Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

gbal mix grill - Εβδομάδα 14 - 20/06/2008


1. TrickyPuppy Toy ( * * * * * ) – Η επιστροφή του Tricky boy είναι πραγματικά απίστευτή! 5 χρόνια μετά το “Vulnerable”, ο Adrian Thaws – όπως είναι το πραγματικό του όνομα – «κρύφτηκε» μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στη Νέα Υόρκη και στο L.A. Όπως λέει ο ίδιος ήθελε να νιώσει όπως όλοι οι fans του, που περίμεναν στην ουρά για να μπουν σε ένα club. Το “Puppy Toy” ανοίγει το δίσκο και μεταφέρει τον ακροατή του σε blues/soul ρυθμούς, πράγμα περίεργο για τον ήχο του Tricky. Κι όμως τα φωνητικά του ίδιου και της φοβερής, αλλά άγνωστης Alex Mills και η μουσική του Tricky συνθέτουν ένα από τα καλύτερα τραγούδια, που έχω ακούσει το τελευταίο διάστημα.
2. MonicaBloody 5th ( * * * * * ) – Είναι μόνη της μια κατηγορία στην Ελληνική μουσική σκηνή, αν και είναι μόλις 21 χρονών. Πραγματικά, εντυπωσιάστηκα από το “Avatar” της Monica, το οποίο κυκλοφόρησε στις 19 Μαϊου. Μακράν ένα από τα καλύτερα albums της χρονιάς! Ατμοσφαιρική, ζωντανή και ζεστή φωνή που άλλοτε μοιάζει με την Cat Power κι άλλοτε με την P.J. Harvey. Η μουσική της μπαίνει στα «αμπέλια» της pop των Beatles, φλερτάρει με το Μάνο Χατζηδάκι και τους Calexico. Μαζεύω τα όσα σκόρπια υπάρχουν στη σκέψη μου για αυτό το δίσκο και σύντομα θα δείτε την κριτική μου σε αυτόν.
3. Sigur Ros - Við spilum endalaust ( * * * * * ) – Τις τελευταίες 2 εβδομάδες πραγματικά χαίρομαι γιατί έχω ακούσει αξιόλογους νέους δίσκους! Ένας από αυτούς είναι και αυτός των αγαπημένων μου Ισλανδών Sigur Ros. Όπως μπορεί να σε ταξιδεύει η Monica παραπάνω, αλλά τόσο μπορούν αυτοί οι κύριοι σε άλλον ένα δίσκο τους. Το album πολύ καλό! Το συγκεκριμένο τραγούδι super και πάλι super!!!
4. The Pigeon DetectivesEverybody wants me ( * * * * * ) – Λες και μας διάβασαν οι “Pigeon Detectives” - Λες και μας διάβασαν οι Pigeon Detectives” σιγά να μη… - και έβγαλαν το “Everybody wants me” ως το 2ο single τους από το “Emergency”.
5. Tricky Council Estate ( * * * * , * ) Το “Council Estate” είμαι εγώ… Είναι το 1ο single που είμαι μόνος μου στα φωνητικά”. Ένα τραγούδι που μιλάει για τη ζωή του Tricky στο “Knowle West”, τη γενέτειρα του.
6. MonicaOver the Hill ( * * * * , * ) – Διάβαζα τις κριτικές για το Synch Festival και σχετικά με τη Monica ο συγγραφέας έγραφε ότι ακόμη κι αν εμφανίστηκε νωρίς το απόγευμα, είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος, ο οποίος είχε μπει στην ατμόσφαιρα της μουσικής της και μάλιστα υπήρχε σιγή «ιχθύος»΄κατά τη διάρκεια των τραγουδιών της. Μέσα στο κοινό ήταν και η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία εδώ και χρόνια οσμίζονται τα νέα καλά πράγματα στη μουσική μας σκηνή. Το “Over the Hill” είναι το 1ο single του δίσκου και κυκλοφόρησε στις 5 Μαϊου.
7. GADThe End of the Road ( * * * * , * ) – Πίσω από τους GAD βρίσκονται ο Ηρακλής Αναστασιάδης (μέλος των “Atria”, συνθέτης και dj) και ο Κώστας Αντωνιάδης (τραγουδιστής του rock συγκροτήματος “Narrow Paths”). Το "System May Fall" εμπνεύστηκε ως τίτλος από τα διάφορα προβλήματα της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της μίξης του άλμπουμ. Electro-pop ήχοι στο εν λόγω τραγούδι, το οποίο απογειώνεται στο ρεφραίν.
8. Hold SteadySequestered in Memphis ( * * * * , * ) – Στις 15 Ιουλίου κυκλοφορεί το νέο album του συγκροτήματος “Stay Positive”. Το “Sequestered in Memphis” είναι το 1ο single του.
9. Primal ScreamCan’t go back ( * * * * , * ) – “Beautiful future” θα λέγεται ο νέος δίσκος των Primal Scream, ο οποίος κυκλοφορεί στις 21 Ιουλίου. Το “Can’t go back” είναι το 1ο single του δίσκου. Γρήγορο, χαρούμενο, με ένα riff-άκι, που συνηθίζουν να έχουν στα τραγούδια τους οι Primals.
10. GlasvegasDaddy’s gone ( * * * * , * ) – Τα πιο πρόσφατα singles των Glasvegas που κυκλοφόρησαν φέτος είναι τα “Geraldine” και It's My Own Cheating Heart That Makes Me Cry. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένω το ντεμπούτο album τους.
11. ColdplayYes ( * * * * ) – Κατά πάσα πιθανότητα, το “Viva la Vida or Death and all his friends” θα είναι το επόμενο Νο 1 στο UK Chart, μιας και ήδη έχει πουλήσει πολλές κόπιες. Όπως έχω γράψει στη σχετική κριτική, ο δίσκος είναι πολύ καλός και δικαιολογημένα αναμένεται να κάνει μεγάλη επιτυχία.
12. The CureFreakshow ( * * * * ) – Το 2ο μέρος της σειράς των 4 singles που κυκλοφορούν οι Cure κάθε 13 του μηνός. Ωραίο τραγουδάκι, ίσως πιο rock, μιας και έχει κλασσικό κιθαριστικό solo. Προσωπικά, προτιμώ το 1ο single τους “The only one”.
13. Julian Casablancas, Santogold and Pharell Williams – My drive thru ( * * * * , * ) – Ο τραγουδιστής των Strokes (Julian Casablancas), η Santi White (Santogold) και ο ιθύνων νους των N.E.R.D. (Pharell Williams) δημιούργησαν ένα νέο τραγούδι για τις ανάγκες της διαφημιστικής καμπάνιας της Converse. Αρκετά ενδιαφέρον τραγουδάκι, το οποίο προσπαθεί να είναι και pop και rock και hip-hop. Η Santogold είπε σε μια συνέντευξη της ότι καθένας τους έκανε ξεχωριστά το κομμάτι του και στη συνέχεια υπήρξε η σύνθεση και των τριών.
14. Tami Chynn feat. AkonFrozen ( * * * * ,* ) – Ο Akon την ανακάλυψε και την πήρε στην Εταιρεία του. Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέλαβε την παραγωγή του album της “Prima Donna”, το οποίο κυκλοφορεί τον ερχόμενο Αύγουστο. Το “Frozen” πρωτοακούστηκε στις 22 Μαρτίου στο BBC.
15. ColdplayViva La Vida ( * * * * * ) – Είναι στη 2η θέση του Billboard και φυσιολογικά θα πιάσει κορυφή την επόμενη εβδομάδα.
16. The MusicStrength in Numbers ( * * * * ) – Οι Music γνωρίστηκαν στο Brigshaw High School και ξεκίνησαν να παίζουν μαζί το 1999. Το 2001 δημιούργησαν το demo τραγούδι τους Take the Long Road and Walk It. Εκείνη την περίοδο, το NME τους χαρακτήριζε ως το καλύτερο νέο συγκρότημα, χωρίς δισκογραφική Εταιρεία. Σύντομα το συγκρότημα υπέγραψε στην “Hut”, όπου κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους EP You Might as Well Try to Fuck Me.
17. SantogoldSay Aha ( * * * * , * ) – Ο μουσικός τύπος παρομοιάζει τη μουσική και τα φωνητικά της με της Μ.Ι.Α. Η Santogold λέει για αυτό : "We’ve worked with some of the same people and ... have similar influences. But the way we go around implementing those influences are very different, and I am in no way influenced by what the press are saying." Το σίγουρο είναι πάντως ότι τις επιρροές της από Pixies τις δέχεται και μάλλον τις «καμαρώνει»...
18. WeezerPork and Beans ( * * * * ) – Το πρώτο single από τη νέα δουλειά των Weezer. Πρόκειται για το 3ο album, που έχει τίτλο το όνομα τους και σε παρένθεση “The Red Album” – τα προηγούμενα ήταν το μπλε (1994) και το πράσινο album (2001). Αρκετά συμπαθητικό και δυναμικό τραγουδάκι.
19. Mint RoyaleSingin’ in the Rain ( * * * * ) – No 1 και για αυτή την εβδομάδα στο UK Chart. Το τραγούδι είναι διασκευή σε σύνθεση του Nacio Herb Brown το 1929, αν και είναι περισσότερο γνωστό από το Soundtrack της ομώνυμης ταινίας - musical το 1952.
20. The ZutonsAlways right behind you ( * * * * ) – Βρετανική μπάντα από το Liverpool με νέο δίσκο στις αποσκευές της (τον 3ο), το “You can do anything”, που κυκλοφόρησε στις 2 του Ιούνη. Συμπαθητικός ο δίσκος και το τραγουδάκι, χωρίς να μπορώ να παω – προς το παρόν – ότι με εντυπωσίασε.





Tricky - Puppy Toy

Ακούστε την παραπάνω λίστα στην αριστερή στήλη του "mix grill"

gbal mix grill προηγούμενης εβδομάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: