Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Μια μορφή των Pink Floyd μας άφησε

Έχασε χθες σε ηλικία 65 ετών τη μάχη με τον καρκίνο, ο Rick Wright το ιδρυτικό μέλος του μεγάλου βρετανικού συγκροτήματος Pink Floyd, στο οποίο συμμετείχε από το 1965 ως το 1981 και ξανά από το 1987 ως και το 2008. Ο Rick Wright γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1943 στο Hatch End του Middlesex της Αγγλίας. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο Regent Street όπου γνώρισε άλλα δυο ιδρυτικά μέλη των Pink Floyd, τους Roger Waters και Nick Mason. Ήρθε σε σύγκρουση με τον Waters στα τέλη της δεκαετίας του '70 και αποχώρησε από το συγκρότημα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του “The Wall” το 1979. Παρέμεινε όμως στο συγκρότημα ως session μουσικός για τις ανάγκες της ζωντανής εκτέλεσης του άλμπουμ μέχρι το 1981.

Από τις κορυφαίες στιγμές, η συμμετοχή του στα φωνητικά του επικού “Echoes” του 1971 και το τραγούδι "The Great Gig In The Sky", που έγραψε για το δίσκο – ορόσημο των Floyd "Dark Side Of The Moon".

Ακόμη κι αν ο Wright ήταν ένας αυτοδίδακτος πιανίστας, τα πλήκτρα του ήταν βασικό συστατικό της επιτυχίας του συγκροτήματος, αλλά ταυτόχρονα και ένα από τα χαρακτηριστικά του ήχου των Pink Floyd.

Δισκογραφικά, με τους Pink Floyd ηχογράφησε 12 στούντιο άλμπουμ, 4 live, 10 compilation άλμπουμ και 5 soundtracks. Επιπλέον, έχει ηχογραφήσει 2 προσωπικούς δίσκους, 3 δίσκους σε συνεργασία με τον David Gilmour και 2 σε συνεργασία με τον Syd Barrett.

Η οικογένεια του ζήτησε να κρατηθεί η ιδιωτικότητα των δύσκολων στιγμών, που περνάει.


Pink Floyd - Echoes (Part I)

Δεν υπάρχουν σχόλια: