Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

H MAMMA είναι πάντα MIA…….

Με τους πατεράδες τι γίνεται όμως;

Όπως καταλάβατε θα μιλήσουμε για το πολύ-διαφημισμένο μιούζικαλ ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ, το οποίο παρουσιάζεται στο Badmington theatre έως 15/6/2008. Ήμουν κι εγώ εκεί.

Ο μαέστρος εκπληκτικός, και οι ηθοποιοί - χορευτές - ερμηνευτές εξαιρετικοί. Ο ήχος στο θέατρο αξέχαστος και ειδικά οι πρωταγωνίστριες μαμά-κόρη απίστευτες φωνές. Τα πάντα προσαρμοσμένα στο να δένουν τα τραγούδια των ABBA, 22 στο σύνολο.

Το διαζώματα Γ & Δ λίγο ανεπαρκή (στο Γ ήμουν) για την εικόνα. Ο ήχος έφτανε αλλά τα πρόσωπα δεν διακρίνονταν καθαρά. Τα Α & Β λίγο τσιμπημένα αλλά σίγουρα θα είχαν καλύτερη εικόνα. Το Ε ούτε θέλω να φανταστώ. Είχε και υπότιτλους (υπέρτιτλους για την ακρίβεια) ευτυχώς.

Το σκηνικό, απλό, προσαρμοσμένο στα ελληνικά αιγαιοπελαγίτικα δεδομένα , καράβι, βαρκούλα , άσπρο-γαλάζιο , ταβερνούλα , στρογγυλά τραπεζάκια, γιαγιά με μαντήλι (τσεμπέρι) κλπ. Είχε και μια δόση από γοργόνες και μάγκες…..

Το νήμα, διότι υπάρχει και σενάριο, «ξετυλίγεται» σε ένα ελληνικό νησί όπου η 20χρονη πρωταγωνίστρια-κόρη στέλνει γράμμα(τα) στους πιθανούς μπαμπάδες της, 3 στο σύνολο, ως προσκλητήριο για επανένωση. Αποστολέας «εικονικός» η μαμά.. Ουσιαστικά ήταν προσκλητήριο του γάμου της (παρά τις αντιρρήσεις της ανεξάρτητης-δυναμικής μαμάς). Η κόρη διάβασε το ημερολόγιο της μαμάς (περίεργο κορίτσι) και καλεί και τους 3 στο γάμο για να γνωρίσει επιτέλους τον πατέρα της. Η μαμά, η οποία είναι πάντα μία ευτυχώς, ήταν λίγο τσαχπίνα και μέσα σε ένα μήνα έκανε κλπ κλπ κλπ (έτσι λέει το σενάριο δε φταίω εγώ) και με τους 3. Οπότε ο πατήρ (Άγγλος μάλλον) άγνωστος. Αν και θεωρώ ότι η μαμά πάντα ξέρει…..

Που κολλάνε τα τραγούδια των ABBA; Μάλλον στα τέλη των 70s, οπότε και έγινε η «σύλληψη» της 20χρονης μικρής, για την ακρίβεια το καλοκαίρι του 1979, σύμφωνα με το ημερολόγιο...Έτσι βγήκαν ίσως τα «κουκιά». Η δε μαμά ήταν άγριο νιάτο, μέλος σε γκρουπ των 70s με 2 άλλες τύπισσες, οι οποίες είναι προσκεκλημένες στο γάμο και κάνουν τρομερό σόου.

Τι γίνεται όμως με την κόρη που αποφάσισε να παντρευτεί στα 20 της (εδώ μάλλον το μπέρδεψε ο καλλιτέχνης , δεκαετία του 60 μας πήγε) και ήθελε να τη συνοδέψει ο βιολογικός της πατέρας; Τέλος πάντων, οι πατεράδες, οι οποίοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι, έρχονται στο νησί νομίζοντας ότι τους έχει καλέσει η πρώην αγαπημένη τους. Η μαμά (μία) παθαίνει σοκ όταν τους βλέπει, η κόρη «ψαρεύει» τους μπαμπάδες, οι μπαμπάδες θεωρούν και οι τρεις ότι είναι ο πατέρας της μικρής , ο γαμπρός επιεικώς ξενέρωτος άγγλος , φοράει και ψαροτουφεκοστολή τρομάρα του κλπ. κλπ. Βασικό αξεσουάρ οι καπελαδούρες στο γάμο, καθαρά εγγλέζικο στοιχείο. Και εκεί άρχισα να έχω απορίες, είναι δυνατόν καθολικός γάμος & «αγγλουρέζικη» εμφάνιση σε ελληνικό νησί; Με τη νύφη ελληνίδα; Εεεε;

Πάνω λοιπόν που είχα φάει τα νύχια μου από την αγωνία έγινε η ανατροπή στο γάμο…Τι περιμένετε να σας το πω; Να πάτε να το δείτε. Ακούς εκεί! Μασημένη τροφή!

Αρκετά το διακωμώδησα όμως. Δεν υπάρχει musical που να έχει μεγάλη πλοκή και το «ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ» δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο του musical. Τραγούδια και Χορογραφίες κορυφαίες, αν και το κοινό δεν πολύ-συμμετείχε , παρά μόνο στο τέλος. Αξίζει να το δείτε , αλλά να τα σκάσετε , αν θέλετε να βλέπετε………

Ευχαριστούμε θερμά τη mafalda για την υπέροχη ανταπόκρισή της!!!


Τα τραγούδια των ABBA που ακούγονται στο μιούζικαλ είναι τα εξής:

CHIQUITITA
DANCING QUEEN
DOES YOUR MOTHER KNOW
GIMME! GIMME! GIMME!
HONEY, HONEY
I DO, I DO, I DO, I DO, I DO
I HAVE A DREAM
KNOWING ME, KNOWING YOU
LAY ALL YOUR LOVE ON ME
MAMMA MIA
MONEY, MONEY, MONEY
ONE OF US
OUR LAST SUMMER
SLIPPING THROUGH MY FINGERS
S.O.S.
SUPER TROUPER
TAKE A CHANCE ON ME
THANK YOU FOR THE MUSIC
THE NAME OF THE GAME
THE WINNER TAKES IT ALL
UNDER ATTACK
VOULEZ-VOUS

Επίσης, αυτό το καλοκαίρι θα προβληθεί και η τανία Mamma Mia, που έχει γυριστεί στο Πήλιο, με πρωταγωνιστές τους Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ταινία Mamma Mia έχει γυριστεί στο Πήλιο, είναι αρκετά αξιόλογη αλλά... υπάρχει ένα θεματάκι....

Η "ελληνίδα" Mamma...είναι με η Μία και μοναδική Meryl Streep, είναι όμως και ολίγον τι εξόλης και προώλης...μιας και έχει πάει όχι με έναν, όχι με δυο, όχι με τρείς αλλά αρκετούς...ταυτόχρονα!
Σας θυμίζει εσάς ελληνίδα???

Dimi είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,

η Mamma Mia (Donna) δεν είναι ελληνίδα! είναι αγγλίδα.
Επισης, το "ταυτόχρονα" που λες, είναι σχετικό όταν μιλάμε για κάποιο καλοκαίρι που απλά γίνεται "κάτι" με κάποιον και μετά φεύγει. Έρχεται ένας 2ος, γίνεται... και φεύγει. Και τέλος, εμφανίζεται και ένας 3ος, γίνεται... και φεύγει κι αυτός, μέσα σε ένα καλοκαίρι!
...και για το στόρυ: την Ντόνα (mamma mia) την αποκλήρωσε η δική της μητέρα όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος, οπότε και προτίμησε να μη γυρίσει στην πατρίδα της, αλλά να μείνει στην Ελλάδα, όπου και άνοιξε μία ταβέρνα για να βγάλει τα προς το ζην!

Εγώ παντως δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι μια ευχάριστη καλοκαιρινή ταινία!!!

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω να έρθουν οι πρωταγωνιστές στην Ελλάδα για την προώθηση τις ταινίας, τους θαυμάζω πολύ.