Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

Γκρικ μιουζικ


Μετά από λαϊκή απαίτηση θα αναγκαστώ να υποχωρήσω στις εντολές του αρχισυντάκτη και να εγκαταλείψω τη θερινή ραστώνη για να σας φωτίσω το δρόμο στην επιλογή ελληνικού ακούσματος. Επηρεασμένη από τον Ψύλλο-γύρνα πίσω αμέσως- θα επιμείνω ελληνικά ακόμη και στον τίτλο.

Η πρόταση για αυτή την εβδομάδα είναι για ελληνικό δίσκο το "ΠΡΟΣΟΧΗ-ΤΡΙΦΩΝΟ" με το γνωστό σχήμα στις φωνές και με τραγούδια της Λίνας Νικολακοπούλου, όσον αφορά τους στίχους και συνθέσεις διαφόρων, όσον αφορά τη μουσική. Τα τραγούδια είναι παλιά και καινούρια ερμηνευμένα με έναν άλλο ήχο, που μπορεί να αρέσει, μπορεί και όχι, αλλά πάντως είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Η δουλειά της Λ.Νικολακοπούλου είναι ευρέως διαδεδομένη και δεν χρειάζεται περιγραφές. Θα μπορούσε κάποιος να έχει και ενστάσεις για την, πολλές φορές, λεξιλαγνεία που χαρακτηρίζει κάποια τραγούδια της. Είναι , παρόλ' αυτά πολύ δημιουργική, και επιτυχημένη, καλλιτεχνικά, στιχουργός που δημιούργησε δική της σχολή στο στίχο και δραστηριοποιείται τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Επομένως οι κριτική περιττεύει.

Το "Τρίφωνο" είναι μια επίσης ενδιαφέρουσα πρόταση από τρεις ερμηνευτές που ένωσαν τις δυνάμεις τους με μόνο σκοπό τα τραγούδια και την επιβίωσή τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που επιβάλει περισσότερο την τηλεοπτική αισθητική, θιασώτες της οποίας δεν είναι, σαφώς, οι τρεις καλλιτέχνες. Αμφιβάλλω αν ξέρετε τις μορφές τους, όσοι δεν τους έχετε ακούσει ζωντανά, αν και τελευταία έχουν κάνει συνεργασίες με πιο "γνωστούς" καλλιτέχνες. Οι φωνές τους δένουν αρμονικά και το αποτέλεσμα δικαιώνει. Ακόμα και όταν δεν επιτυγχάνεται το εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα το τραγούδι δεν καταντά βαρετό.

Το single είναι το "Να μ' αγαπάς" από τον παραπάνω δίσκο. Δες και άκουσε εδώ . Η μουσική μας έρχεται από τη Λατινική Αμερική και μάλιστα από την Αργεντινή. Το πρωτότυπο λέγεται " Gente que si" από τους Narcotango. Ωραία διασκευή που μπορεί να σας κάνει παρέα αυτό το καλοκαίρι.

Υ.Γ.Μπορεί να μη φαίνεται( γιατί γράφω εξαιρετικά), αλλά βαριόμουν πολύ κατά τη σύνταξη του παραπάνω αναγνώσματος. Χρειάζομαι επειγόντως διακοπές.

1 σχόλιο:

gbal είπε...

Πολύ καλό το "Να μ' αγαπάς" πάντως... Τα υπόλοιπα πρέπει να τα ακούσω περισσότερο.