Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Death Cab for Cutie – Narrow Stairs : Στη σχολή των Arcade Fire - Interpol

Από τη μια πλευρά έχω το “Songs in A&E” των Spiritualized και από την άλλη τους Death Cab for Cutie. Τα κοινά τους σημεία πολλά και στο ύφος της μουσικής και στα φωνητικά. Οι πρώτοι Βρετανοί και οι 2οι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το βιολί, οι μελωδίες, οι εξάρσεις και η γλυκιά φωνή κοινό χαρακτηριστικό και των δυο.

Το συγκρότημα: Death Cab for Cutie
Το ύφος μουσικής : pop – rock
Ο δίσκος : Narrow Stairs (12/05/2008)
Τα singles : “I will possess your heart”
Ξεχωρίζουν : “Bixby Canyon Bridge”, “No sunlight”, “Cath”, “Talking Bird”, “Your new twin sized bed”, “Long Division”.

Στην 1η εβδομάδα κυκλοφορίας του στις Η.Π.Α. το “Narrow Stairs” έπιασε κορυφή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, μιας και συνήθως το Νο 1 πιάνουν διάφορα γλυκανάλατα albums. Ο δίσκος αποτελείται από 11 τραγούδια, τα οποία έχουν συγκεκριμένο ύφος – κατεύθυνση, που προσεγγίζει πέρα από τους Spiritualized, τους Interpol & τους Arcade Fire. Πρόκειται για ένα καλά δεμένο σύνολο (ούτε για την Εθνική να μίλαγα…),΄αλλά μην περιμένετε να σας εντυπωσιάσει το όλο αποτέλεσμα. Έχουμε να κάνουμε με έναν αρκετά καλό δίσκο, αλλά όχι ένα από τα albums της χρονιάς.

Τα περισσότερα κομμάτια όπως τα “Cath”, “Talking Bird”, “Your new twin sized bird” κινούνται σε πιο ήρεμη – μελωδική φόρμα, σε αντίθεση με τα “No sunlight” και το “Long Division” (θα μπορούσες να πεις ότι πρόκειται για τραγούδι των Arcade Fire), τα οποία είναι αρκετά δυναμικά – γρήγορα. Η επιλογή του 1ου single (“I will possess your heart”) είναι λίγο περίεργη, μιας και το τραγούδι δεν είναι άσχημο, αλλά είναι αρκετά πειραματικό, σε σύγκριση με τα πιο πιασάρικα “No Sunlight”, “Long Division”. Τέλος, το ξεκίνημα του δίσκου με το “Bixby Canyon Bridge” είναι πάρα πολύ καλό και ίσως το συγκεκριμένο κομμάτι να είναι μέσα στα 2 καλύτερα του δίσκου.

Δεν έχω παρακολουθήσει την πορεία των Death Cab for Cutie στους προηγούμενους 6 δίσκους τους, αλλά ο τελευταίος τους και ο πιο επιτυχημένος εμπορικά (ο προηγούμενος είχε φτάσει στο Νο 4 του Billboard) είναι αρκετά αξιόλογος. Αξιοπρόσεχτο όμως είναι ότι σε άλλο ένα album του 2008 βλέπουμε το ύφος των Arcade Fire και Interpol, δείγμα του πόσο αξιόλογα είναι αυτά τα 2 συγκροτήματα.

Κριτικές Δίσκου : The Guardian (4/5), The Independent (4/5), Rolling Stone (4/5), Pitchfork (6/10).

Δεν υπάρχουν σχόλια: