν και υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σε αυτή την περίπτωση: Οι Pistols είχαν μικρή διάρκεια ζωής και λίγες συνολικά ζωντανές εμφανίσεις, σε σχέση με την αξία τους.

Τι αναμένουμε να ακούσουμε σε 1,5 μήνα περίπου ; Περισσότερα θα ξέρουμε αφού ξεκινήσει η καλοκαιρινή τους περιοδεία στις 7 Ιουνίου στο Las Vegas. Μια μικρή γεύση μπορεί να σας δώσει το ποαρακάτω 65-λεπτο set list της εμφάνισης τους στο Los Angeles τον περασμένο Οκτώβριο:

Holidays in the Sun / 17 / No Feelings / New York / Liar / Pretty Vacant / Submission / No Fun / (I'm Not Your) Steppin' Stone / Problems / God Save the Queen / EMI / Anarchy in the U.K.

Η εμφάνιση των Sex Pistols στην Αθήνα είναι ένα από τα μουσικά γεγονότα της χρονιάς αναμφισβήτητα. Όμως, θα γίνω γραφικός αν ξαναπώ ότι προτιμώ να δω συγκροτήματα – καλλιτέχνες, όπως οι Radiohead, Killers, Arctic Monkeys κ.α. που καθορίζουν τη μουσική της δεκαετίας, που διανύουμε ; Θα μου πείτε ότι: Δεν αξίζει να δεις ένα συγκρότημα, στο οποίο οφείλεται ο ήχος κάποιων από τους παραπάνω, που αναφέρεις ;;; Το δίλημμα θα συνεχίζει να υπάρχει και στο μέλλον σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μιας και η αξία του παρελθόντος με τη φρεσκάδα του παρόντος και του μέλλοντος συγκρούονται συνέχεια στις σκέψεις μας, ακόμη κι αν οι συναυλιακοί – Φεστιβαλικοί άρχοντες της χώρας μας επιλέγουν κατά κύριο λόγο την 1η εκ των δύο περιπτώσεων...







Sex Pistols - God save the Queen (live - 17/11/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: