Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

Η πειρατεία, το downloading και οι δισκογραφικές : Ό,τι κατέβασες, κατέβασες.



Από τη Μεγάλη (όπως έλεγε η διαφήμιση «μεγάλη και σίγουρη) Βρετανία το νέο έρχεται με ηχηρό βηματισμό και τυμπανοκρουσίες, κοινώς ταρατατζούμ. Θέλει να σε φοβίσει και να διακόψεις όλα τα προγράμματα τύπου torrent που έχεις τώρα και «τρέχουν» και αφού τα «κλείσεις» να πας να βρεις τρόπο να την κάνεις για Βραζιλία, αλλά μην ανησυχείς άδικα.

Για να μην ξεσηκώνεσαι χωρίς λόγο θα σου πω πώς έχει το θέμα. Μαζεύτηκαν κάτι μεγαλοκαρχαρίες στην μακάρια χώρα της Γηραιάς Αλβιόνας και είπαν να σταματήσουν την εξέλιξη του κόσμου, ξεκινώντας από το internet και συγκεκριμένα από το «κατέβασμα και ανέβασμα» μουσικής κάθε είδους. Το νέο διαδόθηκε αμέσως-μου το ’πε και μένα ο gBal- και διάβασα το σχετικό εδώ.

Τι λέει- για να μην παιδεύεσαι να διαβάζεις και αλλού πας και το δίνεις-θα σου πω εγώ. Λέει ότι η μόνη παράνομη συμπεριφορά που τους ενδιαφέρει στο διαδίκτυο είναι η ανταλλαγή μουσικής. Γι’ αυτό, για να σταματήσει αυτό το κακό, συμπράττουν οι εταιρίες- οι μεγαλύτερες απ’ ό,τι είδα- και ονομάζουν τη συμφωνία τους «Μνημόνιο κατανόησης» ( τι γελοιότητα!).

Σύμφωνα με αυτή θα «ενημερώσουν» τους πελάτες τους ότι αυτό που κάνουν είναι κακό (φτου κακά) και να μην το ξανακάνουν. Βέβαια, ο επικεφαλής του BPI (British Phonografic Industry) δε θέλει απλώς να τους τρίξουν τα δόντια αλλά να τους απειλήσουν ότι θα διακοπούν οι συνδέσεις τους αν συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα, κάτι που κάνει ήδη μία (Vιrgin Media), μόνο, από αυτές αποστέλλοντας επιστολές στις οποίες απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή υπηρεσιών. Όπως είπε ο πεφωτισμένος αυτός μανατζαρέος «πρέπει και οι μουσικοί να πληρώνονται όπως όλοι οι άλλοι». Και ποιος διαφωνεί;


Βεβαίως, πέραν αυτού του θεάρεστου έργου, δεν έχω ακούσει να ασχολούνται με το πόσοι και ποιοί χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να ικανοποιούν τα κάθε είδους πάθη τους, πολλά από τα οποία συνιστούν αξιόποινες πράξεις και σοβαρά αδικήματα (βλ. πορνογραφία ανηλίκων). Ίσως οι δυνατότητες τους περιορίζονται στο να παρακολουθούν τι κατεβάζει ο gBal – τυχαίο παράδειγμα- στο πι σι του σπιτιού του και για προσωπική του χρήση, και δεν μπορούν να διαπιστώσουν την τέλεση εγκλημάτων.

Είναι μεγάλη κουβέντα για να την ανοίξουμε τώρα για το αν κάνει ή δεν κάνει καλό στη μουσική το «ανεβοκατέβασμα» στο internet και κυρίως η «εύκολη» υπερπροσφορά μουσικής. Είναι επίσης μεγάλη κουβέντα το πώς και από πού πληρώνονται ή θα πρέπει να πληρώνονται οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες εν γένει.


Αυτό που έχω να σου πω με σιγουριά είναι ότι μέσα στο γενικότερο «κλίμα τρομοκρατίας» εντάσσεται και αυτή η προσπάθεια και θέλει να σε καθηλώσει. Μη μασάς. Παραβιάζει κάθε λογική σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της προσωπικότητας σου να σε ελέγχουν για τον αν και πόσο ανεβάζεις-κατεβάζεις μουσική στο P.C. του σπιτιού σου και από τη σύνδεσή σου που την πληρώνεις για να σου ανοίγει αυτό το "παράθυρο στον κόσμο". Η προστασία της προσωπικότητάς σου βρίσκει το όριό της μόνο στην προστασία υπέρτερων αγαθών και αυτά δεν είναι σίγουρα η «κονόμα» των δισκογραφικών εταιριών. Υπάρχουν βέβαια και οι δημιουργοί και τα δικά τους πνευματικά δικαιώματα. Εκεί, όμως, υπάρχουν και άλλοι δρόμοι και η λύση θα βρεθεί. Δες τι πρωτοποριακά πράγματα έκαναν οι Radiohead με την κυκλοφορία του τελευταίου τους δίσκου. Τι; Δεν ξέρεις; Διάβασε και λίγο πιο κάτω (όλα μασημένα τα θες;). Κοίτα πόσοι γίνονται γνωστοί μέσα από τις σελίδες τους στο myspace και αυτό από στόμα σε στόμα. Υπάρχει ελπίδα.

10 σχόλια:

MikeMous είπε...

Τα εχουμε ξανακούσει χιλιάδες φορες....Αναμασάνε τα ίδια και τα ίδια

Το θέμα είναι πώς θα απαγορέψουν την παράνομη διακίνηση στα newsgroups, στο rapidshare και γενικά σε αποθηκευτικά μέσα που χρήστες κάνουν ΝΟΜΙΜΑ subscribe και πληρώνουν για τις υπηρεσίες τους

gbal είπε...

Πάντως, είναι αλήθεια ότι πατώντας στα όρια της νομιμότητας, πολλά sites με torrents, rapidshare links κ.α. πλουτίζουν με τα "Donate" των αναγνωστών - μελών τους. Μιλάμε για πολλά λεφτά...

Να πω και το άλλο. Προσωπικά, δε θέλω να βγουν από το παιχνίδι οι δισκογραφικές, γιατί θα σταματήσει αντίστοιχα και η ύπαρξη των δισκάδικων και κάθε χρόνο θέλω να αγοράζω τα καλύτερα δισκάκια κατ' εμέ.

Άραγε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν το κάθε νέο CD κόστιζε το πολύ 5 Ευρώ (κι όχι 15-20)... Άλλωστε το κόστος του μέσου είναι λίγα μόνο λεπτά.

Πολύ καλή δουλειά Ευγενία.

Eugenia είπε...

MikeMous υπάρχουν τρόποι όχι να απαγορεύσουν αλλά να ρυθμίσουν την κυκλοφορία ώστε να εξασφαλίζεται ελάχιστη αμοιβή στους δημιουργούς, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δικαιούνται αμοιβής.
gBal ούτε εγώ θέλω να κλείσουν οι δισκογραφικές. Ξέρεις πολύ καλά ότι είμαι από τους λίγους που δεν κατεβάζουν μουσική,αλλά αγοράζουν ακόμα cd. Και θέλω να υπάρχουν για να εξυπηρετούν κι άλλους που θέλουν να ακούσουν μουσική αλλά είναι είτε πολύ μεγάλοι είτε πολύ μικροί για να έχουν τις δυνατότητες που έχουμε εμείς.
Το ψέμα είναι που με εξοργίζει. Αφού ξέρουμε πια ότι αν δεν είσαι η Madonna ή οι Red hot έξω και αν δεν είσαι ο Νταλάρας μέσα, σαν καλλιτέχνης δεν επιβιώνεις από τα δικαιώματα από τα cds, παρά μόνο από τις εμφανίσεις , όπως επιλέγει ο καθένας, με αφορμή αυτό. Γι' αυτό και τους κοροϊδεύουμε, αλλά κάνουν από ανάγκη "αρπαχτές". Αφού δεν τους ζεις εσύ,ρε φίλε, τι παριστάνεις τον προστάτη;

zouglos είπε...

Εχει ξεκινησει και εδω στην Ελλαδα αυτο το φρουτο των επιστολων απο τους παροχους ιντερνετ προς συνδρομητες.Ενδεικτικα θα αναφερω οτι πρωτη φορα ειδα απο την vivodi επιστολη και εχω δει αλλη μια απο την on telecoms.Τι καλυτερο λοιπον απο το αν σου ερθει τετοια επιστολη που να λεει οτι αυτο που κανεις ειναι παρανομο μπλα μπλα μπλα να διακοψεις τη συνδεση με αυτην την εταιρεια και να πας σε αλλη.Δεν ειναι δυνατον να υπαρχουν διαφημισεις που να σου λενε το πιο γρηγορο ιντερνετ για να κατεβαζεις τραγουδια κλπ και απο την αλλη να σου λενε ειναι παρανομο.Αλλωστε ειναι κοινο μυστικο οτι ολοι κατεβαζουμε με εξαιρεση την Ευγενια.Ας μας κλεισουν ολους μεσα να ησυχασουμε.

Eugenia είπε...

Έχετε εμένα να σας βγάλω, βρε συ. Κατέβαζε και μη φοβάσαι. Thanx για την πληροφορία ότι έχουν κυκλοφορήσει τέτοια και στην Ελλάδα, δεν το είχα.

zouglos είπε...

Να σου πω Ευγενια σε αυτες ολες τις επιστολες απανταω κλαιν μαιν γιατι στην Ελλαδα υπαρχει και κραταει ακομα το απορρητο,οπως και σε αλλες χωρες της Ευρωπης...Και μιας και ανοιξαμε τετοια κουβεντα να σας ενημερωσω πριν απο μερικους μηνες καταφεραν οι υπερασπιστες των πνευματικων διακιωματων και εκλεισαν το γνωστο Pirate bay...Οι τυποι πηραν τον σερβερ τους και πηγαν Σουηδια αν δεν κανω λαθος οπου κανεις δεν μπορει να τους ακουμπησει λογω νομοθεσιας.Και εβγαλαν και ανακοινωση στη σελιδα τους που αναφερομενοι στους διωκτες τους εγραφαν ¨Ελατε ξανανοιξαμε και σας περιμενουμε¨.

Eugenia είπε...

Σωστά τα λες.

Eugenia είπε...

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι επειδή προβλέπεται η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με κύρια έκφραση αυτών το δικαίωμα στην προσωπικότητα, και ενόψει αυτών υπάρχει και πιο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από το οποίο και εμποδίζονται οι IFPI και λοιποί σωτήρες του Έθνους να φτάσουν στα στοιχεία τα δικά σου ώστε να σε κυνηγήσουν. Θα πρέπει πρώτα να αλλάξει αυτός ο νόμος, να μην κουνηθεί φύλλο και ύστερα να φτάσουν σε σένα και τι θα σε κάνουν;Θα σε μηνύσουν;Εσένα και πόσους άλλους; Θα μηνύσουν τους πελάτες τους; Αυτό θα αποτελούσε καταστροφική επιχειρηματική πρακτική για σεμινάριο. Διάβασε αν θες ένα ωραίο άρθρο επαέ: http://www.inaudio.gr/articles/article4.asp.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν βαρεθέί να μας λένε τα ίδια συνέχεια???Ρε κατεβάστε άνετα,μη μασάτε σας λέω...Χρωματομπογιές που θέλει η μούρη τους!!!

GKamp είπε...

Ρε παιδιά... Οι άνθρωποι έχουν χάσει το τρένο, έτσι κι αλλιώς. Οι εξελίξεις τρέχουν πιο γρήγορα απο αυτούς. Και φίλτατε gbal, απο τα 15-20 Ευρώ που στοιχίζει το CD ο καλλιτέχνης παίρνει το πολύ ένα 7 με 10%. Τσάμπα πράγμα δηλαδή... Βάλε εργατοώρες κάτω και δές. Στα 5 Ευρώ δηλαδή... (θέλετε να το υπολογίσετε?)Όλα τα υπόλοιπα πάνε στις εταιρείες. Το πρόβλημα είναι γνωστό απο το 1995 (τρομερό, ε?) και όμως... Τους πρόλαβαν οι Radiohead (και καλά έκαναν).
Το ρεύμα είναι το Διαδίκτυο, είτε το θέλουν είτε όχι!