Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

Τα νέα albums που θα μας φέρει το 2009


Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε! Πάνε λοιπόν οι Λίστες με ότι καλύτερο κυκλοφόρησε μέσα στο 2008. Η χρονιά μας άφησε και πάμε για άλλα... Το 2009 είναι η τελευταία χρονιά των Zeros και σιγά, σιγά θα αρχίσουμε τα Αφιερώματα μας για τη δεκαετία που διανύουμε.

Τι περιμένουμε όμως από τη μουσική της νέας χρονιάς ;

Σίγουρα έχουμε την περιέργια να ακούσουμε νέα πράγματα από τους «ρούκι» του 2009. Αυτή είναι που γοητεύει πάντα τους μουσικόφιλους. Κάποιες όμως σταθερές και γνωστές αξίες θα μας παρουσιάσουν τις νέες τους δουλειές μέσα στο 2009. Ας τις δούμε παρακάτω λοιπόν :

Franz Ferdinand – Tonight: Franz Ferdinand : 26/01

Ακόμη κι αν το συγκρότημα είχε έτοιμα 8 τραγούδια από την περιοδεία τους το 2005, ο Alex Kapranos αποφάσισε να γράψει κι άλλα νέα κομμάτια για είναι «φρέσκος» ο νέος τους δίσκος. Το “Tonight: Franz Ferdinand” περιέχει 12 κομμάτια και λέγεται ότι είναι επηρεασμένο από τον heavy dub ήχο των Τζαμαϊκανών reggae stars. Ο Alex Kapranos δήλωσε σε μια συνέντευξη του ότι η νέα τους δουλειά περιέχει περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία. Όπως και το πρώτο εξαιρετικό ομώνυμο album τους, έτσι κι αυτό κυκλοφορεί στις αρχές της νέας χρονιάς σε μια περίοδο, που δεν προτιμούν συνήθως οι μουσικοί να κυκλοφορούν τις νέες τους δουλειές. Τότε, το ‘Franz Ferdinand” ήταν το κορυφαίο album της χρονιάς. Τώρα ; Ακούστε το πρώτο single του δίσκου “Ulysses”
εδώ.

Bruce Springsteen – Working on a Dream : 27/01

Μετά το εξαιρετικό “Magic” του 2007, το «αφεντικό» επιστρέφει με τη νέα του δουλειά “Working on a Dream”. Το album θα περιέχει 13 τραγούδια και ήδη ο Springsteen έχει βγάλει τα “My Lucky Day” και ‘Working on a Dream” στη
MySpace σελίδα του. Οι New York Times έχουν γράψει ότι ο Springsteen ακούγεται "more hopeful, less bleak" than on his previous album Magic”.

Morrissey – Years of Refusal : 13/02

Ο νέος δίσκος του Moz λέγεται “Years of Refusal” και ο ίδιος έχει πει σε συνεντεύξεις του ότι πρόκειται για το πιο δυνατό του album. 12 τραγούδια σε παραγωγή του Jerry Finn, εκ των οποίων τα δύο είναι τα γνωστά “That’s how people grow up” & “All you need is me” από την Best of Συλλογή που κυκλοφόρησε ο Morrissey. Το πρώτο single θα είναι το “I’m throwing my arms around Paris”, το οποίο κυκλοφορεί στις 09/02 και μπορείτε να το ακούσετε
εδώ.

U2 – No line on the Horizon : 27/02

Σίγουρα μια από τις μεγάλες επιστροφές της χρονιάς, σε ένα δίσκο που περιμέναμε το περασμένο Φθινόπωρο και έχουμε ακούσει τόσα καλά για αυτόν από τους παραγωγούς του (Brian Eno, Daniel Lanois) κι όχι μόνο. Έχουν επιβεβαιωθεί 13 τραγούδια, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι μόνο αυτά θα αποτελούν το “No line on the Horizon”. Ο Daniel Lanois έχει πει σε συνέντευξη του ότι το νέο album των U2 θα δημιουργήσει νέα όρια στη μουσική, όπως είχε κάνει το “Achtung Baby” πολλά χρόνια πριν. Μεγάλα λόγια σίγουρα... Για να δούμε.

Massive Attack - ?

Ακόμη, δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για το νέο πολυαναμενόμενο δίσκο των Massive Attack, ακόμη κι αν έχουν παιχτεί πολλά καινούργια τραγούδια τους στις καλοκαιρινές συναυλίες τους. Φήμες λένε ότι μπορεί να είναι διπλός δίσκος και να συμμετέχουν σε αυτόν ο Damon Albarn, η Hope Sandoval, Elizabeth Frazer, David Bowie & Tricky. Δείτε την παρουσίαση των νέων κομματιών, που έχουν παίξει στις συναυλές τους οι Massive Attack
εδώ.

Arctic Monkeys - ?

Μετά την απίστευτη επιτυχία του τραγουδιστή τους Alex Turner με τους Last Shadow Puppets, η νέα δουλειά των Monkeys αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το συγκρότημα είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα ότι η ηχογράφηση του νέου τους album είχε ολοκληρωθεί, αλλά δε θα βιαστούν να το κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2009. Περισσότερα, σύντομα...

Τέλος, περιμένουμε το Φεβρουάριο το “Blueprint 3” του Jay-Z και το νέο album των Decemberists – Hazard of Love στις 24 Μαρτίου του 2009.

διάβασε :

- τα προηγούμενα μέρη της Ανασκόπησης εδώ :
Vol. I, Vol. II, Vol. III, Vol. IV, Vol. V, Vol. VI .
- τα σχόλια μας για τη μουσική του 2008 στην Ελλάδα.
- τα γενικότερα σχόλια μας για τη μουσική του 2008 σε όλο τον κόσμο.
- την προσωπική Λίστα με τα 25 καλύτερα albums της χρονιάς : 1 – 12, 13 – 25.

Δεν υπάρχουν σχόλια: