Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

gbal mix grill - Εβδομάδα 29/08 - 05/09/2008



1. Verve - Appalachian Springs : Επέστρεψαν μετά από 11 χρόνια και οι προσδοκίες μου δεν ήταν μεγάλες πρέπει να πω. Ιδιαίτερα μετά από τα μέτρια solo albums του τραγουδιστή τους Richard Ashcroft, δεν περίμενα πολλά από αυτούς. Όμως, φετός είναι τελικά η χρονιά των μεγάλων επιστροφών και το “Fourth” album τους με εξέπληξε. Πέρα από το εκπληκτικό single “Love is noise”, το μεγάλο σε διάρκεια “Appalachian Springs” φέρνει στο μυαλό μου τους Ride, τους Pink Floyd, αλλά σίγουρα διατηρεί το χαρακτηριστικό ύφος των Verve.

2. Calexico – House of Valparaiso : Δεν εκπλήσσουν και σε αυτό το δίσκο οι Calexico, αλλά μας προσφέρουν τον γνώριμο ταξιδιάρικο ήχο τους, ο οποίος σε κομμάτια σαν κι αυτά μπορεί να στρέψει τη σκέψη σου εκεί που πρέπει για να χαλαρώσει κάποιες δύσκολες στιγμες της μέρας. Ίσως το καλύτερο τραγούδι του νέου τους δίσκου “Carried to dust”.

3. Over the Rhine – All I need is everything : Το τραγούδι δεν είναι καθόλου καινούργιο και για την ακρίβεια μπορεί να μπει στο νέο μας Αφιέρωμα για τα 90s, που έρχεται την επόμενη εβδομάδα, μιας και κυκλοφόρησε το 1996 στο δίσκο των Over the Rhine “ Good Dog, Bad Dog”. Κάποιες φορές το Ελληνικό ραδιόφωνο και λίγες εκπομπές του μας θυμίζουν πολύ όμορφα κομμάτια του παρελθόντος, τα οποία μπορούν να γεμίζουν την καθημερινή μας μουσική λίστα τραγουδιών.

4. Verve – Love is noise : Ήδη το τραγούδι είναι δικαίως μεγάλη επιτυχία στο Ελληνικό ραδιοφωνό. Το “Love is noise” κυκλοφόρησε στις 3 τους Αυγούστου και οι στίχοι του επηρεάστηκαν από το "And did those feet in ancient time" του William Blake.

5. Metallica - The Day That Never Comes : Το 1ο single από το “Death Magnetic”, που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες, ακριβώς 5 χρόνια μετά το “St. Anger”. Το τραγούδι θα μπορούσε να βρίσκεται στο “Black Album”, μιας και θυμίζει εκείνη την εποχή των Metallica. Πολύ ωραίο τραγούδι με super solo, δυνατά φωνητικά από τον Hetfield και με video, που περιέχει μια ιστορία με Αμερικανούς στρατιώτες σε κάποια Αραβική χώρα, παρουσιάζοντας την ανθρώπινη πλευρά αυτών των ανθρώπων, που βρίσκονται σε πόλεμο.

6. Gabriella Cilmi – Sweet about me : Η δεκαεπτάχρονη Αυστραλέζα τραγουδίστρια κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας με την ωραία παρουσία της μεν, αλλά και το πολύ καλό single “Sweet about me”. Το κομμάτι κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου και έχει ακουστεί αρκετά σε όλη την Ευρώπη, μιας και η soul που έφεραν οι Amy Whinehouse, Duffy, Adele κλπ πουλάει αρκετά τα τελευταία 2 χρόνια. Ο δίσκος της Gabriella λέγεται “Lessons to be learned” και κυκλοφόρησε στις 31/03.

7. Sharleen Spiteri – All the times I cried : Πρόκειται για το 1ο solo album της τραγουδίστριας των Texas με τίτλο “Melody”. Η 40-χρονη πλέον Sharleen Spiteri μετά από 20 χρόνια περίπου καριέρας με τους Texas δοκιμάζει την τύχη της μόνη της και πρέπει να πω ότι ο δίσκος της είναι αρκετά καλός.

8. David Byrne & Brian Eno – Strange Overtones : Πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεργασίες της χρονιάς. Δεν έχω ακούσει ακόμη το δίσκο, αλλά το “Strange Overtones” είναι από τα πολύ καλά κομμάτια του 2008. Ο δίσκος προέκυψε μετά από ένα δείπνο των 2 μουσικών, στο οποίο ο Eno είπε στον Byrne ότι έχει έτοιμα κάποια κομμάτια και δεν έχει στίχους. Όπως καταλαβαίνετε, δεν άργησε να δέσει το «γλυκό»...

9. Franz Ferdinand – Lucid Dreams : Προϊδεάζοντας τους οπαδούς τους για το νέο δίσκο των Franz, το συγκρότημα παρουσιάσε το νέο του τραγούδι μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, σε ένα video με ένα παλιό πικάπ και το δίσκο, που παίζει το τραγούδι και το σκρατς του βινυλίου ακούγεται πολλές φορές κατά την ακρόαση του “Lucid Dreams”.

10. Wanna be James? – Devil : Οι “Wanna be James?” είναι ο Αντώνης και η Αννίτα, ένα ζευγάρι που σπουδάζει μουσική και ονειρεύεται πολλά περισσότερα από το να κάνουν support σε συναυλίες στο Gagarin. Ο James είναι το ίνδαλμα τους : ένας Καναδο-αμερικάνος μουσικός, ο οποίος μάχεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η μουσική των 2 παιδιών είναι αρκετά καλή και κινείται στη σφαίρα των Kills, Subways και γενικότερα της εναλλακτικής ροκ.

11. Dizzee Rascal & Calvin Harris – Dance wiv me : Μια από τις RnB επιτυχίες της χρονιάς ιδίως στη Μεγάλη Βρετανία, μιας και έμεινε εβδομάδες στην κορυφή και το TOP 10 του UK Chart.

12. TV on the Radio – Golden Age : Μετά το πολύ καλό “Return to Cookie Mountain”, οι TV on the Radio επιστρέφουν στις 23 του μήνα με το “Dear Science”. Το “Golden Age” και το “Dancing Choose” προσφέρονται για streaming από την
επίσημη ιστοσελίδα του συγκροτήματος. Το “Golden Age” είναι ιδιαίτερα χαρούμενο και μου δημιουργεί μια διαφορετική (αλλά πολύ καλή) αίσθηση από τα κομμάτια του προηγούμενου τους δίσκου.

13. Kings Of Leon - Sex On Fire : Μετά το πολύ καλό περσινό album τους “Because of the times”, οι Kings of Leon επιστρέφουν με το “Only by the night”, το οποίο κυκλοφορεί στις 19 του μήνα με 1ο single το αρκετά καλό εν λόγω τραγούδι.

14. Keane – The Lovers are losing : Στις 13 του Οκτώβρη αναμένεται να κυκλοφορήσει το 3ο album των Keane με τίτλο “Perfect Symmetry” με πρώτο single το τραγούδι αυτό. Δεν αλλάζει το ύφος του συγκροτήματος, αν και μου θυμίζουν αρκετά τους Manic Street Preachers στο κομμάτι αυτό.

15. Chemical Brothers – Midnight Madness : Οι "Chemical Brothers" κυκλοφόρησαν μια νέα Greatest Hits Συλλογή τους με όνομα "Brotherhood" την 1η του Σεπτέμβρη. Η συλλογή περιέχει 2 CDs και στο πρώτο υπάρχουν επιτυχίες τους, όπως τα "Hey Boy Hey Girl", "Galvanise", " "Block Rockin' Beats" και "Star Guitar" και στο 2ο κομμάτια - επιλογές από τη σειρά συλλογών τους "Electronic Battle Weapons". Το “Midnight Madness” βρίσκεται στη Συλλογή και είναι καινούργιο κομμάτι τους.

16. Glasvegas – Geraldine : Την ερχόμενη Δευτέρα 8 του Σεπτέμβρη κυκλοφορούν οι Σκωτσέζοι Glasvegas το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο τους, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα κάνει μεγάλη επιτυχία, μιας και περιέχει κομμάτια – δυναμίτες, που έχετε δει σε αρκετές από τις Λίστες μας. Πέρα από τα singles περιμένω ανυπόμονα να ακούσω το δέσιμο όλου του δίσκου με τα υπόλοιπα κομμάτια.

17. The Streets – The Escapist : “Everything is borrowed” λέγεται το νέο album του Mike Skinner ή αλλιώς των “Streets”, το οποίο κυκλοφορεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Το “The Escapist” είναι το 1ο single του δίσκου και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν
εδώ.

18. Black Kids – I've Underestimated My Charm : Από τα γρήγορα κομμάτια του δίσκου. Το τραγούδι προς το τέλος μεταμορφώνεται, θυμίζοντας B52s και ίσως και Beatles (στα γρήγορα τους).

19. Air France – No Excuses : Οι “Air France” είναι ένα Σουηδικό συγκρότημα με 2 EP στο ενεργητικό του. Tο δεύτερο, το “No way down” κυκλοφόρησε φέτος και κινείται στο ύφος των Arcade Fire, Interpol κλπ Το EP πήρε πολύ καλές κριτικές από το Pitchfork.

20. Monica – Babe : Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου. Ιδιαίτερα λυρικό και μελωδικό με το βιολί και την κιθάρα να ξεχωρίζουν, το “Babe” δίνει τη δυνατότητα στη φοβερή Monika να ξεδιπλώσει τις φωνητικές της ικανότητες και να αφηγηθεί στο «μωρό» της τη δικιά της ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια: