Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

gbal mix grill - Εβδομάδα 06 - 12/09/2008

1. Glasvegas – Lonesome Swan (*****) : Το ομώνυμο δισκάκι τους επιτέλους κυκλοφόρησε και προς το παρόν είναι Νο 1 στην Αγγλία. Μάλλον όμως την πρωτιά θα την χάσουν, μιας και προχθές κυκλοφόρησε το νέο album των Metallica και καταλαβαίνετε τι γίνεται με αυτό. Οι Glasvegas πάντως έχουν δημιουργήσει έναν απίστευτα καλό δίσκο με super singles και άλλα πολύ καλά κομμάτια και δίκαια είναι – προς το παρόν – στα 3 πρώτα της χρονιάς για μένα!

2. Thievery Corporation – Radio Retaliation (****,*) : Οι αγαπημένοι του Ελληνικού κοινού επιστρέφουν και δισκογραφικά και συναυλιακά στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, κυκλοφορούν το νέο τους δίσκο με τίτλο “Radio Retaliation” στις 23 του Σεπτέμβρη με το ομώνυμο τραγούδι (σε reggae ρυθμό) και το “Sound the alarm” να ξεχωρίζουν. Επιπλέον, μας έρχονται για 2 συναυλίες στις 10/10 στο Principal (Θεσσαλονίκη) και στις 11/10 στο Θέατρο Βράχων (εκεί που δεν μπόρεσαν να παίξουν την προηγούμενη φορά τους, λόγω βροχής…). Ακούστε μια προακρόαση του album εδώ.

3. Verve - Appalachian Springs (*****) : Ακόμη κι αν ο τραγουδιστής τους Richard Ashcroft πρέπει να βγάλει άλλον ένα solo δίσκο, σύμφωνα με το συμβόλαιο του, αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει το μέλλον των Verve. Οι ίδιοι λένε για αυτό τα εξής : “All of us want to pursue this (continuing as The Verve). It's something that means a lot to all of us. ”

4. Razorlight – Wire to wire (****,*) : “Slipway fires” θα λέγεται το νέο album των Razorlight, το οποίο αναμένεται στις 3 Νοεμβρίου. Ως πρώτο single φιγουράρει το “Wire to wire”, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εκπομπή του Zane Lowe στις 8 του Σεπτέμβρη και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 20 Οκτωβρίου. Το κομμάτι διαφέρει λίγο από τα προηγούμενα του συγκροτήματος και σε ένα βαθμό θυμίζει τους Coldplay στα ήρεμα τους. Αρκετά καλό πάντως…

5. Metallica - The Day That Never Comes (****,*) : Χαμός πρόκειται να γίνει με το νέο album των Metallica, το οποίο κυκλοφορεί σήμερα σε όλο τον κόσμο (κυκλοφόρησε προχθές στη Μ. Βρετανία για να προλάβει να ξεπεράσει τους Glasvegas και να είναι Νο 1 και εκεί). Ο συντάκτης μας Raven μου είπε ότι δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, αλλά είναι σίγουρα καλύτερος από το προηγούμενο τους “St. Anger”. Πάντως, κάποιες στιγμές μου θυμίζει τα πρώτα χρόνια στο Πανεπιστήμιο, που άκουγα – καμιά φορά – τα παλαιότερα τραγούδια τους (“Black album” κλπ).

6. Glasvegas – Go Square Go (****,*) : Πρέπει να πω ότι από την πρώτη φορά που τους άκουσα στο “Daddy’s gone” κάποιους μήνες πριν, είχα διακρίνει ότι διαθέτουν 2 βασικά πράγματα, που χρειάζεται να έχει ένα σχήμα για να κάνει μεγάλη καριέρα : 1) Προσωπικό ήχο στα κομμάτια του, που να τους ξεχωρίζει από άλλα συγκροτήματα και 2) Ιδιαίτερα – ξεχωριστά φωνητικά. Να τους θυμάστε τους Glasvegas, γιατί κατά τη γνώμη μου θα έχουν να μας απασχολούν για αρκετά χρόνια…

7. TV on the Radio – Golden Age (****,*) : Το 3ο album των Νεουορκέζων “TV on the Radio” κυκλοφορεί στις 22 του μήνα και πραγματικά ανυπομονώ να τον ακούσω, μιας και τα 2 κομμάτια (“Golden age”, “Dancing choose”) που διαθέτει στο συγκρότημα για streaming στο επίσημο site τους είναι super!!! Πάντως, το “Q” του δίνει 5/5.

8. Coldplay - Life In Technicolor (****,*) : Πέρα από το να με κάνει να ζηλέψω (για το live που είδε στη Βαρκελώνη), ο MikeMous με έκανε να ξανακούσω αυτό το φοβερό album των Coldplay και αυτό το super ξεκίνημα του με αυτό το τραγούδι.

9. Stills – Being here (****,*) : Οι Καναδοί “Stills” κυκλοφόρησαν το νέο τους δίσκο “Oceans will rise” στις 19 Αυγούστου και έχουν λάβει σχετικά μέτριες κριτικές από το μουσικό τύπο. Το “Being here” βρίσκεται στις προτάσεις του μήνα του “mix grill” και πραγματικά είναι ένα καλό κομμάτι.

10. tronik – Dodecyl Benzene (****) : Ο tronik είναι ο δικός μας “anima rerum”, ο οποίος διαθέτει στη σελίδα του στο MySpace, 4 τραγούδια του για ακρόαση. Το “Dodecyl Benzene δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια και φέτος βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο για να μπει σε μια νέα συλλογή ηλεκτρονικών ακουσμάτων, που κυκλοφορεί στα τέλη του μήνα από την VIM records και θα λέγεται “Radio Lunatica #1”. Τα κομμάτια του tronik μπορείτε να ακούσετε εδώ. Καλή επιτυχία Πάνο.

11. Calexico – House of Valparaiso (****,*) : Οι κριτικές για το “Carried to Dust” από τα μουσικά περιοδικά θα έλεγα ότι είναι αρκετά καλές. Πιο συγκεκριμένα : Pitchfork Media (8,3/10), Allmusic (4,5/5), The Music Magazine (6/10).

12. M83 – Graveyard girl (****) : Το Γαλλικό ηλεκτρονικό συγκρότημα “M83” έβγαλε το νέο του δίσκο “Saturdays=Youth” στις 14 Απριλίου, ο οποίος έχει λάβει σχετικά καλές κριτικές από τα μουσικά έντυπα. Το κομμάτι είναι το 2ο από τα 4 singles, που έχουν κυκλοφορήσει οι M83 από αυτό το δίσκο.

13. Kings Of Leon - Sex On Fire (****) : Ακούω από χθες το νέο τους δίσκο “Only by the night”, ο οποίος πρέπει να πω ότι μου αρέσει, όπως και το περσινό τους “Because of the times”. Μέσα στις επόμενες Παρασκευές θα δείτε κι άλλα τραγούδια του δίσκου στη Λίστα αυτή.

14. Over the Rhine – All I need is everything (*****) : Παραμένει ένα κομμάτι της καθημερινής μου λίστας, ακόμη κι αν πρωτοκυκλοφόρησε το 1996.

15. Keane – The Lovers are losing (****) : Στις 13 του Οκτώβρη αναμένεται να κυκλοφορήσει το 3ο album των Keane με τίτλο “Perfect Symmetry” με πρώτο single το τραγούδι αυτό. Δεν αλλάζει το ύφος του συγκροτήματος, αν και μου θυμίζουν αρκετά τους Manic Street Preachers στο κομμάτι αυτό.

16. David Byrne & Brian Eno – Strange Overtones (****,*) : Αυτές τις ημέρες ακούω το 2ο δίσκο – συνεργασία των 2 μεγάλων της μουσικής και θα έλεγα ότι έχω αρκετά καλά να πω για αυτόν. Πέρα από το εν λόγω single, το “Everything That Happens Will Happen Today” διαθέτει κι άλλα πολύ καλά κομμάτια, όπως τα “Home”, “I feel my stuff”, “Life is long”. Ο Γ. Πετρίδης τον θεωρεί ως έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.

17. Gabriella Cilmi – Sweet about me (****,*) : Το κομμάτι κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου και έχει ακουστεί αρκετά σε όλη την Ευρώπη, μιας και η soul που έφεραν οι Amy Whinehouse, Duffy, Adele κλπ πουλάει αρκετά τα τελευταία 2 χρόνια. Ο δίσκος της Gabriella λέγεται “Lessons to be learned” και κυκλοφόρησε στις 31/03.

18. Sharleen Spiteri – All the times I cried (****,*) : Πρόκειται για το 1ο solo album της τραγουδίστριας των Texas με τίτλο “Melody”. Η 40-χρονη πλέον Sharleen Spiteri μετά από 20 χρόνια περίπου καριέρας με τους Texas δοκιμάζει την τύχη της μόνη της και πρέπει να πω ότι ο δίσκος της είναι αρκετά καλός.

19. Franz Ferdinand – Lucid Dreams (****) : Προϊδεάζοντας τους οπαδούς τους για το νέο δίσκο των Franz, το συγκρότημα παρουσιάσε το νέο του τραγούδι μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, σε ένα video με ένα παλιό πικάπ και το δίσκο, που παίζει το τραγούδι και το σκρατς του βινυλίου ακούγεται πολλές φορές κατά την ακρόαση του “Lucid Dreams”.

20. Dizzee Rascal & Calvin Harris – Dance wiv me (****,*) : Μια από τις RnB επιτυχίες της χρονιάς ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία, μιας και έμεινε εβδομάδες στην κορυφή και το TOP 10 του UK Chart.

Άκουσε τα περισσότερα τραγούδια της Λίστας :


Δεν υπάρχουν σχόλια: