Πέμπτη 1 Μαΐου 2008

Συνέντευξη SYDE

Καλό μήνα σε όλους! Οι SYDE υπάρχουν, με την τωρινή τους σύνθεση, από το Καλοκαίρι του 2007. Στη σελίδα τους http://www.myspace.com/sydetheband μπορούμε να ακούσουμε 5 κομμάτια τους. Αν η φωνή σας φανεί γνώριμη, αυτή ανήκει στο Johnny Kamp (πρώην Closer), συνεργάτη μας στο Mix Grill. Ακολουθεί μία μικρή συνέντευξη μαζί του με παράλληλη παρουσίαση του αξιόλογου συγκροτήματος Syde.

- Πόσο καιρό υπάρχουν οι SYDE;

- Οι SYDE σχηματίστηκαν το 2003 για πρώτη φορά, απο τους Peter Red, Aki’ Base, Johnny Kamp. Αργότερα μπήκε στην παρέα και ο Nicolas Perkie. Πιο πριν οι τρείς πρώτοι είχαν σχηματίσει το πειραματικό σχήμα project:camp, το οποίο ήταν ένα semi-acoustic project. Αργότερα έπεσε η ιδέα του σχηματισμού του ηλεκτρικού γκρούπ, και εννοείται οτι προχωρήσαμε προς εκείνη την κατεύθυνση. Ασχοληθήκαμε με δικό μας υλικό, το οποίο και δουλέψαμε τότε σε χρόνο ρεκόρ. Κάναμε κάποια live, με εξέχοντα εκείνα οπου κάναμε support στα Διάφανα Κρίνα, τις παγωμένες μέρες εκείνου του Φεβρουαρίου του 2004. Αργότερα οι SYDE έμειναν χωρίς drummer, αλλά και χωρίς ώρες διαθέσιμες για το γκρουπ, και επήλθε η μοιραία ‘παύση εργασιών’... Το 2007 όμως επανενώνονται, με την προσθήκη (προσωρινή όπως διαπιστώθηκε στην πορεία...) άλλης μιας κιθάρας απο τον Dimitris, και την προσχώρηση του George Bessis στα τύμπανα. Η αρχή ήταν δύσκολη, γιατί αν και παίζαμε μαζί πρίν, είχαμε αλλάξει σε πολλά πράγματα, και έπρεπε να προσαρμοστούμε. Ωστόσο, παρά την αποχώρηση του Dimitris απο την δεύτερη κιθάρα, οι SYDE συνεχίζουν την καλή δουλειά. Τώρα έχουμε βάλει τα ‘κεφάλια μέσα’ και δουλεύουμε πυρετωδώς νέο υλικό, το οποίο και θα παρουσιάσουμε σύντομα...

- Γιάννη, εκτός από το γνωστό δικό σου μουσικό παρελθόν, τα υπόλοιπα μέλη του group έχουν «προϋπηρεσία» σε άλλα σχήματα;

-Εννοείται! Ο καθένας απο εμάς έχει κάμποσες ‘ώρες πτήσης’ στο ενεργητικό του, και αυτό όχι μόνο βοηθάει στη δουλειά μας, αλλά και μας δίνει ένα μεγάλο ατού: αυτό της επίγνωσης του τί θέλουμε να κάνουμε, και με ποιό τρόπο. Δεν είμαστε πια στην φάση της δίψας για να πέσουμε με τα μούτρα στο οτιδήποτε, αλλά απο την άλλη ξέρουμε και πώς να μπαίνουμε δυνατά μέσα στα πράγματα.

- Υπάρχουν άμεσα σχέδια δισκογραφικά και συναυλιακά;

- Ασφαλώς και υπάρχουν, και μάλιστα ήδη οργανωνόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Για συναυλιακά που είναι και το σημαντικότερο, ήδη τρέχουν προτάσεις, τις οποίες τις έχουμε στην κατάψυξη ελαφρώς, λόγω του ότι προετοιμαζόμαστε, και έχει γίνει σαφές μεταξύ μας οτι δεν θέλουμε να πάμε απλώς για την εκτόνωση. Θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο αυτό που πραγματικά θα κρίνουμε οτι πρέπει να παρουσιάσουμε, κι όχι μόνο την ανάγκη μας να παίξουμε. Δισκογραφικά το πράγμα περιπλέκει κάπως, δεδομένου και του internet, και των αμέτρητων διευκολύνσεων που παρέχει. Δεν έχουμε κάτι προς το παρόν, αλλά μαντεύω οτι θα μας απασχολήσει πολύ η οποιαδήποτε πρόταση μας γίνει, όταν μας γίνει. Προς το παρόν, μόνοι μας κάνουμε τη δουλειά του recording, mixing, promotion. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, κάθε πρόταση είναι ευπρόσδεκτη...

-Ποια group θεωρείτε ότι σας έχουν επηρεάσει;

-Πολλά και διάφορα... Δεν θέλω να μπούμε σε λεπτομέρειες ακουσμάτων, διότι πολλές φορές ο κόσμος ακούει μέσα απο το υλικό του γκρούπ τις επιρροές του, και αυτό δεν είναι κάτι που στην παρούσα φάση θα θέλαμε να μάθουμε οτι συμβαίνει. Πάντως σίγουρα ακούμε διαφορετικά πράγματα ο καθένας απο εμάς, όμως η κοινή συνισταμένη είναι μια: η alternative rock μουσική, και γενικώς οι καλές μελωδίες.

-Υπάρχει κάποια νέα κυκλοφορία που σε εντυπωσίασε τον τελευταίο καιρό;

-Προσωπικά είμαι λίγο αναρχικός. Ακούω σε τελείως αλλοπρόσαλλες φάσεις, διάφορα άλμπουμ, νέα ή παλιά. Μπορεί λχ να ακούσω το καινούριο των Radiohead ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Οπότε παύει να είναι νέο, σωστά;... Όσο για τους SYDE, σίγουρα τα παιδιά ενημερώνονται πολύ πιο νορμάλ και πιο εντατικά απο εμένα.

-Ποια Ελληνικά σχήματα ξεχωρίζεις και με ποια θεωρείς ότι μπορείτε να συνεργαστείτε σε κοινές εμφανίσεις;

-Ο όρος ‘κοινή εμφάνιση’ είναι λίγο περίεργος. Σαφέστατα υπάρχουν γκρούπ alternative με ξένο στίχο, τα οποία δεν είναι γνωστά, και με τα οποία θα μπορούσαμε να παίξουμε απο κοινού. Απο τα γνωστά πάντως, και μιλάμε μάλλον για support, είναι οι Echo Tattoo, Διάφανα Κρίνα. Ωστόσο, δεν αποκλείουμε άλλες προτάσεις (είτε δικές μας προς αυτούς, είτε δικές τους προς εμάς) απο κάποιον άλλο καλλιτέχνη ή σχήμα, αν κρίνουμε οτι μπορούμε να συνυπάρξουμε στη σκηνή, χωρίς περιττές συγκρίσεις. Κυρίως αυτό που μετράει, είναι να υπάρχει θετικό κλίμα κι απο τις δυο πλευρές, χωρίς να παραλείπεται και ο παράγοντας της κοινού προσανατολισμού μουσικής.

-Αν και οι ταμπέλες στα μουσικά είδη δεν είναι ότι το καλύτερο, θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τη μουσική των Syde;

-Ακριβώς επειδή δεν είναι ό,τι καλύτερο, κρατείστε αυτό: παίζουμε alternative rock με αγγλικό στίχο, και αρκετές μελωδίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: