Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

gbal mix grill - Εβδομάδα 07 - 13/06/2008

1. Sigur Ros - Við spilum endalaust( * * * * * ) – Πώς τα καταφέρνει αυτό το συγκρότημα και με κάνει να ανατριχιάζω σε κάποια από τα τραγούδια του, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνω «γρι» από όσα λέει στους στίχους του (είναι στα Ισλανδικά)… Είναι απίστευτοι αυτοί οι τύποι και για άλλη μια φορά με απογείωσαν, με προσγείωσαν και γενικότερα με ταξίδεψαν… Κάπου μακριά, κάπου όμορφα… Μάλλον θέλω διακοπές, ε…

2. The Pigeon Detectives – Everybody wants me ( * * * * * ) –
Πάρα πολύ καλό το νέο album των Βρετανών Pigeon Detectives "Emergency". Γρήγορο, χορευτικό, χαρούμενο, punk, rock και σίγουρα μέσα στα καλύτερα της χρονιάς. Προς το παρόν, το “Everybody wants me " δεν συγκαταλέγεται στα singles του δίσκου, αλλά πιστεύω ότι αυτό δε θα αργήσει να γίνει.

3. Tricky Council Estate ( * * * * , * ) – Η επιστροφή του Tricky-boy (40-ρης πλέον) είναι επιτέλους γεγονός, ύστερα από 5 χρόνια απραξίας. Το συγκεκριμένο single κυκλοφορεί στις 30 Ιουνίου και στις 2 του Ιούλη βγαίνει το album του “Knowle West Boy”. Με ξεκίνημα που μου θύμισε τους Portishead και συνέχεια στο ύφος το δικό του και αυτό των Asian Dub Foundation, το “Council Estate” είναι αρκετά δυναμικό τραγούδι – ότι πρέπει για 1ο single του δίσκου. Πραγματικά, ελπίζω να μας προσφέρει ένα καλό album ο Tricky. Έχει χρόνια άλλωστε να το κάνει.

4. Hold SteadySequestered in Memphis ( * * * * , * ) – Ούτε κι εγώ μπορώ να μετρήσω πόσες φορές άκουσα το προηγούμενο album τους πρόπερσι. Μου αρέσουν αρκετά και με χαρά έμαθα ότι ο νέος τους δίσκος κυκλοφορεί στα μέσα Ιουλίου, αλλά το συγκρότημα προσφέρει μια προακρόαση του δίσκου στη σελίδα τους στο MySpace. Με 2-3 ακούσματα, το album είναι παρόμοιο με το προηγούμενο και κινείται σε αρκετά καλό επίπεδο.

5. MGMTKids ( * * * * * ) – Και το “Kids” και το “Time to pretend” κυκλοφόρησαν αρχικά στο 1ο EP του συγκροτήματος (“Time to pretend”) το 2005. Για το Kids, ο Kevin O’ Donnell έχει γράψει το εξής στο Rolling Stone: "Kids is a noisy New Order-style synth jam..."

6. GlasvegasDaddys gone ( * * * * , * ) – Πρόκειται για ένα καινούργιο συγκρότημα από τη Γλασκώβη της Σκωτίας. Έχουν κυκλοφορήσει 4 singles και μέσα στον ερχόμενο Αύγουστο ή Σεπτέμβριο θα βγάλουν το ντεμπούτο album τους. Το “Daddys Gone” κυκλοφόρησε μέσα στο 2007.

7. Julian Casablancas, Santogold and Pharell WilliamsMy drive thru( * * * * , * ) – Να μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία. Ο τραγουδιστής των Strokes (Julian Casablancas), η Santi White (Santogold) και ο ιθύνων νους των N.E.R.D. (Pharell Williams) δημιούργησαν ένα νέο τραγούδι για τις ανάγκες της διαφημιστικής καμπάνιας της Converse (τα κλασσικά αθλητικά παπούτσια). Αρκετά ενδιαφέρον τραγουδάκι, το οποίο προσπαθεί να είναι και pop και rock και hip-hop. Δύσκολο, ε…

8. Tami Chynn feat. AkonFrozen ( * * * * ,* ) – Ένα νέο hip-hop τραγουδάκι, το οποίο πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει μεγάλη επιτυχία. Η Tami Chynn είναι μια 24-χρονη Τζαμαϊκανή τραγουδίστρια με 2 albums στο ενεργητικό της. Το “Frozen” βρίσκεται στο νέο της δίσκο “Prima Donna”, ο οποίος κυκλοφορεί τον ερχόμενο Αύγουστο.

9. ColdplayViva La Vida ( * * * * * ) – Όπως έχω γράψει στην κριτική μου για το δίσκο των Coldplay, το “Viva la Vida” είναι μακράν το κορυφαίο τραγούδι του δίσκου και ήδη είναι επιτυχία (No 2 στο Billboard αυτή την εβδομάδα). Πάντως, συνολικά ο δίσκος με κερδίζει ακόμη περισσότερο, όσο τον ακούω.

10. The MusicStrength in Numbers ( * * * * ) – Και τα 2 προηγούμενα albums των “Music” μου άρεσαν αρκετά. Το “Strenght in Numbers” κυκλοφορεί στις 16 Ιουνίου και με λίγα ακούσματα, μπορώ να πω ότι μου αρέσει και ο 3ος δίσκος τους. Το ομώνυμο τραγούδι είναι το 1ο single του δίσκου.

11. ColdplayYes ( * * * * ) – Το κομμάτι έχει ένα δικό του πειραματισμό, ο οποίος περνάει από τις παρυφές των Radiohead, αλλά θεωρώ ότι κρατάει το δικό του «χαρακτήρα», με τα βιολιά και τις κιθάρες του. Τραγούδι που είναι χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του Brian Eno στο συγκεκριμένο δίσκο.

12. SantogoldSay Aha ( * * * * , * ) – Γρήγορο punk-ska-rock κομμάτι που μοιάζει με τα περσινά τραγούδια της M.I.A. Από τα τραγούδια που σου φέρνουν στο μυαλό το καλοκαίρι.

13. MadonnaMiles Away ( * * * * , * ) – Επιτέλους η συναυλία της Madonna θα γίνει στην Αθήνα στις 27 του Σεπτέμβρη και θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε και αυτό, αλλά και άλλα φετινά κι όχι μόνο τραγούδια της Madonna.

14. WeezerPork and Beans ( * * * * ) – Το 1ο single από τη νέα δουλειά των Weezer. Πρόκειται για το 3ο album, που έχει τίτλο το όνομα τους και σε παρένθεση “The Red Album” – τα προηγούμενα ήταν το μπλε (1994) και το πράσινο album (2001). Αρκετά συμπαθητικό και δυναμικό τραγουδάκι.

15. Mint RoyalSinginin the Rain ( * * * * ) – No 1 για αυτή την εβδομάδα στο UK Chart. Το τραγούδι είναι διασκευή σε σύνθεση του Nacio Herb Brown το 1929, αν και είναι περισσότερο γνωστό από το Soundtrack της ομώνυμης ταινίας - musical το 1952.

16. The Pigeon DetectivesThis is an emergency ( * * * * , * ) – Πρόκειται για το μοναδικό – προς το παρόν – single του δίσκου τους “Emergency”.

17. The ZutonsAlways right behind you ( * * * * ) – Βρετανική μπάντα από το Liverpool με νέο δίσκο στις αποσκευές της (τον 3ο), το “You can do anything”, που κυκλοφόρησε στις 2 του Ιούνη. Συμπαθητικός ο δίσκος και το τραγουδάκι, χωρίς να μπορώ να παω – προς το παρόν – ότι με εντυπωσίασε.

17. Death Cab for CutieNo Sunlight ( * * * * , *) – Από το 1997 έχουν αισίως 6 albums. Το όνομα τους το πήραν από ένα σατιρικό τραγούδι. Το πρόσφατο “Narrow Stairs” έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από πολλά έντυπα. Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε μερικές: The Guardian (4/5), Independent (4/5), Rolling Stone (4/5), Spin (4/5), Pitchfork (6/10).

19. SantogoldIm a lady ( * * * * , * ) – Η Tori Amos και η Kate Bush σε έγχρωμο περιτύλιγμα. Από τις χαλαρές, αλλά χαρούμενες στιγμές του ομώνυμου δίσκου της Santogold.

20. Van SheStrangers ( * * * * , * ) – Αυστραλέζικο συγκρότημα με ένα ομώνυμο EP στο ενεργητικό τους το 2005 και το νέο δίσκο τους “V”, που αναμένεται. Το “Strangers” είναι το 1ο single του album. Αρκετά καλό, πιασάρικο pop/rock κομμάτι.





Tricky - Council Estate


Δεν υπάρχουν σχόλια: