Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Ψαραντώνης. Τώρα και στη Μελβούρνη!


Για όποιον δεν γνωρίζει την εμβληματική μορφή του Ψαραντώνη προτείνω να έρθει σε μια πρώτη επαφή μαζί του μέσω youtube και να ακούσει κανένα τραγούδι, όπως επιλέγει ο ερμηνευτής από την Κρήτη να λέει τα τραγούδια του.

Για όποιον τον έχει ξανακούσει και, κυρίως, για όποιον τον έχει ξαναδεί, δεν είναι έκπληξη ότι ο Ψαραντώνης έκανε θραύση στη μακρινή Αυστραλία. Ο ανήσυχος δημιουργός από τα ορεινά της λεβεντογένας Κρήτης (και οι άλλες περιοχές βγάζουν λεβέντες, π.χ. η Καλαμάτα βγάζει ντουβρουτζόμαγκες, αλλά οι Κρητικοί έχουν ονομασία προέλευσης προστατευόμενη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία) επισκέφθηκε την πέμπτη ήπειρο ως καλεσμένος του γνωστού και μη εξαιρετέου- και πλέον αγαπητού μου- Nick Cave ο οποίος, ανήσυχος και ο ίδιος και υποψιασμένος για την δουλειά του Ψαραντώνη, τον κάλεσε σε ένα φεστιβάλ που οργάνωσε στο νότιο ημισφαίριο-που είναι ακόμα καλοκαιράκι και τη θέλει τη συναυλία του- και το ονόμασε «All Tomorrow's Parties» όπου παρουσιάζονταν διάφοροι μουσικοί.

Μέσα σε αυτούς και η μοναδική αυτή φυσιογνωμία του Ψαραντώνη που εμφανίστηκε για πρώτη φορά Σάββατο 10 Ιανουαρίου σε αμφιθέατρο της Βικτώριας.. Ήταν τέτοια η ανταπόκριση του κοινού που την επόμενη μέρα εξαφανίστηκαν τα εισιτήρια για την επόμενη εμφάνισή του στο Penrith του Σίδνεϊ την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, καθώς και την επομένη, Σάββατο 17 Ιανουαρίου, στο Σίδνεϊ. Εκκρεμεί άλλη μια προγραμματισμένη εμφάνιση στη Μελβούρνη, ενώ ο Κρητικός φέρεται (δεν ξέρω από ποιόν φέρεται, και να ήξερα δε θα σου ‘λεγα) να έχει δηλώσει ότι θα εμφανιστεί στη σκηνή και με τον ίδιο τον Nick Cave. Λέτε να γίνει αυτό στη Μελβούρνη; Κύριε αφεντικέ, να πάω να δω και έρχομαι…Να σου πω πριν φύγω ότι μαζί με τον Ψαραντώνη παίζει το βλαστάρι του (βλ. Γιώργος Ψυλούρης) που παλιότερα υπήρξε κάτοικος Μελβούρνης και είχε συνεργαστεί με τους Bad Seeds. Επίσης να σου θυμίσω ότι στους Bad Seeds παίζει και ο ομογενής μουσικός Τζέιμς Σκλαβούνος, γνωστός λάτρης του ρεμπέτικου. Είδες αναγνώστη μου; Και εδώ τα διαπλεκόμενα βασιλεύουν. Πώς πήγε από τον ένα και έφτασε στον άλλον το νήμα…κανείς δεν κατάλαβε. Άβυσσος!


Ο Ψαραντώνης στη Μελβούρνη
Ψαραντώνης - Ο Δίας

1 σχόλιο:

mafalda είπε...

Πολύ καλό Ευγενία!
Υ.Γ με το ντουβρουτζόμαγκες.....Ψάρ-ωσα! Βίβα Ντουβρουτζομαγκογένα Καλαμάτα!