Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

gbal mix grill - Εβδομάδα 04 - 10/07/2008


1. Monica – Bloody 5th ( * * * * * ) – Αμφιταλαντεύτηκα αρκετά για το Νο 1 αυτής της εβδομάδας, μιας και το «Ασπρομόντε» των Παπακωνσταντίνου & Σαββόπουλου με εντυπωσίασε, όπως το έχει κάνει εδώ και 2 εβδομάδες η Monika. Υπερίσχυσε μέσα μου η ανάδειξη του νέου καλλιτέχνη, ο οποίος δεν έχει την αναγνώριση που έχουν σε όλους τους μουσικόφιλους οι άλλοι δύο. Η κοπέλα πραγματικά είναι ότι καλύτερο έχει βγει τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική σκηνή και μιας και δεν πολυπιστεύω στην προώθηση των Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό από τις Εταιρείες τους, στην εποχή του Internet ένα album σαν το “Avatar” θα μπορούσε να γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Γιατί όχι…
2. Θ. Παπακωνσταντίνου & Δ. Σαββόπουλος – Ασπρομόντε ( * * * * * ) – Μόλις πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η αναμενόμενη συνεργασία του Θανάση με το «Νιόνιο», με τίτλο «Ο Σαμανός». Έχω ακούσει αρκετές φορές το album και πιστεύω ότι είναι αντάξιο της αξίας και των δύο. Πολύ καλές συνθέσεις, οι οποίες σε κάποια σημεία αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο με τη φωνή του Δ. Σαββόπουλου. Το «Ασπρομόντε» ανοίγει το δίσκο, είναι ένα τραγούδι που θα γίνει σίγουρα επιτυχία και ξεχωρίζει για μένα για την πολύ ιδιαίτερη μουσική του.
3. Glasvegas – Flowers & Football tops ( * * * * , * ) – Μαζί με τους Black Kids, οι Σκωτσέζοι Glasvegas ανήκουν μέσα στην κατηγορία “Next big thing” και με μεγάλη προσμονή αναμένουμε την πρώτη δουλειά τους. Το “Flowers & Football tops” έχει αρκετά κοινά σημεία με το άλλο τραγούδι τους “Daddy’s gone”, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη ως single και αναμένεται να βρίσκεται στο δίσκο τους, τον οποίο περιμένουμε την 1η του Σεπτέμβρη.
4. Black Kids – Hurricane Jane ( * * * * , * ) – Πρόκειται για μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες μπάντες. Το ντεμπουτο album τους είναι επιτέλους έτοιμο και κυκλοφορεί την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουλίου με τίτλο “Partie Traumatic”. Το “Hurricane Jane” βγήκε ως single στις 23 του Ιούνη, έχει απίστευτα καλό ρεφρέν και μας προδιαθέτει για έναν πολύ καλό δίσκο… Ίδωμεν, αν και η εκτίμηση μου είναι ότι σύντομα θα έχουμε πολλά να πούμε για αυτούς.
5. Beck – Gamma Ray ( * * * * , * ) – Μετά από αρκετούς μέτριους δίσκους, ο Beck συνεργάστηκε στην παραγωγή με τον Danger Mouse (Gnarls Barkley) και με την Cat Power (σε 2 τραγούδια – “Orphans”, “Walls”) και κυκλοφόρησε σήμερα το “Modern Guilt”. Ο δίσκος έχει πάρα αρκετά καλές κριτικές και κατά τη γνώμη μου δικαίως. Ο Beck Hansen είναι κακά τα ψέματα ένας ευφυής μουσικός και νομίζω ότι ήταν θέμα χρόνου να επανέλθει με ένα καλό album. Περισσότερα σε κριτική μας σύντομα…
6. Coldplay – Lovers in Japan – Reign of Love ( * * * * , * ) – Για κάποιες κόπιες, οι Coldplay παραλίγο να κάνουν το 4 στα 4, δηλαδή να είναι στην κορυφή στα albums & τα singles του UK Chart και του Billboard. Μόνο στα singles του Billboard δεν είναι στην κορυφή (είναι η Katie Perry με το “I kissed a girl”). Ο δίσκος όπως έχουμε ξαναπεί είναι πάρα πολύ καλός και δικαιωματικά έχει τέτοια επιτυχία.
7. Monica – Babe ( * * * * , * ) – Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου. Ιδιαίτερα λυρικό και μελωδικό με το βιολί και την κιθάρα να ξεχωρίζουν, το “Babe” δίνει τη δυνατότητα στη φοβερή Monika να ξεδιπλώσει τις φωνητικές της ικανότητες και να αφηγηθεί στο «μωρό» της τη δικιά της ιστορία.
8. Tricky – Past Mistake ( * * * * , * ) – Το “Knowle West Boy” κυκλοφορεί επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα. Εδώ και πολλές ημέρες, έχετε ενημερωθεί από την κριτική μας για το πόσο καλή είναι η επιστροφή του Tricky boy. Το “Past Mistake” είναι μια από τις σκοτεινές στιγμές του δίσκου, η οποία προσεγγίζει αρκετά το 2ο ομώνυμο album των Portishead.
9. Sigur Ros - Við spilum endalaust ( * * * * * ) – Πραγματικά, τους λατρεύω αυτούς τους τύπους, μιας και σε κάθε album τους καταφέρνουν να με ταξιδεύουν και να μου βγάζουν συναισθήματα με τις αιθέριες μουσικές τους. Όλο το δίσκο μπορείτε να τον ακούσετε στο site τους.
10. James – Hey Ma ( * * * * ,* ) – Το ομώνυμο τραγούδι του φετινού δίσκου των James κινείται κι αυτό σε παρόμοιο tempo με τα “Whiteboy” & “Waterfall” με μελωδικότητα και εκρήξεις ενίοτε. Τόσα χρόνια αν έχουν κάτι πολύ χαρακτηριστικό οι James είναι ότι ξέρουν να γράφουν singles. Και αυτό το τραγούδι θα ακούτε σύντομα συνέχεια σε όλα τα ραδιόφωνα…
11. Primal Scream – Can’t go back ( * * * * , * ) – Ιδιαίτερα εκρηκτικό το νέο single των Σκωτσέζων Primals. Το νέο τους album “Beautiful Future” κυκλοφορεί στις 21 Ιουλίου και θα έχει αρκετό ενδιαφέρον αν θα ξεπεράσει τη μετριότητα των τελευταίων albums τους.
12. Coldplay – Lost! ( * * * * , * ) – Είναι σίγουρα ένα τραγούδι που ξεχωρίζει στο “Viva la Vida or Death and all his friends”, γιατί έχει ένα διαφορετικό αργό tempo, ιδιαίτερα solos και μια “ψυχεδελική” ατμόσφαιρα. Το συγκρότημα ανέφερε ότι θα κυκλοφορήσει νέο δίσκο στα τέλη του 2009, στον οποίο θα υπάρχει κι ένα τραγούδι – συνεργασία με την Kylie Minogue (“Lunar”).
13. Girl Talk – What it’s all about ( * * * * ) – Ο “Girl Talk” ή αλλιώς “Greg Gillis” είναι ένας 27-χρονος μουσικός παραγωγός και dj. Το νέο του album λέγεται “Feed the Animals”, κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου και διατέθηκε με ένα τρόπο παρόμοιο, με αυτό που επέλεξαν αρχικά οι Radiohead. Η Εταιρεία του “Ilegal Art” δίνει το δίσκο μέσω του site της στους μουσικόφιλους και τους προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θέλουν να πληρώσουν για αυτό και το ποσό, που αυτοί θέλουν.
14. Paul Weller – Have you made up your mind ( * * * * ) – Το 9ο solo album (“22 Dreams”) του πρώην leader των θρυλικών Jam Paul Weller κυκλοφόρησε στις 2 Ιουνίου. Το “Have you made up your mind” είναι το single του δίσκου και θυμίζει αρκετά τα 80s.
15. The Pigeon Detectives – Love you for a day (Hate you for a week) ( * * * * ) – Πρόκειται για το 2ο δίσκο του συγκροτήματος από το Leeds, ο οποίος έφτασε μέχρι το Νο 5 στο UK Chart. Οι κριτικές των περιοδικών για αυτόν διαφέρουν και ενώ τα “Q”, “Mojo”, “NME” γράφουν σχετικά καλά σχόλια για το “Emergency”, τα “Uncut” & “Guardian” θάβουν το δίσκο.
16. GAD – The End of the Road ( * * * * , * ) – Πίσω από τους GAD βρίσκονται ο Ηρακλής Αναστασιάδης (μέλος των “Atria”, συνθέτης και dj) και ο Κώστας Αντωνιάδης (τραγουδιστής του rock συγκροτήματος “Narrow Paths”). Το "System May Fall" εμπνεύστηκε ως τίτλος από τα διάφορα προβλήματα της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της μίξης του άλμπουμ. Electro-pop ήχοι στο εν λόγω τραγούδι, το οποίο απογειώνεται στο ρεφρέν.
17. Kleerup – Forever (with Neneh Cherry) ( * * * * ) – Από τον ομώνυμο δίσκο του Σουηδού “Kleerup”, διαλέγουμε το “Forever” με φωνητικά από τη Neneh Cherry.
18. Tricky – Puppy Toy ( * * * * * ) –Το “Puppy Toy” ανοίγει το δίσκο και μεταφέρει τον ακροατή του σε blues/soul ρυθμούς, πράγμα περίεργο για τον ήχο του Tricky. Κι όμως τα φωνητικά του ίδιου και της φοβερής, αλλά άγνωστης Alex Mills και η μουσική του Tricky συνθέτουν ένα από τα καλύτερα τραγούδια, που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα.
19. Hold Steady – Sequestered in Memphis ( * * * * , * ) – Στις 15 Ιουλίου κυκλοφορεί το νέο album του συγκροτήματος “Stay Positive”. Το “Sequestered in Memphis” είναι το 1ο single του.
20. Julian Casablancas, Santogold and Pharell Williams – My drive thru ( * * * * , * ) – Ο τραγουδιστής των Strokes (Julian Casablancas), η Santi White (Santogold) και ο ιθύνων νους των N.E.R.D. (Pharell Williams) δημιούργησαν ένα νέο τραγούδι για τις ανάγκες της διαφημιστικής καμπάνιας της Converse. Αρκετά ενδιαφέρον τραγουδάκι, το οποίο προσπαθεί να είναι και pop και rock και hip-hop. Η Santogold είπε σε μια συνέντευξη της ότι καθένας τους έκανε ξεχωριστά το κομμάτι του και στη συνέχεια υπήρξε η σύνθεση και των τριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: