Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Σελιδο-γυρίσματα


Κεφάλαιο 3ο -

Sade
dit moi pourquoi le sang pour le plaisir ?
Le plaisir sans l'amour.
N'y a t'il plus de sentiment dans le culte de l'homme ?

Μέρος Δ’

Υπήρξαν κι άλλα βιβλία με πολιτικές προεκτάσεις που λογοκρίθηκαν ή υπέστησαν επιθέσεις, αλλά αυτή τη φορά με την πρόφαση των ερωτικών περιγραφών που περιείχαν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ulysses του James Joyce που απαγορεύτηκε στις Η.Π.Α., υποτίθεται λόγω μιας σκηνής αυνανισμού, αλλά στην πραγματικότητα γιατί αναφερόταν στον αντισημητισμό των Ιρλανδών. Άλλες περιπτώσεις που μιλούν από μόνες τους είναι το The Diary of a Young Girl της Anne Frank που έπεσε θύμα του Ολοκαυτώματος σε νεαρή ηλικία και το The Colour Purple της Alice Walker που περιγράφει τις συνθήκες ζωής των μαύρων γυναικών σε πολιτείες όπως η Georgia, όταν οι πρόεδροι ήταν ακόμα λευκοί.

Όχι ότι δεν υπήρξαν και βιβλία που όντως ενόχλησαν τις συντηρητικές κοινωνίες, άλλοτε με τον αισθησιασμό τους και άλλοτε με τις ωμές σεξουαλικές σκηνές – άλλωστε η διαχωριστική γραμμή συνήθως είναι θέμα οπτικής γωνίας... Το Arabian Nights (1001 Nights of Arabia), όσες διασκευές κι αν γνώρισε, πάντα προκαλούσε αντιδράσεις στους Ευρωπαίους αναγνώστες που δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους αναγνώσματα – οι περισσότεροι το διάβαζαν κρυφά για να πάρουν ιδέες! Παρόμοιες ήταν οι αντιδράσεις και στα κλασικά πλέον Lady Chatterleys lover (D.H.Lawrence) και Lolita (Vladimir Nabokov). Από τη λίστα βέβαια δεν λείπει το Sex της Madonna.

Ο πλέον αμφιλεγόμενος συγγραφέας όμως υπήρξε ο μαρκήσιος de Sade. Ο – ιδιόρρυθμος να τον πούμε;; - Γάλλος αριστοκράτης έγραψε από το 1782 και για 30 χρόνια αναρίθμητα έργα, νουβέλες, θεατρικά και δοκίμια, τα οποία πάντα διαπνέονταν από τη θεώρηση της αναζήτησης της ηδονής ως το υπέρτατο ιδανικό που δεν πρέπει να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Προβλημάτισε, λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο κανείς άλλος και πέρασε 32 χρόνια έγκλειστος σε φυλακές και ψυχιατρεία. Η περίπτωσή του βέβαια δεν είναι καθόλου απλή, μια και οι αναζητήσεις του εκφράζονταν με προσωπικές εμπειρίες, με παρτενέρ και των δύο φύλων, των οποίων η οικειοθελής συμμετοχή είναι τουλάχιστον αμφίβολη...

Και η γλώσσα όμως που χρησιμοποιείται σ’ ένα βιβλίο έχει λειτουργήσει ως αιτία για να λογοκριθεί. Τα κλασικά Gone with the Wind (Margaret Mitchell), Grapes of Wrath (John Steinbeck), To kill a Mockingbird (Harper Lee) και A Clockwork Orange (Anthony Burgess) αντιμετώπισαν πλήθος επιθέσεων και απαγορεύσεων στο παρελθόν λόγω αργκώ εκφράσεων. Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο όταν τα βιβλία απευθύνονται σε αναγνώστες παιδικής και εφηβικής ηλικίας, αλλά τότε είναι που ξεκινά και η παράνοια που θα αποτελέσει τον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού μας στα απαγορευμένα βιβλία, την επόμενη Τετάρτη.

Διαβάστε περισσότερα:

http://en.wikipedia.org/wiki/

http://www.thefileroom.org/

www.sanftleben.com

Sadeness - Enigma

Erotica - Madonna

4 σχόλια:

MikeMous είπε...

Εύγε και πάλι Στέλλα για το άρθρο και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τη γιορτή σου σήμερα!!!

gbal είπε...

Να 'σαι χαιρόμαστε σελιδο-γυριστρούλα!!!

Στέλλα είπε...

Ευχαριστώ, ευχαριστώ!!!

mafalda είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΕΛΛΑ!
ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΤΗ ΓΙΟΡΤΟΥΛΑ ΣΟΥ.
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ...ΝΑ ΞΥΠΝΑΣ ΤΟ...ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ!