Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Σελιδο-γυρίσματα


Κεφάλαιο 6οLondon calling, yeah I was there too

And you know what they said? Well, some of it was true!


Μέρος Α’


Όσα κι αν είχα ακούσει, δεν φανταζόμουν τις εμπειρίες που θα μου χάριζε το ταξίδι στο Λονδίνο. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες γα τα στοιχεία της λονδρέζικης κουλτούρας που πρόλαβα να εντοπίσω και με γοήτευσαν και άλλες τόσες για εκείνα που με ξένισαν και με εκνεύρισαν. Το ίδιο και για τα γοτθικά κτίρια, τα κολλητά πανομοιότυπα σπιτάκια και τα χορταστικά πάρκα. Επειδή όμως αυτή η συζήτηση θα διαρκούσε υπερβολικά πολύ, θα περιοριστώ όσο μπορώ στα βιβλιοφιλικά χωράφια μου...


Τα καταστήματα της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstones (www.waterstones.com) είναι τόσο πολλά και διάσπαρτα στην πόλη, που είναι μάλλον απίθανο να μην πετύχεις κάποιο στο δρόμο σου. Το μέγεθός τους, εξάλλου, σίγουρα θα τραβήξει το βλέμμα σου. Χρειάστηκε μεγάλη αυτοπειθαρχία για να μην αφήσω τον εαυτό μου να χαθεί στα ράφια με τους απειράριθμούς τίτλους, αλλά το κίνητρο ήταν ισχυρό γιατί είχαμε πολλά να δούμε ακόμη. Δεν θα το εγκατέλειπα όμως με τίποτα με άδεια χέρια. Το πρώτο μου απόκτημα, The Bluffers Guide to Jazz (P.Clayton, P.Gammond, J.Lewis) είναι ένας οδηγός τσέπης 60 σελίδων, που χωρίζεται σε δύο περίπου ίσα μέρη. Το πρώτο αναφέρεται συνοπτικά στη διάκριση της jazz σε υποείδη και παρουσιάζει σε γενικές γραμμές την ιστορία της. Το δεύτερο περιλαμβάνει μια αναφορά μιας με δύο παραγράφων σε καθέναν από τους κυριότερους εκπροσώπους της. Ίσως το βιβλιαράκι να φαίνεται υπερβολικά απλοϊκό για τους γνώστες της jazz, αλλά για κάποιον σαν εμένα που ξεκινά με όρεξη να ανακαλύψει τα μονοπάτια της, το θεωρώ πολύ καλό μέσο για να κρατήσει το νήμα.


Το δεύτερό μου απόκτημα το επέλεξα γιατί θεωρώ ασύγκριτη την απόλαυση της ανάγνωσης ενός βιβλίου στην πρωτότυπη γλώσσα, έστω κι αν σε δυσκολεύει λιγάκι παραπάνω – το αξίζει! – και έχω ακούσει ότι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για το συγκεκριμένο συγγραφέα. Το The Ground Beneath Her Feet του Salman Rushdie (2000 – κυκλοφορεί σε ελληνική μετάφραση με τον τίτλο Ο κόσμος κάτω από τα πόδια της από τις εκδόσεις Ψυχογιός) αντλεί έμπνευση από το μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, τον οποίο μεταφέρει στην εποχή του RocknRoll. Ήρωές του, οι Ινδοί Vina Apsara και Ormus Kama. Θα μπορώ να πω περισσότερα όταν το τελειώσω...


Πέρα όμως από τα βιβλιοπωλεία, τα βιβλία σε κυνηγούν παντού στο Λονδίνο – όχι βέβαια ότι προσπάθησα να τα αποφύγω. Στα δισκοπωλεία HMV βρήκαμε πολλές αναφορές στη μουσική ιστορία της πόλης και βιογραφίες μουσικών και καλλιτεχνών γενικότερα. Το πιο γοητευτικό όμως είναι ότι στα μαγαζάκια με ρούχα της μοναδικής Carnaby Street , όπως το κλασικό Merc, δίπλα στα μπουφανάκια, τα κοστούμια και τις καζάκες των Mods, η ιστορία του μουσικού – και όχι μόνο – κινήματος έχει καταγραφεί σε σελίδες που τα δάχτυλά σου παίρνουν την πρωτοβουλία να ξεφυλλίσουν πριν προλάβεις να το σκεφτείς. Και όλα αυτά, στο υπόγειο του μαγαζιού, κάτω από το βλέμμα φυσιογνωμιών της βρετανικής μουσικής σκηνής σε κορνιζαρισμένα αυτόγραφα. (Γνωρίστε την Carnaby Street, όσο γίνεται εξ αποστάσεως στο http://www.carnaby.co.uk/ )


Υπάρχουν άλλοι δύο νέοι κάτοικοι της βιβλιοθήκης μου εκ Λονδίνου, με τους οποίους συναντηθήκαμε σε μαγαζάκια μουσείων και φαίνονται άκρως ενδιαφέροντες. Θα σας τους συστήσω στο Β’ Μέρος, την επόμενη Τετάρτη.





London - The Smiths


West End Girls - Pet Shop Boys

Carnaby Street - The Jam

Δεν υπάρχουν σχόλια: