Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Verve - Fourth : Κάτι έχουν πάθει με τούτο το δίσεκτο έτος

Το συγκρότημα : Verve
Το ύφος μουσικής : pop/rock
Ο δίσκος : Fourth (25/08/2008)
Το single : “Love is noise
Ξεχωρίζουν : “Appalachian Springs”, “Sit and wonder”, “Rather be”, “Judas”, “Valium Skies”.

Ο δίσκος τι λέει :

11 χρόνια μετά τι μπορείς να περιμένεις από ένα συγκρότημα ; Ιδίως μετά από πολλά μέτρια albums του τραγουδιστή τους Richard Ashcroft και πολύ λίγα πράγματα από τους υπόλοιπους : Nick McCabe, Simon Jones, Peter Salisbury. Ναι, το ομολογώ ότι περίμενα μια μετριότητα να κυριαρχεί το “Fourth” album των Βρετανών Verve. Όμως τελικά υπερίσχυσε η κοινή λαϊκή ρήση : «Η γριά κότα έχει το ζουμί» και το συγκρότημα που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα το 1989, μαζί με άλλα σημαντικά Βρετανικά σχήματα της εποχής, όπως οι Stone Roses, οι Ride, οι Charlatans κ.α. και κουβαλάει στις πλάτες του 3 πολύ καλά albums (“A Storm in heaven”, “A Northern Soul”, “Urban Hymns”), μας έφερε το 4ο παιδί του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του δίσκου :

–Το “Fourth” δεν ξεφεύγει από το μουσικό στυλ, που μας έχουν συνηθίσει οι Verve, κάτι που είδαμε και στην παρόμοια περίπτωση των Portishead. Πιστεύω ότι σωστά δεν άνοιξαν νέους ορίζοντες, μιας και όταν έχεις καιρό να κάνεις ποδήλατο, κάνεις με τον τρόπο που θυμάσαι – και δεν κάνεις κόλπα...

-Πολύ μου άρεσε που τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου είναι μεγάλης διάρκειας (πάνω από 6 λεπτά) και σε αρκετά σημεία το τράβηγμα τους είναι πολύ καλό.

-Η βάση τους είναι βέβαια οι Verve των 3 πρώτων δίσκων τους, αλλά σε κάποιες στιγμές μου θυμίζουν τους Pink Floyd και σε άλλα τους Ride, ιδίως στα μεκράς διάρκειας κομμάτια.

-Το “Fourth” πέρα από τα παραπάνω διαθέτει super single, το “Love is noise”, το οποίο έχετε όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει στη Λίστα με τα καλύτερα singles της χρονιάς και είναι ήδη επιτυχία στο ραδιόφωνο.

Δεν ξέρω, αλλά κάτι έχουν πάθει τα παλιά καλά συγκροτήματα με το δίσεκτο τούτο έτος. Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι ξέρουν να βγάζουν καλούς δίσκους, όπως τον παλιό καλό καιρό...

Τα αστέρια :

01. Sit And Wonder - (* * * * *)
02. Love Is Noise - (* * * * *)
03. Rather Be - (* * * * , *)
04. Judas - (* * * * , *)
05. Numbness - (* * * *)
06. I See Houses - (* * * * , *)
07. Noise Epic - (* * * , *)
08. Valium Skies - (* * * * , *)
09. Columbo - (* * * *)
10. Appalachian Springs - (* * * * *)
11. Mover - (* * * *)
12. Chic Dub - (* * * *)

Το νουμεράκι μας : 8,75/10

Κριτικές Δίσκου : The Guardian (3/5), N.M.E. (8/10), Rolling Stone (4/5), Spin (4/5), Uncut (4/5).

Επίσημο site των Verve
Myspace


Verve - Love is noise

Δεν υπάρχουν σχόλια: