Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

2008 Τα καλύτερα albums


Σε γενικές γραμμές το 2008 ήταν μια σχετικά καλή μουσική χρονιά με πολύ καλά πρώτα albums από καινούρια ονόματα, καλές επιστροφές από παλαιότερα αγαπημένα συγκροτήματα (με πρώτη και καλύτερη βέβαια αυτή των Portishead) και τέλος αρκετές κυκλοφορίες από Ελληνικά σχήματα.

Η ανασκόπηση του 2008 τελειώνει, επιτέλους σήμερα, με την προσωπική μου λίστα με τα 30 καλύτερα albums που άκουσα φέτος:

1. PORTISHEAD – Third
Η αναμονή 11 ολόκληρων ετών άξιζε τον κόπο και με το παραπάνω. Η Beth Gibbons βουτάει για μία ακόμα φορά στο σκοτάδι και ο ήχος των Portishead γίνεται περισσότερο ηλεκτρονικός. Αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κυκλοφορίες της χρονιάς – και όχι μόνο – αφού άλλοι το αντιμετώπισαν καχύποπτα, ενώ κάποιοι άλλοι το θεωρούν ήδη αριστούργημα. Προσωπικά ανήκω στη δεύτερη κατηγορία.

2. TV ON THE RADIO – Dear science
Οι ΝεοϋορκέζοιTV on the Radio κυκλοφόρησαν φέτος το τέταρτο και πιο «βατό» album τους. Φλερτάρουν ακόμα περισσότερο με τον groovy - μαύρο ήχο, ενώ ταυτόχρονα ηχούν πιο φωτεινοί.

3. NICK CAVE AND THE BAD SEEDS – Dig!!! Lazarus dig!!!
Η 14η κυκλοφορία του Νικόλα στα πενήντα του πλέον. Για μια ακόμα φορά «βάζει τα γυαλιά» στους επίδοξους συνεχιστές του έργου του.

4. OASIS – Dig out your soul
Αναπάντεχα πολύ καλή η επιστροφή των διασημότερων αδελφών από το Manchester. Λες και ξαναβρήκαν τη «χημεία» που είχαν χάσει το 1997. Το Dig out your soul είναι το τρίτο καλύτερο album τους μετά το Definitely Maybe και το Morning glory.

5. RAINING PLEASURE – Who’s gonna tell Juliet
Το καλύτερο αγγλόφωνο Ελληνικό σχήμα των τελευταίων ετών κυκλοφόρησε το έκτο και εξαιρετικό studio album του. Ο ήχος τους εμφανώς πιο κιθαριστικός με τη βοήθεια στην παραγωγή του Clive Martin.

6. LAST SHADOW PUPPETS – The age of understatement
Ο Alex Turner των Arctic Monkeys και ο Miles Kane των Rascals μάλλον άκουσαν πολλές φορές τα 45αρια singles των γονιών τους πριν ηχογραφήσουν το “The age of understatement” και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό.

7. MGMT – Oracular spectacular
Κάποιοι που προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τον ήχο τους κατέληξαν στο ότι αποτελεί κράμα νέοψυχεδέλειας, pop-rock, progressive, dance, glam rock, electro-rock-psych-pop-dream pop. Ένα από τα πολυσυζητημένα ντεμπούτο albums της χρονιάς που περιλαμβάνει μερικά από τα καλύτερα singles του 2008 (Kids, Time to pretend, Electric feel).

8. RACONTEURS – Consolers of the lonely
Το δεύτερο album του “δεύτερου” σχήματος του Jack White αποτελεί το καλύτερο Rock album της χρονιάς σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη.

9. VAMPIRE WEEKEND – Vampire weekend
Πήραν το όνομά τους από μία ερασιτεχνική ταινία που γύρισε ο ηγέτης τους Ezra Koening, έχουν προσωπικό - διαφορετικό ήχο και αποτελούν λαμπρή ελπίδα για το μέλλον.

10. R.E.M – Accelerate
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν φέτος το καλύτερο album τους στα zeros που σε αρκετές στιγμές θυμίζει τις δυνατές πρώτες τους κυκλοφορίες, πριν γίνουν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό. Εκτός από αυτό όμως βοήθησε στο να αγαπήσουμε τον συγκεκριμένο δίσκο και η φοβερή συναυλία τους στο Καλλιμάρμαρο τον Σεπτέμβριο στην οποία απέδειξαν ότι είναι από τα τελευταία μεγάλα συγκροτήματα.

11. MONIKA – Avatar
Το mixgrill δεν χορταίνει να αναφέρεται διαρκώς στη φοβερή αυτή φωνή που γνωρίσαμε φέτος. Η Μόνικα Χριστοδούλου (πρώην Serpentine) ηχογράφησε το καλύτερο ντεμπούντο Ελληνικής παραγωγής σε ανεξάρτητη εταιρεία και αποτελεί μία ισχυρή παρακαταθήκη για την Ελληνική μουσική γενικότερα.

12. FOALS –Anditotes
Το group από την Οξφόρδη ηγείται ο συμπατριώτης μας Γιάννης Φιλιπάκης με ρίζες από την Κάρπαθο. Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται ως dance-punk και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τον Βρετανικό μουσικό τύπο.

13. KINGS OF LEON – Only by the night
Το 2008 οι Kings of Leon κυκλοφόρησαν το τέταρτο album τους και ήταν εμπορικά το πιο επιτυχημένο τους, ενώ στις συναυλίες τους το Καλοκαίρι στα μεγάλα Ευρωπαικά festivals σάρωσαν…Το Sex on fire είναι ένας πραγματικός ροκ δυναμίτης που ακούγεται από παντού.

14. KILLERS – Day and age
Στο συγκεκριμένο δίσκο οι Killers πραγματοποιούν μια μικρή αλλαγή πλεύσης στον ήχο τους φλερτάρουν ακόμα περισσότερο με τα 80’s θυμίζοντας Pet Shop Boys σε κάποια τραγούδια. Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό, αλλά νομίζω ότι πιθανόν να «ξενίσει» κάποιους που έχουν λατρέψει τα πρώτα τους albums.

15. GLASVEGAS – Glasvegas
Ο Alan Mc Gee δήλωσε ότι είναι το καλύτερο Σκωτσέζικο συγκρότημα των τελευταίων 20 ετών. Ο ήχος τους είναι ένα κράμα των Ramones και των Jesus and Mary Chain και σίγουρα θα έκανε τον Phil Spector υπερήφανο. Εμφανισιακά θυμίζουν Joe Strummer και Johnny Cash και το album τους περιλαμβάνει όλα τα επιτυχημένα singles τους.

16. ELBOW – The seldom seen kid
Οι αγαπημένοι των Βρετανών κριτικών με τον «αέρα» των Mercury Awards κυκλοφόρησαν φέτος το τέταρτο πολύ καλό album τους.

17. SANTOGOLD – Santogold
Η Santogold από το Brooklyn χαρακτηρίζεται ως η αντί-Gwen Stefani και στο πρώτο της album είναι εμφανείς οι New Wave επιρροές της ντυμένες με groovy beats.

18. TING TINGS – We started nothing
Αν οι Talking Heads ξεκινούσαν την καριέρα τους το 2007, είχαν πιο χορευτικό - μοντέρνο ήχο και τα φωνητικά τους αναλάμβανε η Debbie Harry προσαρμοσμένη και αυτή στην ατμόσφαιρα των ημερών μας πιθανόν να ηχούσαν σαν τους Ting Tings και να δημιουργόντας αντίστοιχο hype.

19. PRIMAL SCREAM – Beautiful future
Οι αγαπημένοι μου Primal Scream κυκλοφόρησαν το 2008 το ένατο album τους, κάνοντας για άλλη μια φορά αυτό που μας έχουν συνηθίσει: Φλερτάρουν δηλαδή πότε με το retro – rock και πότε με την electronica παρουσιάζοντας όμως ξανά ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

20. MADRUGADA – Madrugada
Δεν υπήρξα ποτέ φανατικός των Madrugada, απλά μου άρεσαν αρκετά κομμάτια από το πρώτο τους album που τους έκανε και γνωστούς. Το φετινό τους μπορεί να συγκριθεί με εκείνο.

21.DEVOTCHKA - A mad and faithful telling
22. LADYHAWKE - Ladyhawke
23. THIEVERY CORPORATION – Radio retaliation
24. COLDPLAY – Viva la vida or death and all his friends
25. DEERHUNTER – Microcastle
26. FIREMAN - Electric arguments
27. CUT COPY - In ghost colours
28. CRYSTAL CASTLES – Crystal Castles
29. CHARLATANS – You cross my path
30. DUFFY – Rockferry

2 σχόλια:

gbal είπε...

Ακόμη κι αν έχουμε διαφορετικές Λίστες, έχεις κάνει αρκετά καλή δουλειά Λεωνίδα...

LEONIDAS FROM CARAVEL είπε...

Αυτό είναι ενδιαφέρον, που δεν είναι ίδιες...