Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Τα σκοτεινά μαξιλάρια της Θεσσαλονίκης


Το καλύτερο μουσικό παιχνιδάκι που μου αρέσει να παίζω είναι το «ραδιοφωνικό σαφάρι», το οποίο είμαι σίγουρη ότι όλοι με κάποιον τρόπο το έχετε παίξει και εσείς. Το παιχνίδι έχει ως εξής: εκεί που ακούω αμέριμνη ραδιόφωνο, καθώς συνοδεύει τις περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινότητας μου, ξαφνικά ακούγεται ένα τραγούδι το οποίο με βγάζει από το λήθαργο μου και κολλάω, και κολλάω πολύ άσχημα. Από ‘κει και πέρα αρχίζει το σαφάρι για να το ανακαλύψω. Μια από τις τελευταίες μου ανακαλύψεις λοιπόν είναι οι Sleepin Pillow και το τραγούδι τους Instrument of Time, που άκουσα από τον αγαπημένο μου ραδιοφωνικό παραγωγό Σπύρο Παγιατάκη. Το τραγούδι αυτό βρίσκεται και στην τελευταία του συλλογή Time Is Time Was Time Is Not.


Το ντεμπούτο άλμπουμ τους ονομάζεται Apples on an orange tree και κυκλοφορεί από την εξαιρετική Shift Records. Η μουσική τους σε ταξιδεύει σε σκοτεινά μελωδικά μονοπάτια που θα μπορούσε άνετα να ήταν “soundtrack” σε αρχαίες παγανιστικές τελετές. Οι μελωδίες τους αποτελούν αμάγαλμα της Ανατολής με την ψυχεδέλεια της Δύσης και στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, ναι υπάρχει και κλαρίνο! Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και τα αυθεντικά ροκ κιθαρίσματα που πολύ μου αρέσουν( αν και ίσως θα ήθελα να υπήρχαν περισσότερα) και είχα πολύ καιρό να τα ακούσω από ένα ελληνικό συγκρότημα, γιατί δε λέω καλή η pop μουσική αλλά καλό είναι να υπάρχει και κάτι πιο rock.

Εκτός από το πρώτο single τους το Rise και το Instrument of Time, ξεχώρισα το Motherhood, το The light is real το οποίο πραγματικά βγάζει μια εκπληκτική ένταση και δυναμικότητα, το A thousand times to spell και το Once που για εννέα λεπτά σε ταξιδεύει σε άλλους σκοτεινούς κόσμους.

Η αληθινή ταυτότητα των Sleepin Pillow είναι άγνωστη καθώς έχουν υιοθετήσει χαρακτήρες με ψευδώνυμα. Ο Nomic, ο Rispa, ο Aisha Sama, o Nick, o Zakqueline, o Antoine και ο Skinman παρουσιάζονται στα live τους μεταμφιεσμένοι με κελεμπίες παρέα με το Βασιλιά Μίδα ενώ όλο το show στολίζεται από ένα light και visual project. Δεν τους έχω δει από κοντά live αλλά σίγουρα είμαι πολύ περίεργη να τους δω. Οπότε θα σας ενημερώσω για τις μελλοντικές εμφανίσεις τους.

Σίγουρα πρέπει κάποιος να ακούσει πολλές φορές το δίσκο για να “αισθανθεί” την ατμόσφαιρα των Sleepin Pillow που φαντάζομαι ότι αυτός είναι και ο στόχος τους. Προσωπικά θα ήθελα υπάρχει μεγαλύτερη δυναμικότητα στη μουσική τους. Είναι πάντως πολύ αισιόδοξο ότι πολλά νέα συγκροτήματα κάνουν την εμφάνιση τους στη ελληνική σκηνή με προσεγμένες παραγωγές και νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα συγκροτήματα βρίσκονται κάτω από τις φτερούγες της Shift Records. Αυτό το θέμα θα το εξετάσουμε σε άρθρο.

SLEEPIN PILLOW
Instrument Of Time
The Black Sea
Amplifier In My Heart
Drop The Mask
Drug
Motherhood
Winter
The Light Is Real
Rise
Apples On An Orange Tree
Once
A Thousand Times To Spell
Hail Messiah

www.sleepinpillow.com
www.myspace.com/sleepinpillow
http://www.youtube.com/user/SleepinPillow


Sleepin Pillow-Amplifier in my heart

3 σχόλια:

Eugenia είπε...

Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρουσα η "ανακάλυψη" σου. Είναι λίγο σκοτεινοί αλλά δένουν όμορφα τις μουσικές. Επίσης, είναι ευχάριστο που διαβάζουμε και λίγο από τα γραπτά σου. Εις το επανιδείν.

dachill είπε...

θελω να πιστευω οτι πρωτα το ακουσες απο το grill in da mix 0836 (track 12) και μετα απο τον αγαπημενο σου παραγωγο ;-). Παντως και εγω απο την ιδια συλλογη το βρηκα.

Nota είπε...

Αχιλλέα το άκουσα και από εσένα, όπως και πολλά άλλα ωραία τραγούδια.Είπαμε το mix grill είναι πολύ μπροστά!!!!!!Άκου και αυτό,The Shortwave Set - Now til '69 (Aeroplane remix)σίγουρα θα το έχεις ακούσει, είναι πολύ ωραίο.