Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Tricky – Knowle West Boy : Μεγάλη επιστροφή του Bristol φέτος!!!


Καλά συνεννοημένοι είναι αυτοί οι τύποι από το Bristol ;;; Από τη μια οι Portishead επέστρεψαν τον περασμένο μήνα μετά από 10 χρόνια με έναν super δίσκο. Το ερχόμενο Φθινόπωρο αναμένουμε την επόμενη δουλειά των Massive Attack (μάλλον θα λέγεται “Weather Underground”) μετά από 5 χρόνια. Δείγματα αυτής περιμένουμε να ακούσουμε σε λίγες ημέρες στο “Fly Beeyond Festival”. Τέλος, πάλι μετά από 5 χρόνια, αυτό το αγόρι από το “Knowle West”, γειτονιά του Bristol επιστρέφει με μια όχι απλά αξιοπρεπής δουλειά, αλλά με έναν από τους 5 καλύτερους δίσκους της χρονιάς, μέχρι στιγμής.


Δεν ξέρω αλλά κάποιες φορές νομίζω ότι η μουσική βιομηχανία της Μ. Βρετανίας είναι μια καλοδουλεμένη μηχανή, όπου τα εξαρτήματα της έχουν καλή συνεργασία μεταξύ τους. Σκεφτείτε ότι μετά από την επιτυχία της Amy Whinehouse, ξεπετάχτηκαν άλλες 2 νέες και πολύ καλές soul φωνές (Duffy, Adele) και βέβαια το παραπάνω γεγονός της επιστροφής της «σκηνής του Bristol». Για να δούμε... Όλα αυτά είναι τυχαία ;;;


Ο καλλιτέχνης : Tricky
Το ύφος μουσικής :
trip-hop/rock
Ο δίσκος : Knowle West Boy (02/07/2008)
Τa singles : “Council Estate
Ξεχωρίζουν : “Puppy Toy”, “Past Mistake”, “Bacative”, “C’mon Baby”, “Slow”.


Ο Tricky είχε μεγάλη ανάγκη να κυκλοφορήσει ένα καλό album, μιας και εκτός από το ντεμπούτο του (“Maxinquaye” – 1995) και τη συνεργασία με τους Massive Attack δεν είχε να επιδείξει άλλα πράγματα άξια μνημόνευσης κατά τη γνώμη μου βέβαια. Για αυτό το λόγο, όπως έχει πει κι ο ίδιος, είχε την ανάγκη να «φρεσκάρει λίγο τη μηχανή», να «ρετουσάρει το σύστημα». Έτσι, για πολλά χρόνια εξαφανίστηκε στη Νέα Υόρκη και το L.A. προσπαθώντας να ξαναβρεί τον «μουσικό» εαυτό του.


Το αποτέλεσμα που ακούω τις τελευταίες ημέρες τον δικαιώνει απόλυτα!!! Αρχικά, ο δίσκος διαθέτει ένα πολύ καλό, δυναμικό, χορευτικό single (“Council Estate”), το πρώτο στο οποίο ερμηνεύει μόνος του ο Tricky. Το τραγούδι ξεκινάει με παρόμοιο τρόπο όπως το ‘Black Steel” του “Maxinquaye”, μιλάει για τη ζωή του Tricky και δεν είναι το μόνο που το κάνει σε όλο το album. Το “Puppy Toy” που ανοίγει το δίσκο έχει τις ρίζες του στα blues και τη soul μουσική και διαθέτει ένα πιασάρικο ρεφρέν, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα του δώσει το «χρήσμα» για να γίνει το 2ο single του “Knowle West Boy”. Παρόμοιες περγαμηνές έχει και το “Past Mistake”, το οποίο κινείται στα «αμπέλια» των Massive Attack, είναι πιο σκοτεινό και «ντύνεται» με πολύ όμορφα – ατμοσφαιρικά γυναικεία φωνητικά, πέρα από αυτά του Tricky.

Το “Bacative” έχει βαθιά τις ρίζες του στο ντεμπούτο του Adrian Thaws (το πραγματικό του όνομα), το “C’mon Baby” θα μπορούσε να είναι rock τραγούδι της PJ Harvey με αρκετά καλό solo , το “Coalition” βρίκεται στις παρυφές της Μέσης Ανατολής και το “Slow” είναι μια ξεχωριστή εκτέλεση του αντίστοιχου τραγουδιού της Kylie Minogue.


Στην καρδιά περίπου το καλοκαιριού, μια περίοδο που συνήθως δεν αναμένω αξιόλογες νέες κυκλοφορίες, το “Knowle West Boy” με εκπλήσει θετικά και επαναπροσδιορίζει την καλή άποψη, που είχα έτσι κι αλλιώς για αυτό το χαρισματικό καλλιτέχνη, ο οποίος έχει σαρανταρίσει αισίως.


Κριτικές Δίσκου Last FM , The Guardian.

Videos :



Tricky - Puppy Toy





Συνέντευξη του Tricky στον Jools Holland (20/05/08)



Επίσημο site του Tricky
Επίσημο site του Knowle West Boy
Ο Tricky στο Last FM

Δεν υπάρχουν σχόλια: