Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Monika – Avatar : Κι όμως είναι Ελληνίδα…

Αν υποθέσουμε ότι ένας φίλος μου δίνει το Avatarσε CD, χωρίς να μου πει το ποιος/α κρύβεται πίσω από αυτό, ιδού τα σχόλια που θα έκανα: Γλυκιά και ατμοσφαιρική φωνή – αρκετά μελωδικά τραγούδια – λίγες κιθαριστικές και ήρεμες στιγμές και ως επί το πλείστον τραγούδια που σε ταξιδεύουν και σου προσφέρουν κάποιες φορές νότες αισιοδοξίας. Αρκετά καλό album, το οποίο ξεχωρίζει φέτος μιας και στο είδος του δεν έχω ακούσει κάτι καλύτερο.

Η καλλιτέχνιδα : Monika
Το ύφος μουσικής : pop – rock
Ο δίσκος : Avatar (19/05/2008)
Το single : “Over the Hill
Ξεχωρίζουν : “Bloody 5th”, “Are you coming with us”, “Babe”, “Avatar”.

Τι σχόλια πρέπει να κάνω μετά όταν μαθαίνω ότι η Monika είναι Ελληνίδα και είναι μόλις 21 ετών!!! Ας το ψάξω το θέμα λοιπόν τραγούδι, τραγούδι :

01. Favourite : Προετοιμασία για το τι θα ακολουθήσει. Η Monika παίρνει την κιθάρα της και καλμάρει το κοινό της οδηγώντας το εκεί που αυτή θέλει. Αυτό που λείπει, είναι η διαπίστωση της ότι : «Κύριοι, αυτό είναι το δικό μου ταξίδι. Αν θέλετε μπαίνετε σε αυτό, αλλά θα παίξετε με τους δικούς μου κανόνες».
02. Bloody Sth : Αρχίζω να ερωτεύομαι τη φωνή της και να ανατριχιάζω με το βιολί, που γεμίζει το κομμάτι. Αρχίζω να αφήνομαι στις ορέξεις της. Μήπως φταίει ότι μου αρέσουν απίστευτα τραγουδίστριες με προσωπικό ύφος, όπως η Patti Smith και η PJ ;;;
03. Are you coming with us? : Σε κιθαριστική βάση και πιο χαρούμενη ροή σε σχέση με το “Favourite”, το βιολί μπαίνει σιγά, σιγά όλο και πιο μέσα στο τραγούδι, αφήνοντας τη Monika να αναρωτιέται αν «θα έρθω μαζί της οπουδήποτε»…
04. Babe : Στα «αμπέλια» των Calexico, η Monika ερμηνεύει ένα από τα καλύτερα κομμάτια του “Avatar”.
05. Pretend : Οι τόνοι πέφτουν και η Monika ερμηνεύει σαν την Tori Amos με κύρια συνοδεία το πιάνο της.
06. Obsession : Παραμένουν οι χαμηλοί τόνοι και η Tori Amos μετατρέπεται σε Carla των Walkabouts.
07. To no avail , 08 . Excuse my friends (fallacy) : Η Carla εδώ γίνεται Monika και σε μια κατάσταση μυσταγωγίας η ίδια εξομολογείται τις σκέψεις της.
09. Over the hill : Το μοναδικό single του δίσκου μέχρι στιγμής. Πολύ καλή επιλογή μιας και μαζί με τα “Babe” & “Bloody 5thείναι τα καλύτερα τραγούδια του album.
10. Avatar : Ίσως η πιο δυναμική στιγμή του “Avatar”, χωρίς να χάσει ίχνος από τη μελωδικότητα του δίσκου. Μάλλον περιέχει την πιο έντονη μελωδία του.
11. Not young in my youth : Ο τίτλος τα λέει όλα για την 21-χρονη συνθέτρια – στιχουργό – τραγουδίστρια.
12. Misery loves company : ΄Μετά από μια νωχελική αρχή, το κομμάτι ανεβαίνει επικίνδυνα στη συνέχεια και μάλλον αποτελεί ένα δείγμα των επιπλέον πειραματισμών, που θέλει να παρουσιάσει ο καλλιτέχνης…
13. Fraud : Μια κιθάρα και μια φωνή ξεκίνησε το “Avatar”. Μια φωνή κι ένα πιάνο το κλείνει σε μια σχετικά μέτρια μπαλάντα.

Αν υπάρχει άλλο ένα χαρακτηριστικό της Monika και του Avatar, που δεν έχω αναφέρει παραπάνω είναι ίσως ότι όλος ο δίσκος δείχνει να πηγάζει από μέσα της και δε με αφήνει να πω ότι είναι ένα αντίγραφο της τάδε ή του τάδε.

Το πιο δύσκολο πράγμα σε ένα νέο καλλιτέχνη είναι να αποκτήσει τη δικιά του προσωπική σφραγίδα… Έχω την εντύπωση πως η Monika το καταφέρνει και ελπίζω η δουλειά της να προωθηθεί καλά στο εξωτερικό…



Δεν υπάρχουν σχόλια: